Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekon madagaskarský - mládě nežere

Dobrý den,

před 14 dny se nám vylíhli 2 gekonci. Jeden je naprosto v pořádku a krásně žere malý cvrčky, druhý však odmítá žrát. Velikostně mu dáváme cvrčky menší než jeho hlavička, sypané vitamínama. Zkoušeli jsme i maličký červíky. Máme je odděleně, čili není problém, že by mu je ten druhý žral. V nádržce, kde ho máme má dobrou teplotu i vlhkost, mističku s vodou, kterou mu pravidelně měníme a přidáváme do ní tekuté vitaminy, úkryt z kokosu. Snažíme se mu tam sahat minimálně, jen při výměně vody a cvrčků. Za celou dobu od vylíhnutí sežral pouze jednoho cvrčka.

Prosím o radu. Jsou to první mrňousi, co se nám vylíhli a neradi bychom o něj přišli.

Díky

Předmět Autor Datum
co to je dobrá teplota a vlhkost? já odchovávám prcky v plastovém boxíku, jednou denně navečír poro…
Crocodylus 19.07.2011 22:00
Crocodylus
Teplota je nyní dle možností, přes den kolem 27, v noci se nám ale nedaří to moc stáhnout pod 25. De…
Ka_thy 19.07.2011 23:25
Ka_thy
niektoré mláďatá sa skrátka "nepodaria", majú nejakú vrodenú vadu, alebo sú z iného dôvodu slabé. p…
perenquen 19.07.2011 22:10
perenquen
Asi budete mít pravdu. Bohužel má od začátku pochroumanou pacičku, kdy nedošlapuje na prstíky ale kr…
Ka_thy 19.07.2011 23:32
Ka_thy
Přesně tak, musí se rosit pokud se svlékají, v 99% si poradí sami.
Crocodylus 20.07.2011 07:00
Crocodylus
Bohužel malej bobík dneska umřel :-( Děkuji ale za odpovědi a rady poslední
Ka_thy 21.07.2011 19:32
Ka_thy

co to je dobrá teplota a vlhkost?

já odchovávám prcky v plastovém boxíku, jednou denně navečír porosím stěny boxíku, teplota cca 26-27 den, noční pokles 25-20 (vrámci možností letních teplot). Mám asi 12mláďat pohromadě, vesměs na písku, 2 úkryty, udržuju kousek čerstvé mrkve, aby cvrci nešli do gekonů.

[http://img6.imageshack.us/img6/3299/p1010108wm.jpg ]

Je pravda, že tam mám také jedno slabší mládě, je takové malátnější a moc se mu nechce do života. No, upřímě jsem si picty pořídil jako krmení pro ještěrkožravé hroznýšky, a tak každej zmetek nebo nedomrlče "půjde na pekáč" ;-)

Teplota je nyní dle možností, přes den kolem 27, v noci se nám ale nedaří to moc stáhnout pod 25. Denně vlhčíme, je mezi 60-70%. Měl trošku problémy se svlíkáním, tak jsme mu to tam víc vlhčili a nakonec si sám poradil.

Jinak vaši vypadaj moc pěkně :-)

niektoré mláďatá sa skrátka "nepodaria", majú nejakú vrodenú vadu, alebo sú z iného dôvodu slabé.

príčina však môže byť iná, napr. neúplné zvlečenie môže mláďa stresovať a vtedy nežerie. prezrite ho poriadne, či nemá napr. na chvoste zbytok starej kože, alebo na nohách, prstoch,... ináč, ak zistíte, že naozaj nie je dobre zvlečený, môže to byť problém. ja som kedysi picty choval a mal som pár prípadov, že sa mláďa zle zvlieklo, tak som ho "ručne" s pinzetou dozvliekal, ale pár razy pri tom mláďatá uhynuli ! (vplyvom silného stresu z manipulácie) :(

ak je na pohľad v poriadku, skúste mu spraviť úkryt so vstupom zhora (napr. nepriehľadná nižšia krabička s deklíkom, v ktorom je diera (vstup) a do ktorého sa mláďa dostane, ale cvrčky tam budú mať zťažený prístup). ide o to, aby malo mláďa čo najväčší kľud, lebo niektoré sú stresáci a vadí im ustavičná prítomnosť cvrčkov, čo ich ohmatávajú alebo po nich lozia. keď bude v kľude, ochotnejšie začne hľadať potravu

Asi budete mít pravdu. Bohužel má od začátku pochroumanou pacičku, kdy nedošlapuje na prstíky ale kroutí je pod ni Doufali jsme, že by se to mohlo spravit více vitamínama a hlavně vápníkem, nevíme ale jak mu to dát, když odmítá žrát. Jedna z gekonek měla při prvních vajíčkách problémy s odvápněním. Bohužel nevíme, zda se vylíhl z těchto vajíček, jelikož v době vylíhnutí jsme byli pryč a starala se nám o ně spolubydlící.

Díky za tip, zkusíme mu tam dát jiný úkryt. Jak jsem psala výše, problémy se svlíkáním měl, snažili jsme se mu pomoci pinzetkou a to moc nešlo, tak jsme mu tam udělali větší vlhkost a nakonec se svlíkl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru