Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lineární terarijní zářivky pro agamy vousaté (Pogona vitticeps)

No, puvodne ty Namiba byly uplne stejne jako Lucky Reptile
Jj, to bych se i vsadil, že ty 4U byly stejný výrobky. Koukali jsme na to spolem na Ládví myslim, bylo to zcela evidentní. Ono ti výrobci prostě nedávají k těm výrobkům téměř žádný info, v tomhle třeba katalogový weby zoomedu nebo exoterra nad ostatníma naprosto vyniká. Zvlášť ofic. stránky Nabima Terra je totální odpad (jsou tam !lživé! informace).

Ad. Narva - skoda, rikal jsem si ze nemusely byt spatne, kdyz klasicke "trubice" docela sly - v mezich moznosti trubic teda...
No mám i novou Reptilight 10.0 24W T5 trubici na odzkoušení a taky nic moc čoveče... docela jsem se na ně těšil. Klasika do 15cm dobrý, ale dál ani rana :-|


Omlouvám se, ale ještě jeden dotaz - chválíte tedy kompaktní zářivky Lucky Reptile, ale podle tohoto měření (www.euzelva.cz) nejsou příliš výkonné. Navíc předpokládám, že zvířata se nebudou zdržovat moc dlouho v jejich blízkosti. Není vhodné je kombinovat ještě třeba s nějakou trubicí, která by také emitovala (třeba jen minoritně) UVB? A jakou dávku (mikroW/cm2) by vlastně měly dostávat agamy vousaté? Děkuji.
Já se taky omlouvám, ale to měření se mi tam nechce hledat :-). Přidávám tab. s vlastním měřením (bez "decay") viz. příloha.
UV trubici tam klidně dát můžete, konečně se mi podařilo po letech dopracovat k čitelnýmu spektrálnímu grafu Narva Reptilight T8 a pokud je to reál (totiž nemám ho přímo od výrobce ani prodejce, ale z netu a to je potřeba brát s rezervou), tak jsou to docela dobré trubice - bavíme se teď o celkovém spektru, nikoliv jen o UV, které je u všech trubicovek naprd.
Co se týče toho, kolik má dostávat UV - odpovědět musím politicky : stejné dávky, jaké dostává v přírodě :-), mapy UVI se dnes už dají na meteowebech dohledat, na uvguide.co.uk najdete i měření UVB behem dne i roku v Alice Springs, což je v areálu výskytu P.vitticeps - schválně na to mrkněte a sám přijdete na to, že žádná trubice ani kompakt k vytvoření přirozených podmínek v podstatě nestačí ;-) - i když ty hodnoty nejsou nutné k tomu, aby zvíře přežilo bez toho aby se projevila přímo nějaká MBD. Všechno je to otázka toho, zda chceme poskytnout zdroje, řekněme s nadsázkou -pro přežití- nebo pro co nejpřirozenější podmínky a tímpádem i vývoj chovance. To se samozřejmě netýká jen UV, to je pouze jedna z mnoha a mnoha úskalí chovu a zdaleka ne to nejdůležitější.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny