Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem osvetleni u Corallus hortulanus

Dobry den.
Postupne prechazim u vsech svych chameleonu na osvetleni pomoci vybojek Solar raptor a uúplne jsem se do nich zamiloval..:) kdyz uz jsem v tom tak me napadlo vymenit svetlo i u Psohlavcu..
Ma u nich nejaky smysl osvit UV zarenim? na internetu jsem toho moc nedohledal, akorat nekde zminku ze neni od veci je obcas osvitit. byl by problem pokud by lampa jela cely den?

Prikladam foto-Psohlavci jsou uplne v rohu u okna
Změna předmětu, původně: osvetleni u Corallus Hortulanus (Aurifer)

Předmět Autor Datum
U hadov je pouzivanie UV ciek viac menej nanic. Maju hrubu kozu, cez ktoru prenikne len uplne minima…
danio007 02.08.2011 09:24
danio007
Maju hrubu kozu, cez ktoru prenikne len uplne minimalne mnozstvo ziarenia no, a co maji teprve rika…
.JaBula. 02.08.2011 21:17
.JaBula.
Rika se, ze pro hady je UV zbytecne,ale urcite jim neuskodi a budou mit mozna trochu lepsi barvy.. J…
Radar jinde.. 02.08.2011 09:30
Radar jinde..
To je zajímavá zkušenost. Já mám MegaRayku (100w) u leguána a u chameleonů Raptorky 70w flood a poci…
Jeronym 02.08.2011 09:50
Jeronym
Urcite mas pravdu,ale ta 70W MegaRay je uple jina, nez ta 100W a je tam opravdu viditelnej rozdil op…
Radar jinde.. 02.08.2011 10:00
Radar jinde..
Ono UV má význam spíš u denních a hmyzožravých druhů hadů, hlavně teda u těch hmyzo/červožravých...p…
Aurifer 02.08.2011 10:23
Aurifer
Myslim,ze sme to tu aj niekde rozoberali co sa tykalo UV a napr Ahaetull. U nich to ake take opodsta…
danio007 02.08.2011 10:31
danio007
Jj Ahaetuly, Chrysopeley atd- tam to je celkem osvědčené a prospěšné, hlavně u čerstvých importů.
Aurifer 02.08.2011 10:38
Aurifer
No, ja som uz nieco riesil s MedMikom, tak cakam kym dorazim spet do CR a uvidim no :-)K chrysopelei…
danio007 02.08.2011 10:46
danio007
U Ahaetully UV nemám. A už 2 roky dobrý, čímž neříkám, že by se jí (teda spíš mu) nelíbilo:-)
cejna 02.08.2011 14:11
cejna
My u nich dlouhodobě UV taky neměli, jen ze začátku po importu a očividně jim prospívalo. Ale Ahaetu…
Aurifer 02.08.2011 14:34
Aurifer
ad achatiny, tak U me dobry.. :-D Kdybych byl vic ve vate, tak bych naky UV asi mel u vsech stromaku…
Radar14 02.08.2011 14:41
Radar14
Diky vsem za reakce.. kdyz to proberu a vytridim OT o krmnych gekonech tak mi z toho v podstate vych…
Jaffata 03.08.2011 00:54
Jaffata
Pokud UV k hadovi, dal bych určitě jen slabší trubici - Narvu atp. Ve větší nádrži bych se vůbec neb…
MadMike 03.08.2011 09:19
MadMike
Jj ono asi taky bude dost rozdíl, čím se jakým hadům svítí- je jasné, že žíhat zvíře z podrostu v pr…
Aurifer 03.08.2011 09:40
Aurifer
sry tak já ta ótéčka vymažu :-[
Aurifer 03.08.2011 09:29
Aurifer
Klidne si je mohla nechat:) ja jsem se dozvedel co jsem potreboval takze v pohode:) UV necham plavat… poslední
Jaffata 03.08.2011 23:45
Jaffata

U hadov je pouzivanie UV ciek viac menej nanic. Maju hrubu kozu, cez ktoru prenikne len uplne minimalne mnozstvo ziarenia. Zmysel by to malo keby islo o nejake citlive zvierata po importe, nejake hodne svetlominle hady a podobne. U takychto druhov je to nanic. Ale uskodit neuskodi.
A hady ktore maju UV su vraj trochu sytejsie sfarbene.

Maju hrubu kozu, cez ktoru prenikne len uplne minimalne mnozstvo ziarenia

no, a co maji teprve rikat treba takove zelvy, ze ;-).Duvod bych hledala jinde...

Ale uskodit neuskodi.

Znamy si takhle pekne dal uvecko k novorozenym hortulanum. Netusim, jestli tehdy bylo vadne nebo ne, kazdopadne hortulanata to odnesla spalenymi cernymi fleky...nic pekneho...

Rika se, ze pro hady je UV zbytecne,ale urcite jim neuskodi a budou mit mozna trochu lepsi barvy.. Jestli na to mas,tak proc ne, alespon nam reknes sva pozorovani. Me pod Reptiglem 5.0 lezela celkem casto samice squamigery. Taky je nocni, ale obcas si pod to pres den vlezla. Co se tyce Raptorek, tak jsou asi celkem fajn, ale nesmis na ne prejit z MegaRay.. Tak jsem ucinil vcera a muzu rict, ze je viditelne horsi co se tyce osvetleni prostoru. Mam ted u modraku trochu vetsi tmu a docela me to stve. Mam floodku 70 W. O UV strach nemam,ale flood efekt je slabota.. Budu si muset zvyknout,ale Megarayku nemam jeste vypalenou, jen si ji necham premerit u MadMika na podzim kdyz bude tak hodny.. :-) Ma nasviceno od listopadu..

To je zajímavá zkušenost. Já mám MegaRayku (100w) u leguána a u chameleonů Raptorky 70w flood a pocity ohledně intenzity osvětlení jsou spíš opačné. Pokud jde o ten plošný efekt, taky nemám pocit, že by Raptorka nějak pokulhávala, no asi je to subjektivní :-) Jinak ten nápad s postupnou obměnou "vysvícených" výbojek jsem měl minulý týden taky. Mike psal, že u MegaRayky se dá v podstatě předpokládat, že dokud svítí, výdej UV záření je dostačující. I po letech prý u těch svých lamp ještě naměřil vysoké hodnoty. To jen tak k věci... po roce je asi výměna ještě předčasná, to spíš u těch Raptorek.

Urcite mas pravdu,ale ta 70W MegaRay je uple jina, nez ta 100W a je tam opravdu viditelnej rozdil opticky. Taky mi Mike psal,ze u ty 70W se UV zivotnost snizuje nejrychleji,ze je to "dan" za to luxusni svetlo a opravdu sviti ta 70W paradne. Tu zivotnost chci prave pojistit tim promerenim...

Ono UV má význam spíš u denních a hmyzožravých druhů hadů, hlavně teda u těch hmyzo/červožravých...pro druhy žeroucí obratlovce a ještě ke všemu noční je celkem zbytečné, pokud je ten had zdravej. Ale je fakt, že hadi co měli zdravotní problémy se pod UVéčkem viditelně rychleji uzdravovali, než bez něj.

My u nich dlouhodobě UV taky neměli, jen ze začátku po importu a očividně jim prospívalo. Ale Ahaetuly žerou obratlovce, kteří jsou sami o sobě bohatí na vápník, takže ta potřeba UV z tohohle důvodu u nich pochopitelně není.

Mimochodem, někteří lidé svítí UVčkem i Achatinám :-D

ad achatiny, tak U me dobry.. :-D
Kdybych byl vic ve vate, tak bych naky UV asi mel u vsech stromaku, pro dobrej pocit a ze zlepsuje barevnost je jasny. Ale nutny to neni. Modraci jsou celkem spokojeny i pod Raptorem, ten sice sviti min do prostoru, ale zase vic hreje.. Vse ma svy no. :-)

Edit- Jesterkozroutum se zatim uspesne vyhybam.. :-D

Diky vsem za reakce.. kdyz to proberu a vytridim OT o krmnych gekonech tak mi z toho v podstate vychazi to, ze vybojka u hortulanu smysl nema,riskovat nejake popaleniny UVckem kvuli pripadnemu lepsimu zbarveni se mi nechce, tak budu asi usili v tomhle smeru smerovat spis k chameleonum a hadum necham svitit obyc zarovku.. ono uz takhle musim doma nosit pomalu slunecni bryle ..:D
Jinak k tem Mega ray-kam, ja ji nikdy na zivo svitit nevidel tak nemam moznost srovnani, ale co jsem se tak docetl tak firma Mega ray jako takova skoncila a mela by se ted prodavat pod nazvem Solar raptor... ne? takze je mozne ze ty starsi kusy byly poctivejsi a svitili o neco lip,ale ted uz to asi bude vsechno stejne....

Pokud UV k hadovi, dal bych určitě jen slabší trubici - Narvu atp. Ve větší nádrži bych se vůbec nebál k UV trubici dát ještě jednu - obyčejnou, aby tam měl světla aspoň jako ve stínu :-). Každopádně mám už z více zdrojů, že si někdo přismahnul hady UVečkem, já si teda myslím, že šlo o vadné produkty, ale víš jak, proč nějako riskovat...
Já chovám chondrouše s velice slaboučkým UV a je zdravej jak řípa - mám ale jen jednoho, a jen 3 roky.

Jj ono asi taky bude dost rozdíl, čím se jakým hadům svítí- je jasné, že žíhat zvíře z podrostu v pralese lampou pro stepní a pouštní heliofilní druhy ještěrů asi nebude uplně košer. Ono ikdyž plazi na rozdíl od šneků v těch lesích žijou hlavně na světlinách, kam to slunce dopadá, tak to tam stejně už nebude tak žhavý s množstvím UV, ikdyž ho tam bude dopadat ještě poměrně dost- třeba různé pralesní agamky co na těch světlinách žijou taky, tak to UV vysloveně potřebujou.

Klidne si je mohla nechat:) ja jsem se dozvedel co jsem potreboval takze v pohode:)
UV necham plavat, zarivku do terka cpat nechci, spis se mi libila predstava vybojky kvuli tomu ze v zarostlem terarku to svetlo pusobi hodne "tropicky" :D takze kdyz hadi to UVcko vylozene nepotrebujou,ba dokonce by jim mohlo bejt i nebezpecny, tak od toho zameru upoustim.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru