Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Trimeresurus-chov více druhů pohromadě?

Zrovna arietány se mi snášely v pohodě, měla jsem 1,1 trvale spolu a tam u nich nikdy žádný problém nebyl. spíš bylo nepříjemné to, že ten pár co jsem měla byl dost "akční"- kdykoliv jsem něco dělala v ubikaci, tak ikdyž byl na 2 straně nádrže, tak oba hadi na otevření dvířek okamžitě přijeli podívat se, co se děje a moc by neváhali si kousnout. Takže výměna vody, čištění atd- buď se jim ucpala huba kořistí, nebo jsem používala plastový štít.

právě u těch rodů co jsem popisovala (Protobothrops, Hypnale) to rozhodně nebylo obrazně, páč nebylo pochyb o tom, že se jednalo o úmyslné usmrcení soka- ten had se zakousl na tvrdo, nebyl to nějaký ten takový sekanec, jako obvykle dělají Trimouši a ten uštknutý byl během několika málo minut mrtvý. S krmením to nemělo nic společného. Tam v tom byl vidět jasný záměr zabít, trochu jako když loví kořist a mířené to bylo vždycky na hlavu a krk, nikdy jinam do těla, jako prostě když se občas mezi sebou seknou trimouši...to že ti se občas z nějakého důvodu seknou, to se stává, ale myslím že oni umí dost dobře rozlišit, jestli chtějí jenom třeba varovat nebo dát tím najevo něco jiného, a podle toho třeba i pustit jen trochu jedu, nebo nepustit vůbec- to pak občas mají hadi viditelný vpich po zubu bez ničeho nebo malý otok, který během několika hodin nebo dnů zmizel bez jakýchkoliv dalších komplikací. To se mi stalo už hodně x- dělali to albolábři, insuláři, vogeláci, Popeje- ale to je něco uplně jiného, než když ten had opravdu kousne s účelem zabít.

to úmyslné zabití jsem pozorovala u samců P. mucrosqamatus, byli chovaní spolu v plastboxu a ok. pak ale byli přendaní do terária se samicí a po několika dnech následovala dost brutální bitka. větší samec napadl o něco menšího. to byly kousance fakt na tvrdo, ten útočící had zůstal i chvíli zakousnutý, namotal se na toho napadeného, pár x se překulili, když ho ten kousnutý setřásl a snažil se utéct, tak se útočící zakousl znova. Byl to dost fofr. Ikdyž byli rychle oddělení, tak ten kousnutý had uhynul během velice krátké doby, pár minut. Totéž jsem pozorovala i u malých mláďat Hypnalí. Ti mrtví byli pitvaní a o účinku toxinu tam nebylo pochyb, podobný obraz jako když pitváš uštknutou myš...mechanické zranění nijak výrazné nebylo, to by ten had za normálních okolností v pohodě přežil..

Co se týče kousanců při krmení, tak ty vypadaly taky spíš podobně jako taková ta seknutí, když si hadi zrovna spolu něco řešili- většinou jenom otok bez dalších následků, i po kousancích do hlavy. To mi s oblibou dělaly ammodytky, že se ňafaly při krmení, takže ty jsem měla zvlášť a jenom připouštěla. Mláďata to dělala víc jak dospělí.

JInak třeba u těch albolábrů jsem viděla taky bitku samců- to se ale po sobě plazili a namotávali se trochu jako při páření, ale tlačili si hlavy k větvi a snažili se vzájemně schodit, občas po sobě ňafli, ale nesnažili se zakousnout jeden do druhého. Kousance ale byly vesměs bez nějakých následků, to byl spíš vysloveně rituální souboj.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny