Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výbojka do terária

Dobrý den, chtěl jsem si koupit na osvětlení svého terária výbojku Solar Raptor a bylo mi od kamaráda řečeno, že musím k ni mít předřadník aby se mě nespálila. Tak jsem se chtěl zepat co vše musím mít abych mohl v terárkách svítit výbojkami, abych je nepoškodil. Děkuji za odpovědi:-)

Předmět Autor Datum
Pri Solar Raptor je napisane : Zapojení: Solar Raptor 50W se zašroubuje do klasické porcelánové (ker…
Bytom 05.07.2011 10:18
Bytom
Vseobecne pro vybojky a zarivky potrebujes predradnik - to je "cosi" co omezuje proud ktery bude ode…
lucifer 05.07.2011 11:00
lucifer
Díky za odpovědi a mám ještě jednu otázku, dají se zapojit na jeden předřadník třeba dvě nebo více v…
Bergi 05.07.2011 21:24
Bergi
ne, pokud to neni predradnik pro vic zarizeni = vlastne vic predradniku "v jedne krabici". Nevim jak…
lucifer 05.07.2011 21:30
lucifer
Díky
Bergi 05.07.2011 21:36
Bergi
Zdravim... nepoznate nejaku konkretnu self-balasted vybojku??
Bytom 05.07.2011 22:44
Bytom
Přidám se s dotazem k výbojkám. Od tohoto týdne svítím do terária výbojkou a jak jsem se na ni původ…
mihlit 03.08.2011 09:52
mihlit
Priznam se, ze mi taky neni zcela jasny proc je udavana bezpecna vzdalenost od zvirete skoro pro vse…
Jaffata 03.08.2011 23:40
Jaffata
Proto netuším, co přesně tedy určuje minimální vzdálenost od zvířete? Množství vyzařovaného UV. ze…
MadMike 04.08.2011 09:13
MadMike
Aha, takže pokud informace na trojúhelníku je na prd a pokud minimální vzdálenost netvrdí výrobce, a…
mihlit 04.08.2011 12:03
mihlit
takže pokud informace na trojúhelníku je na prd Tak ono se to jako pohybuje v nějakých mezích, není…
MadMike 04.08.2011 14:03
MadMike
Muzete mi, prosim, potvrdit/vyvratit, ze namerene hodnoty u vybojky SunLux UV, PAR 38, 70W odpovidaj… poslední
anonym25 13.04.2013 09:00
anonym25

Pri Solar Raptor je napisane :
Zapojení: Solar Raptor 50W se zašroubuje do klasické porcelánové (keramické) objímky E27 která se připojí do předřadníku Solar Raptor 50W.Při prvním "nastartování" (rozsvícení)lampy je nutné, nechat jí nepřetržitě běžet alespoň 2 hodiny, aby se zaběhla, jinak hrozí její poškození!

Pri Bright Sun je napisane :
Upozornění: lampy Bright Sun mohou být samozřejmě našroubovány i do obyčejné keramické objímky, takové zapojení však již vyžaduje určité zkušenosti s napojením kabelů. Předřadník je však vyžadován k provozu vždy.

Na tú otázku ti neviem odpovedať, takže zatiaľ iba toto. :-|

Vseobecne pro vybojky a zarivky potrebujes predradnik - to je "cosi" co omezuje proud ktery bude odebirat vybojka/zarivka tak aby to odpovidalo vykonu na ktery je stavena. Lepsi jsou predradniky "elektronicke" nez jen "tlumivka".

Existuji i "self-balasted" vybojky ktere predradnik nepotrebuji, za cenu mensi ucinnosti a zivotnosti(uvnitr je jako omezeni proudu "zarovkove" vlakno). A pak "usporne zarovky" coz je jen zarivka s predradnikem v jednom kuse. A koukam ze uz jsem to tady kdysi psal :)

- ostatni je ciste o zdravem selskem rozumu, napr. objimka - je blbost davat vykonnou vybojku do plastove neb to ten plast nevydrzi.

Přidám se s dotazem k výbojkám. Od tohoto týdne svítím do terária výbojkou a jak jsem se na ni původně těšil, tak nadšení poměrně opadlo. Těšil jsem se, jak to budu mít najednou vše jednoduše, když se ta výbojka dá použít univerzálně jako zdroj tepla,světla a uv a jen lineárkou/kompaktem dosvítit tmavý kout terária... Začalo to tím, že jsem podcenil zahřívání výbojky. Jelikož je tera kryt z části děrovaný plech a z části sklo a zároveň je potřeba větší vzdálenost od zvířat, dal jsem vbojku na sklo s tím, že druhý den vyrobím otvor skrz děrovaný plech, jeden den bez uv se nic nestane. Samozřejmě, že to dopadlo blbě - sklo vlivem tepla prasklo, ale to je moje blbost.

Teď k těm konkrétním "dotazům". Uvádí se, že výbojka kombinuje zdroj světla tepla a uv a že tam tak nemusím mít hromady různých "žárovek". Když ale koukám na tu výbojku, tak má být alespoň 30cm daleko od zvířete(35 W spot), jenže v této vzdálenosti je její tepelný výkon naprosto nedostatečný. Dvacet centimetrů je dle odhadu rukou maximum aby i hřála. Že bych vybral nevhodný typ? Koukal jsem na http://www.euzelva.cz/clanky/mereni-uv-zdroju-vybo jky-1-pokracovani.html kde to podle tabulek vypadá, že silnější 50 W verze hřeje tak do 25 možná 30 cm, jenže ta musí být od zvířete ještě dál. Koukám ještě na terashop, kde 50 W má uvedenou minimální vzdálenost od zvířete 35-40 cm a kde 40 cm odpovídá zhruba 200 uW/cm2. Přitom 70 W verze má min. vzdálenost taky 40 cm, což je nějakých 400 uW/cm2 a tuto hodnotu nedosahuje 35 W verze ani v 15 cm. Proto netuším, co přesně tedy určuje minimální vzdálenost od zvířete? Jediná použitelná verze by tedy asi byla těch 70 W, kde by v 40 cm bylo dost teplo, ale toho UV mi tam zas přijde poměrně dost.

Kdo používáte výbojky - používáte k tomu i bodovku na vyhřívání? Ignorujete minimální vzdálenost? Máte pod ní zimu? Nebo vám to prostě funguje?

Priznam se, ze mi taky neni zcela jasny proc je udavana bezpecna vzdalenost od zvirete skoro pro vsechny wattaze u solar raptoru stejna. logicky by nejnizsi wattaz mela byt nejblize a postupne s narustajicim vykonem lamp stoupat i bezpecna vzdalenost. na to by asi odpovedel Madmike.
Kazdopadne ja pouzivam 70w solar raptorky u chameleonu a u pardalu je mam 45cm od nejvyssi vetve a teplota mi na ni dosahuje tak 31stupnu.U jemenaka ji mam 40cm od vetve a teplota primo na vetvi je 40stupnu. o par centaku vedle uz je nejakych 32... proste mi to funguje jak si predstavuju:D
Pro jaky zvire to mas a jak veliky mas terarko?

Proto netuším, co přesně tedy určuje minimální vzdálenost od zvířete?

Množství vyzařovaného UV.

ze mi taky neni zcela jasny proc je udavana bezpecna vzdalenost od zvirete skoro pro vsechny wattaze u solar raptoru stejna

Ale ona je u každé lampy +- jiná :-)

Vysvětlím - minimální doporučené vzdálenosti "si určuju" sám, podle výsledku vlastních měření co nejvíce lamp, tudíž podle reality, nespoléhám se jen na informace německého distributora. Tím se ale min. doporučené vzdálenosti u mě taky mohou lišit od jiných prodejců.
Ty trojúhelníčky s množstvím UVB jsou za A - dány výrobcem, tak je také musíme inzerovat a za B jsou často uplně mimo realitu :-D.
- ale určitý výkyvy jsou uplně u všech lamp, prostě nelze výrobou zajistit to, aby měly všechny lampy stejný UV, jen se to dá udělat, aby měli podobný UV v nějakým rozumným rozmezí.

Já minimální doporučené vzdálenosti stanovím vždy tak, aby v té vzd. UV dosahovalo maximálně hodnot poledního slunce v tropech. Je podle mého názoru nepřípustné prát do nějakého zvířete větší množství UV, než s jakým se setkává v přírodě na sluníčku. Jinak podle mě celá věc (resp. snaha napodobit co nejpřirozenější podmínky pro zvíře) postrádá smysl.

To mj. v praxi znamená, že s některými výbojkami (v tomto př. konr. s některými Raptory) se logicky nedá pro určité druhy zvířat, které vyžadují vysoké teploty na vyhřívacím místě i topit, ale dají se použít jen jako zdroje UV a světla.

Pokud to někdo nerespektuje - jeho problém.

Ignorujete minimální vzdálenost?

Pakliže si zvíře nechceš sterilizovat nebo nechceš aby byl v dospělosti prolezlej "rakem", tak určitě nedoporučuju. Zvířata citlivější na UV s tenčí kůží můžou následkem ozařování přílišným množstvím UV klidně i zakalit. Všeho moc škodí!

PS:

Dvacet centimetrů je dle odhadu rukou maximum aby i hřála.

To jsem jako nečetl... na měření teploty se používá pokud vím teploměr a ne ruka :-).

Aha, takže pokud informace na trojúhelníku je na prd a pokud minimální vzdálenost netvrdí výrobce, ale je na základě měření, tak pak to již dává větší smysl :-)

Akorát mi teď poměr cena/užitná hodnota nevychází zas tak ideálně. Celé terárko to neprosvítí, takže to vidím ještě na nějakou T5 zářivku 950/24W (cenu předřadníku nepočítám, mám jich z akvárií spoustu). K tomu ještě nějakou bodovku pro ohřev a pořizovací náklady i spotřeba elektriky je zas zpátky na původním odhadu.

Aktuálně jsem vycházel z trojúhelníku a tak jsem mu dal větev 25 cm daleko, což je při jeho vzdálenosti 22 cm od výbojky výpočtem z trojúhelníku 360/((22/15)**2)= 167 uW/cm2. Pokud ale ten trojúhelník kecá, tak jsem dal větev raději níž. Už na těch 22 cm nebylo teplo ideální a teď už vůbec ne, takže dnes budu montovat zpátky bodovou halogenku ze šuplíku na ohřev.

PS:
Dvacet centimetrů je dle odhadu rukou maximum aby i hřála.
To jsem jako nečetl... na měření teploty se používá pokud vím teploměr a ne ruka :-).

S tím se nedá než souhlasit. Však já taky neuvádím, že jsem rukou naměřil 30,5 °C ;-) Ale na rychlé rozlišení "cítím teplo" a "necítím teplo" používám poměrně úspěšně. Teploměru to strašně dlouho trvá :-D Z porovnání ze sousedního terária, kde je teplota změřená, vím jaké zhruba teplo bych měl cítit.

Teď teda přemýšlím co s tím... UV tam je až dost, protože f. lateralis není pouštní jako jemeňák, takže potřebu velikých hodnot UV zas nemá. Přitom ale kdybych zrušil poloskleněný strop (kombinovaný s pruhem děrovaného plechu pro větrání) a nahradil ho síťovinou, tak bych zas v terárku měl problém s nedostatečnou vlhkostí. Dávat tedy silnější výbojku nad terárium taky není optimální (aktuálně mám výbojku položenou na teráriu a pod ní je vyříznutý otvor ve větracím plechu). Asi doplním tu halogenku a přidám lineárky.

takže pokud informace na trojúhelníku je na prd

Tak ono se to jako pohybuje v nějakých mezích, není to tak, že na grafu je 100μW/cm2 a v reálu by to byla 0 nebo třeba 200...

Aktuálně jsem vycházel z trojúhelníku a tak jsem mu dal větev 25 cm daleko, což je při jeho vzdálenosti 22 cm od výbojky výpočtem z trojúhelníku 360/((22/15)**2)= 167 uW/cm2

Ono to právě není až tak uplně jednoduchý. Je totiž zároveň potřeba aspoň shruba znát, v jakých asi vlnových délkách to UVBje. Je totiž UVB, který zvířeti k žádnýmu vit.D3 nedopomůže nebo minimálně, pak je, řekněme akurátní rozsah UVB a pak je i UVB, který vyloženě ubližuje. To se pozná, když u lampy meříme kromě UVB taky UVI - UV index.
A UV indexem je pak v podstatě důležitější se řídit. Já pak určuji doporučené vzdálenosti porovnáním naměřeného UVB s naměřeným UVI.
Ono je nejlepší vždycky předem poslat mailik o co tak shruba jde a pak společně vybrat nějakou schůdnou variantu.

Ta 35W Spot je opravdu malá výbojčička, použil bych ji vyloženě pro mláďata do odchoven nebo třeba ještěrky, zase není možný od toho čekát nějaký zázraky a už vůbec ne, aby prosvětlila celé terárko (pokud nemá podstavu tak 15x15). Lineárky (resp. zářivky) jsou potřeba vždycky (lepší jsou samozřejmě další výbojky ;-)), T5 velice dobrá volba.

Přitom ale kdybych zrušil poloskleněný strop (kombinovaný s pruhem děrovaného plechu pro větrání) a nahradil ho síťovinou, tak bych zas v terárku měl problém s nedostatečnou vlhkostí.

Tak já pokládám kvalitní odvětrání za uplnej základ, s úzkým děrovaným pruhem ve stropu terária (zřejmě v kombinaci s předním úzkým proužkem pod dvířky) bych se sám u chama určitě nespokojil. Omezovat větrání kvůli udržení vyšší vlhkosti si myslím, že je cesta do pekel... - pozor tím vůbec nechci říct a neřikám, že máš něco blbě nebo tak - lebo samozřejmě netušim jak to máš udělaný.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru