Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výbojka do terária

takže pokud informace na trojúhelníku je na prd
Tak ono se to jako pohybuje v nějakých mezích, není to tak, že na grafu je 100μW/cm2 a v reálu by to byla 0 nebo třeba 200...
Aktuálně jsem vycházel z trojúhelníku a tak jsem mu dal větev 25 cm daleko, což je při jeho vzdálenosti 22 cm od výbojky výpočtem z trojúhelníku 360/((22/15)**2)= 167 uW/cm2
Ono to právě není až tak uplně jednoduchý. Je totiž zároveň potřeba aspoň shruba znát, v jakých asi vlnových délkách to UVBje. Je totiž UVB, který zvířeti k žádnýmu vit.D3 nedopomůže nebo minimálně, pak je, řekněme akurátní rozsah UVB a pak je i UVB, který vyloženě ubližuje. To se pozná, když u lampy meříme kromě UVB taky UVI - UV index.
A UV indexem je pak v podstatě důležitější se řídit. Já pak určuji doporučené vzdálenosti porovnáním naměřeného UVB s naměřeným UVI.
Ono je nejlepší vždycky předem poslat mailik o co tak shruba jde a pak společně vybrat nějakou schůdnou variantu.

Ta 35W Spot je opravdu malá výbojčička, použil bych ji vyloženě pro mláďata do odchoven nebo třeba ještěrky, zase není možný od toho čekát nějaký zázraky a už vůbec ne, aby prosvětlila celé terárko (pokud nemá podstavu tak 15x15). Lineárky (resp. zářivky) jsou potřeba vždycky (lepší jsou samozřejmě další výbojky ;-)), T5 velice dobrá volba.

Přitom ale kdybych zrušil poloskleněný strop (kombinovaný s pruhem děrovaného plechu pro větrání) a nahradil ho síťovinou, tak bych zas v terárku měl problém s nedostatečnou vlhkostí.
Tak já pokládám kvalitní odvětrání za uplnej základ, s úzkým děrovaným pruhem ve stropu terária (zřejmě v kombinaci s předním úzkým proužkem pod dvířky) bych se sám u chama určitě nespokojil. Omezovat větrání kvůli udržení vyšší vlhkosti si myslím, že je cesta do pekel... - pozor tím vůbec nechci říct a neřikám, že máš něco blbě nebo tak - lebo samozřejmě netušim jak to máš udělaný.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny