Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výbojka do terária

Proto netuším, co přesně tedy určuje minimální vzdálenost od zvířete?
Množství vyzařovaného UV.
ze mi taky neni zcela jasny proc je udavana bezpecna vzdalenost od zvirete skoro pro vsechny wattaze u solar raptoru stejna
Ale ona je u každé lampy +- jiná :-)

Vysvětlím - minimální doporučené vzdálenosti "si určuju" sám, podle výsledku vlastních měření co nejvíce lamp, tudíž podle reality, nespoléhám se jen na informace německého distributora. Tím se ale min. doporučené vzdálenosti u mě taky mohou lišit od jiných prodejců.
Ty trojúhelníčky s množstvím UVB jsou za A - dány výrobcem, tak je také musíme inzerovat a za B jsou často uplně mimo realitu :-D.
- ale určitý výkyvy jsou uplně u všech lamp, prostě nelze výrobou zajistit to, aby měly všechny lampy stejný UV, jen se to dá udělat, aby měli podobný UV v nějakým rozumným rozmezí.

Já minimální doporučené vzdálenosti stanovím vždy tak, aby v té vzd. UV dosahovalo maximálně hodnot poledního slunce v tropech. Je podle mého názoru nepřípustné prát do nějakého zvířete větší množství UV, než s jakým se setkává v přírodě na sluníčku. Jinak podle mě celá věc (resp. snaha napodobit co nejpřirozenější podmínky pro zvíře) postrádá smysl.

To mj. v praxi znamená, že s některými výbojkami (v tomto př. konr. s některými Raptory) se logicky nedá pro určité druhy zvířat, které vyžadují vysoké teploty na vyhřívacím místě i topit, ale dají se použít jen jako zdroje UV a světla.

Pokud to někdo nerespektuje - jeho problém.

Ignorujete minimální vzdálenost?
Pakliže si zvíře nechceš sterilizovat nebo nechceš aby byl v dospělosti prolezlej "rakem", tak určitě nedoporučuju. Zvířata citlivější na UV s tenčí kůží můžou následkem ozařování přílišným množstvím UV klidně i zakalit. Všeho moc škodí!

PS:
Dvacet centimetrů je dle odhadu rukou maximum aby i hřála.
To jsem jako nečetl... na měření teploty se používá pokud vím teploměr a ne ruka :-).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny