Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá - málo jí a zvrací

Dobrý den, moje 4měs. mládě agamy už týden nechce nic jíst, po delším přemlouvání sní max. 2-3 malé cvrčky denně - ovšem pak se zavlní jako had a vše vyzvrací. Připadá mi, že by i měla hlad ale něco jí brání v trávení. Začala se tak chovat přibližně po poslední noční bouřce před týdnem. Může mít případné leknutí tyto následky? V teru je s dalšíma dvěma stejně starými mláďaty. Ty žerou jako přetržené a chovají se jako obvykle, beze změny. Díky za rady na názory.

Předmět Autor Datum
Zkusil bych jí nechat tak ještě 2 dny pouze na zelenině a když ani to nepomůže a bude zvracet dál, t…
Ernest 22.07.2011 16:00
Ernest
No, poprvé to zvracení bylo v neděli - snědla dva cvrčky - vyzvracela po chviličce úplně celé nenatr…
Daisy.D 22.07.2011 16:06
Daisy.D
Paraziti mě právě napadli, proto se ptám na tu váhu. Ovšem je nasnadě, pokud bude mít parazity, oček…
Ernest 22.07.2011 16:16
Ernest
Samozřejmě, paní doktorka je dobornicí na plazy, chodím k ní u dlouho i s dospěláky (agamama) Mám do…
Daisy.D 22.07.2011 16:26
Daisy.D
Tak jsme se byli ukázat na veterině, malá dostala stříkačkou do tlamky odčervovací sérum, které by m… poslední
Daisy.D 22.07.2011 17:45
Daisy.D

Zkusil bych jí nechat tak ještě 2 dny pouze na zelenině a když ani to nepomůže a bude zvracet dál, tak pak veterina..
Co se týče stresu z bouřky - ano, může se stát, ovšem to by spíše nežrala vůbec, než že by zvracela. A netrvalo by to týden.
Vyzvrací opravdu vše, co sežeře? Kolik za ten týden zhubla?

No, poprvé to zvracení bylo v neděli - snědla dva cvrčky - vyzvracela po chviličce úplně celé nenatrávené. Dnes snědla 4 malinkaté - za chviličku se zavlnila a vyzvracela všechny ven. Mezi tím sice denně sní 2-3 malé cvrky - ale zvracet jsem ji neviděla. Uz jsem zkoušela i nabídnout je neobalené ve vitamínech. Dostávají roboran a calcium s přídavkem D3. Zatím se zdá, že moc nehubne. Respektive za poslední týden se rozdíl mezi velikostí její- proti ostatním dvěma spolubydlícím zvýšil - ony rostou, ona je pořád stejná. Za chvilku jedu na veterinu, paní doktorka se domnívá, že může mít parazity, budem sbírat 3 dny kokina na parazitologický rozbor a pak se uvidí.

Paraziti mě právě napadli, proto se ptám na tu váhu. Ovšem je nasnadě, pokud bude mít parazity, očekávat napadení i dvou zbylých pogon. Takže by bylo vhodné se s veterinářkou poradit o dalším postupu.
Ovšem důrazně doporučuju specialistu na plazy, ne běžného "pejskaře/kočičkáře" - někdy jejich léčba muže být kontraproduktivní, místy až pro zvíře fatální..
Ale tak to je na každém, jak se rozhodne. ;-)

Samozřejmě, paní doktorka je dobornicí na plazy, chodím k ní u dlouho i s dospěláky (agamama) Mám doma 3 dospělé a 3 mláďata. Paní doktorka sama doma chová želvy a chameleony :). říkala, že pokud najde něco v kokinách, dostanou preventivně léčbu všehchny. Já těžko zjistím, které kokino je čí agamy, takže se to bude nělat jako směsný rozbor. Až se vrátíme, podám tady zprávu, jak se to bude řešit dále. Každopádně díky za radu i názor :) Jo a ještě jsem zapoměla dodat, že jsou rozdělení do 3 terárií. Malé jsou ale pohromadě - zatím.

Tak jsme se byli ukázat na veterině, malá dostala stříkačkou do tlamky odčervovací sérum, které by mělo začít působit i proti tomu zvracení. Kdyby ale nepřestala zvracet, tak se nasadí v pondělí nějaká probiotika. Za 14 dní bude opáčko odčervení a v případě pozitivního parazitologického rozboru dostanou i ostatní. Na pár dnů prý neobalovat cvrky vitamínama, prý to teď může dráždit zažívání. Tak uvidíme, snad se to upraví, musíme doufat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru