Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem agama vousatá a KAROTEN

zdravím. prosím mám dotaz ohledně krmení mrkví.je pravda, že když krmím více mrkví tak agama chytá barvu víc do oranžova?také jsem ale zjistil, že mrkev odvápňuje a může způsobovat zácpu. existují nějaké vitamíny s větším podílem karotenu, které by něměly za následek odvápnění nebo zácpu?co je na tom pravdy?děkuji za vaše odpovědi

Předmět Autor Datum
To, že mrkev odvápňuje, jsi zjistil ve vedlejším vlákně "Agama vousatá - zelenina" - takže ses mě ta…
Ernest 24.07.2011 19:01
Ernest
dobře děkuji za radu...určitě teď budu krmit uplně jinak:)
dzidosH 24.07.2011 19:44
dzidosH
osobně mi připadá zhovadilost prokrmovat pogony karotenem (v jakékoliv formě) je proto, aby byly do…
MadMike 25.07.2011 08:13
MadMike
To je právě jeden z důvodů, proč mi to připadá jako zhovadilost.. :-/ :-)
Ernest 25.07.2011 17:53
Ernest
A podle čeho potom poznám tu pravou sandfire od karotenové oranžové:)?
Blue 19.08.2011 22:02
Blue
poznate az to vyroste :-) U mladat je to dost osidne, ale proste neverte pohadkam o sandfire kdyz to… poslední
lucifer 20.08.2011 09:57
lucifer

To, že mrkev odvápňuje, jsi zjistil ve vedlejším vlákně "Agama vousatá - zelenina" - takže ses mě tam mohl rovnou zeptat. ;-)
Ohledně karotenu - osobně mi připadá zhovadilost prokrmovat pogony karotenem (v jakékoliv formě) je proto, aby byly do oranžovějšího odstínu. Kromě toho - je to jako u psů - karoten není jediný prvek, který má vliv na zbarvení. Pokud budeš např. LB bílé/béžové barvy prokrmovat karotenem, tak se může stát, že chytne barvu do červena. U psů s černou/hnědou barvou srsti pak do zrzava. Ovšem není to o tom, že když budeš psovi dávat mrkev, tak ti automaticky změní odstín či jeho nádech.
Takže - pokud chceš oranžovou pogonu, tak si kup barvenou formu. Rozhodně bych jí kvůli tomu nepřekrmoval mrkví. Osobně dávám mrkev jen dubiím, kterými pak krmím.

Btw: mrkev neodvápňuje kvůlu karotenu, ale díky šťavelanu(-ům), které obsahuje. To, že při větším množství způsobuje zácpu, je snad všeobecně známo. Ale rozhodně bych jí jako doplněk nezatracoval. :-):-)

osobně mi připadá zhovadilost prokrmovat pogony karotenem (v jakékoliv formě) je proto, aby byly do oranžovějšího odstínu

Ono se pak líp prodávají, když k tomu napíšeš "sandfire" ;-). Pak všichni ti 3 chovatelé, kteří tu mají opravdu sandfiry pláčou... lidi jsou ignoranti a skočí na všechno - bohužel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru