Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výbojka do terária

Přidám se s dotazem k výbojkám. Od tohoto týdne svítím do terária výbojkou a jak jsem se na ni původně těšil, tak nadšení poměrně opadlo. Těšil jsem se, jak to budu mít najednou vše jednoduše, když se ta výbojka dá použít univerzálně jako zdroj tepla,světla a uv a jen lineárkou/kompaktem dosvítit tmavý kout terária... Začalo to tím, že jsem podcenil zahřívání výbojky. Jelikož je tera kryt z části děrovaný plech a z části sklo a zároveň je potřeba větší vzdálenost od zvířat, dal jsem vbojku na sklo s tím, že druhý den vyrobím otvor skrz děrovaný plech, jeden den bez uv se nic nestane. Samozřejmě, že to dopadlo blbě - sklo vlivem tepla prasklo, ale to je moje blbost.

Teď k těm konkrétním "dotazům". Uvádí se, že výbojka kombinuje zdroj světla tepla a uv a že tam tak nemusím mít hromady různých "žárovek". Když ale koukám na tu výbojku, tak má být alespoň 30cm daleko od zvířete(35 W spot), jenže v této vzdálenosti je její tepelný výkon naprosto nedostatečný. Dvacet centimetrů je dle odhadu rukou maximum aby i hřála. Že bych vybral nevhodný typ? Koukal jsem na http://www.euzelva.cz/clanky/mereni-uv-zdroju-vybo jky-1-pokracovani.html kde to podle tabulek vypadá, že silnější 50 W verze hřeje tak do 25 možná 30 cm, jenže ta musí být od zvířete ještě dál. Koukám ještě na terashop, kde 50 W má uvedenou minimální vzdálenost od zvířete 35-40 cm a kde 40 cm odpovídá zhruba 200 uW/cm2. Přitom 70 W verze má min. vzdálenost taky 40 cm, což je nějakých 400 uW/cm2 a tuto hodnotu nedosahuje 35 W verze ani v 15 cm. Proto netuším, co přesně tedy určuje minimální vzdálenost od zvířete? Jediná použitelná verze by tedy asi byla těch 70 W, kde by v 40 cm bylo dost teplo, ale toho UV mi tam zas přijde poměrně dost.

Kdo používáte výbojky - používáte k tomu i bodovku na vyhřívání? Ignorujete minimální vzdálenost? Máte pod ní zimu? Nebo vám to prostě funguje?

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny