Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem B. gabonica gabonica stomatitída?

Ahoj,
před čtyřmi dny se u jednoho z mých 1.0 objevil problém s pravou polovinou mandibuly, kdy jsem měl podezření na lokální zánět. K mému nemilému překvapení jsem zjistil, že v podstatě to není problém jen pravé části mandibuly, ale že problém je rozsáhlejší. Přistoupil jsem tedy k dezinfekci tlamky Betadinem (zředěným 1:10) Během čištění se uvolnila tkáň a ve slizniční řase byl uvolněn starý zub, který se při pokusu o zavření tlamky vzpřičoval(patrno před čištěním, proto byl vyjmut)(viz foto č.4). Zajímalo by mne zda si také myslíte, že to je již 'rozjetá' stomatitída (dle uvolněné tkáně a zarudlé sliznice), nebo něco jiného a hlavně jaký postup léčby doporučujete.

Mohl by být příčinou uvolněný starý zub který poranil sliznici tlamky a v místě poranění vznikla sekundárně infekce?

Ještě pár vět k podmínkám chovu: mládě pochází z vrhu importované samice, u sebe jej mám asi 14 dnů, při koupi se jevilo bez problémů po týdnu jsem pozoroval výše popsané příznaky, hygienicky zařízen plastový box, tep. 26-28°C nerosím, jen miska s vodou a 1x týdně koupel ve vlažné vodě vytemperované na 26-28°C.

Děkuji všem za názory a rady!

Před zákrokem
[p8111285.jpg]
Během zákroku
[p8111291.jpg]
Po zákroku
[p8111303.jpg]
Uvolnená tkáň a starý zub
[p8111309.jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na té poslední fotce ta uvolněná tkáň- prohlížels ji, neobsahuje kost? Ono to z fotky není poznat. J…
Aurifer 12.08.2011 05:52
Aurifer
Dík Auri za cenné rady! Takový problém řeším ve svém chovu poprvé, takže doufám, že jsem to s tím Be…
africa u otrokáře 12.08.2011 07:40
africa u otrokáře
Ono po jednom použití se toho jódu do něj asi zas tolik nedostalo, to by ještě mělo být v poho... co…
Aurifer 12.08.2011 08:37
Aurifer
Přikláním se k názoru,že půjde spíš o následek mechanického poškození,tkán zasažená stomatitidou vyp…
viper 12.08.2011 10:06
viper
Ahoj, diky za rady a za pochvalu(to viper), nyní jsem ji vyčistil tlamku peroxidem. Co se týká té vě…
africa 12.08.2011 16:59
africa
Já jsem si to myslela, ono to vypadalo jako částečně opouzdřené cosi-on to spíš byl "nový" zub, čeka…
Aurifer 12.08.2011 18:29
Aurifer
Zajimave tema. Taky me napadlo,ze pujde o "zalozni" zub.. :-) Ze stomatidy mam hruzu, nastesti jsem…
Radar14 12.08.2011 18:47
Radar14
Ze stomatidy mam hruzu, nastesti jsem ji zatim nezazil.. Ale tohle asi taky neni ten pripad. tak on…
Aurifer 12.08.2011 21:08
Aurifer
Dik za uklidneni. :-) Tak jasne do panelaku toho nenarvu tolik, ale tak nak porad se chov rozsiruje…
Radar14 12.08.2011 21:28
Radar14
Stomatitida zdaleka není tak častý problém,jak by se leckomu mohlo zdát,"častá" je spíše díky tomu ž…
viper 12.08.2011 22:30
viper
Jasne, Atherisky maj svoje jiny veci a vic nestihaji, kdyz se to nechytne vcas.. Nejcasteji jsem na…
Radar14 12.08.2011 22:57
Radar14
Aurifer - vím že se dost často vzájemně opakujem,jak kdyby jsme byli domluvený ;-)....pokud někdy na…
viper 12.08.2011 23:40
viper
jj, však já to taky nemyslela nijak ve zlým :beer::-)
Aurifer 13.08.2011 00:55
Aurifer
já to taky tak pochopil,to bylo spíš pro ostatní...taky už mně dneska u tohodle vlákna napadlo aby n… poslední
viper 13.08.2011 01:24
viper

Na té poslední fotce ta uvolněná tkáň- prohlížels ji, neobsahuje kost? Ono to z fotky není poznat. Je otázka, jestli ten uvolněný zub je příčina problému, nebo následek nějakého jiného problému. Pokud příčina- mládě mohlo mít nějaký počátek problému už kdyžs jsej kupoval, koukal jsi mu do tlamky? Popř., už u tebe žral? on si had třeba při přelovování ještě u předchozího majitele mohl kousnout do háčku a poranit si zuby, nebo se ohnat v krabičce a kousnout se do vlastní huby. ono u druhů s dlouhýma zubama se to občas stává, někdy si třeba i prokousnou čelist, nebo poraněj zuby o něco tvrdého, navíc pokud zrovna měněj zuby, tak se uvolněný zub může zapíchnout, místo aby vypadl. Stalo se mi něco podobného u Z.mangshanensis.
Každopádně, pokud příčina toho zánětu byl ten zub, tak po odstranění zubu, ložiska zánětu a následné desinfekci by se měl problém během několik málo dnů srovnat. Ale místo desinfekce Betadinou bych, když je problém v tlamce raději používala peroxid vodíku. Betadine se nemá používat na sliznice, protože se jima vstřebává jód a při častějším čištění (2x denně), které bude potřeba by mohlo dojít až k otravě zvířete. Tohle riziko je u menšího zvířete (mládě nebo malý druh) docela slušné.

Pokud ten uvolněný zub byl následek zánětu, tak bude potřeba zjistit důvod, proč tam ten zánět vznikl a odstranit ho...nemá třeba potíže s dýcháním, nedělá se mu v tlamce více slin, zbytek tlamky má čistý bez dalších ložisek?

JInak dala bych hadovi preventivně vitamín C a čistila mu tu ránu 2x denně peroxidem. Pokud se to nebude viditelně zlepšovat během několika málo dnů, tak asi pak bude potřeba podpůrná léčba antibiotikama (pokud zub byl následek a né příčina, nebo byla zánětem krom měkkých tkání zasažená i kost- to už je pak dost průser) a bude potřeba to řešit s veterinářem, co rozumí plazům a dělá i jedáky. Ostatně, ono by bylo vhodné k němu zajít rovnou, pokud máš možnost.

Dík Auri za cenné rady!
Takový problém řeším ve svém chovu poprvé, takže doufám, že jsem to s tím Betadinem nepo….!
Asi čtyři dny po převozu jsem zkoušel nabídnout potravu, tu ale odmítal, přičítal jsem to ještě ke stresu z transportu a nového prostředí, s tím že to zkusím o pár dnů později, ale to jsem již nestihl, protože se objevily výše uvedené příznaky. Ta tkáň byla, pokud si dobře vzpomínám, měkká. Když přijdu dnes domů z práce, tak se ještě na to mrknu, pro jistotu. Ještě k tomu peroxidu vodíku, mohu použít klasický 3% nebo by se ještě měl zředit?

Ono po jednom použití se toho jódu do něj asi zas tolik nedostalo, to by ještě mělo být v poho... co se týče toho odmítání potravy, tak to on už mohl mít začínající problémy, které ještě nebyly zvenčí vidět. Peroxid můžeš použít ten klasický z humánnky, co se používá na rány, myslim že to je 3%. On sice proti betadine trochu štípe, ale na záněty v tlamce se mi osvědčil uplně nejvíc..

Přikláním se k názoru,že půjde spíš o následek mechanického poškození,tkán zasažená stomatitidou vypadá většinou jinak,hlavně stomatitida než se dostane do stadia že odpadávají větší kusy sliznice netrvá tak krátce,a dost pravděpodobně by byla zasažená daleko větší část tlamy,ne li celá.
Léčbu už popsala Aurifer,já bych jen čistil asi jen 1 denně kvůli omezení stresu,bitisky zvlášt mládata dost blbě snášej manipulaci,taky díky jejich pomalému metabolismu nemívají zdravotní komplikace tak rychlý průběh aby to bylo potřeba,ale uvidíš sám jak rychle se tam bude něco tvořit.
I když dotaz byl položen přímo vzorově a vyčerpávajícím způsobem s dobrou fotodokumentací,řešení zdravotních problémů na dálku je vždycky ošidné,zkus průběžně informovat jak se to vyvíjí.

Ahoj,
diky za rady a za pochvalu(to viper), nyní jsem ji vyčistil tlamku peroxidem. Co se týká té větší uvolněné tkáně (viz foto č.4), tak Auri měla správného tucha, byl v ní totiž skrytý druhý uvolněný starý zub!::)
Průběžně budu informovat jak léčba pokračuje.

Já jsem si to myslela, ono to vypadalo jako částečně opouzdřené cosi-on to spíš byl "nový" zub, čekající na nahrazení starého. Ale jak se vytvořil zánět, tak ho zasáhl také a částečně se opouzdřil. Oni hadi v těch kapsách mají složených těch zubů několik náhradních- 1 je vždycky plně funkční, pod ním je další stejné velikosti, ale ještě zklopený v slizniční řase a pak ještě několik dalších menších. To poškození a zánět může způsobit právě třeba to kousnutí do něčeho tvrdého- háček, pinzeta na krmení atd. No, kdyžs to vyndal, tak už by se to ale mělo začít hojit... Viper má pravdu, že klasická stomatitida vypadá jinak. Dej vědět.

Ze stomatidy mam hruzu, nastesti jsem ji zatim nezazil.. Ale tohle asi taky neni ten pripad.

tak ono s pár hadama se s ní nemusíš setkat třeba nikdy ;-)...on to je většinou průvodní jev už nějakého většího déletrvajícího problému. Někdy se to stane i po poranění sliznice tlamky, ale to je spíš když had už má nějakej zkrytej problém. Většinou po poranění vznikaj spíš tyhle záněty zubů.. u Atherisek se s tim setkat nemusíš vůbec ;-) Ony Atherisky pokud maj nějakej problém, tak na něj buď brzo chcípnou bez toho, že by se jim stihla udělat stomatitida, nebo to naopak celkem brzo rozchoděj..A neloví nijak extra razantně a nejsou kousavé, takže to riziko že si zraněj hubu zas tak velké není a zuby nemaj extra dlouhé (pominu-li hispidy, ale ty zase nekoušou a už vůbec ne razantně :-) Co se týče Trimoušů a baroňáků, tak u odchovových jsem se s ní nesetkala vůbec, jsou to dost "zdraví" hadi, co pokud člověk vyslověně neudělá nějakou kapitální botu nezastonaj jak je život dlouhej :-)

Zaošky jsou v tomhle směru o dost horší :-)

Dik za uklidneni. :-) Tak jasne do panelaku toho nenarvu tolik, ale tak nak porad se chov rozsiruje pomalonku.. :-D Taky si myslim,ze se to tyka spis terestrickych hadu. Nikde jsem nenarazil na tuhle problematiku u Atherisek ani Chrestysovcu.. Ale rekl bych,ze Atherisky jsou vetsi tvrdaci a vyskytlo by se to spis u nich nez u Trimousu,kdyz uz. To samo neznamena ze vubec neexistuje.. Nejcasteji jsem narazil ve spojeni Bitis a jeste snad nakyho Ploskolepbce. Jo jasne, s vetsi delkou zubu to urcite je pravdepodobnejsi, jak stomatitida, tak naka mechanicka bota.. Fotky co jsem videl,vypadali fakt hnusne..

Edit: Zaosky maj mocny zuby, mozna i Bothriopsisky by mohli byt nachylnejsi, taky se nemaji za co stydet.. 62429

Stomatitida zdaleka není tak častý problém,jak by se leckomu mohlo zdát,"častá" je spíše díky tomu že jakýkoli problém v tlamě je "stomatitis"- v praxi postihuje většinou dlouhodobě oslabené jedince,i proto bývá tak vleklá a chronická.

Nikde jsem nenarazil na tuhle problematiku u Atherisek

to bude tím,že pokud se u nich vyskytne problém tak kejchnou dřív než stačej tu stomačku chytit...:-)

Nejcasteji jsem narazil ve spojeni Bitis a jeste snad nakyho Ploskolepbce

to bych ani neřek,já jsem se se stomačkou nejčastěji setkal u hroznýšů královských -což ale asi neznamená že by byli náchylnější ale jsou jedni z nejčastěji chovaných,a dlouho trvá než začnou při špatné péči viditelně chřadnout,to snadno vede k zanedbávání a to ke stomačce.
vlastně když nad tím přemýšlím,u jedáků jako takových je stomatitis opravdu vzácná...svoji roli v tom bude asi hrát to,že si je pořizuje jiná sorta chovatelů než např ty hroznýše...

Jasne, Atherisky maj svoje jiny veci a vic nestihaji, kdyz se to nechytne vcas..

Nejcasteji jsem narazil ve spojeni Bitis a jeste snad nakyho Ploskolepbce

Na to jsem narazil na forech,osobne jsem to nezazil ani u zadnyho chovatele, coz je moc dobre a rekl bych ze se tu u nas chovaj tihle hadi slusne.. :-)
S tou sortou jsi to vystihl.. :-)

Aurifer - vím že se dost často vzájemně opakujem,jak kdyby jsme byli domluvený ;-)....pokud někdy napíšu víceméně totéž co ty,je to samozřejmně proto že máme stejné nebo podobné zkušenosti.....a i když třeba díky Tvému předchozímu příspěvku nenapíšu nic nového,další názor byt stejný třeba pomůže tazateli v orientaci... :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru