Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UVB - nutnost, či ne?

Zdravím, vím, že se to tady už několikrát řešilo, leč výsledku jsem se nedobral..

Želvu máme doma rok a i bez UVB zářivky vyrostla z asi 4 na 12 cm (v krunýři) a je aktivní, takže se má asi dobře. Svítili jsme žárovkou s UVA, pod kterou se vyhřívala (nebo vyhříval, je to kluk), a místo UVB dostávala sem tam vitaminy.

Když jsem šel teď koupit tu žárovku znova, když už nám dvě praskly, řekli nám, že už je neprodávají, že testy ukázaly, že vlastně nefungovaly. A nabídli místo toho Repti Glo (které má i UVB, ale bylo mnohem dražší). Teď jsem ale pročítal, že zrovna Repti Glo může být i nebezpečný.
Nad ostrůvkem teď máme provizorně obyčejnou žárovku, viz fotka. Pokud bych koupil např. Sylvania Reptistar UV Compact 6% 23W a umístil ji vodorovně za to výhřevné světlo, bude to k něčemu? Nebude to pro želvu spíše kontraproduktivní?

Co se týče slunce, párkrát jsme ji dali na přímé slunko na balkon (v lavoru, akvárko má asi 50 kilo, to přesouvat nejde) a podle drápání na stěny bych řekl, že se jí to přesouvání moc nelíbí; o tom, že by vylezla na kámen a vyhřívala se, ani nemluvě.

Díky

Předmět Autor Datum
No, popravdě UVB u většiny vodních želv, kor u Trachemysek nehraje až takovou roli jako např. u such…
Arutha 29.08.2011 00:21
Arutha
Díky za odpověď. Ta fotka je z Vánoc, teď je ještě větší. Tak o 4 cm určitě. Dostává granule, sušen… poslední
centos 29.08.2011 09:55
centos

No, popravdě UVB u většiny vodních želv, kor u Trachemysek nehraje až takovou roli jako např. u suchozemských. Vzhledem k tomu, že spoustu času tráví ve vodě (i v přirozeném prostředí), nebývá u nich s deficitem D3 / nedostatkem uV až takový problém.
Samozřejmě jim prospěje, ale není životní nutností. Takže bych zvážil jak moc je to potřeba. S kompakty Sylvania nemám zkušenost, ale zářivky, ať už lineární nebo kompaktní mají obecně jen velmi krátký dosah - musí být tedy velmi dobře přístupné zvířeti.

Jinak dle fotek bych si troufl říci, že želva roste hodně rychle, rozhodně nemá dobře rostlý krunýř. Vsadil bych si ale spíš na rychlý růst než na deficit D3. Čím a jak často krmíte?

Díky za odpověď.

Ta fotka je z Vánoc, teď je ještě větší. Tak o 4 cm určitě.
Dostává granule, sušené gammary, hovězí a kuřecí maso, sem tam rybí. Pak pravidelně okusuje vápníkového želvíka. V delších intervalech (tak jednou za měsíc) mu kapu na granule vitaminy -- podle obalu by se mělo jednou týdně, ale to je prý přehnané. Zeleninu zatím odmítá, stejně tak přestal žrát směs s nítěnkami. Teď už krmíme tak obden, sem tam každý den, ale to čím dál méně často. Ale hladový je pořád, nebo spíš pochtívá.

edit: pardon, ne z Vánoc, ale z února či března.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru