Předmět Autor Datum
Dobrý den, jedná se o výhřez kloaky. Může to být způsobeno například špatně stravitelnou potravou n… nový
4erw 01.09.2011 14:12
4erw
hezky opsáno, ale to hlavní tam chybí. A to urgentní návštěva veterináře...tazatel je naprostý začát… nový
Aurifer 01.09.2011 14:36
Aurifer
A to myslítě jak zdevastoval? nový
drago 01.09.2011 14:40
drago
to myslim tak, že to zvíře zřejmě vlivem špatných podmínek a chybné péče ztratilo tělesnou kondici.… nový
Aurifer 01.09.2011 14:45
Aurifer
Není to jen opsáno. Mám vlastní zkušenosti u agam vousatých, že při kálení k menšímu výhřezu dojít m… nový
4erw 01.09.2011 14:55
4erw
V gekončících se nevyznám a chovatele neznám, takže posouzení jeho znalostí a stavu zvířete nechám n… nový
Aurifer 01.09.2011 15:00
Aurifer
Nechtěl jsem se Vás dotknout, jen jsem chtěl pomoci, když nikdo jiný do té doby neodpověděl a já už… nový
4erw 01.09.2011 16:01
4erw
NIkoho jste se nedotkl, o to nejde ;-)...ale ono je potřeba před tím, než člověk něco napíše zvážit… nový
Aurifer 01.09.2011 16:12
Aurifer
Tak s tím plně souhlasím. Howgh :-) nový
4erw 01.09.2011 16:17
4erw
Ten gekončík je kost a kůže, seš si jistej, že žere? Nevypadá na to...v porovnání s fotkama z toho 1… nový
Aurifer 01.09.2011 14:41
Aurifer
Tady tento je druhy,mam ho asi tyden a takhle jsem ho koupil ze zevrimexu. nový
drago 01.09.2011 14:44
drago
Aha- tak tos ho předně vůbec neměl kupovat, protože už před tim týdnem musel být hodně mizernej. To… nový
Aurifer 01.09.2011 15:05
Aurifer
Jako je pozdě asi házet ramena, ale nechápu proč tedy kupuješ očividně podvyživený/zdevastovaný zvíř… nový
Frostty 01.09.2011 15:05
Frostty
Chci se zeptat náš Gekon nakladl vejce a zničeho nic přestal jíst a pít celou dobu leží když jsem da… nový
Erik Prchal 12.07.2017 10:05
Erik Prchal
No...a kdy vykladla, jak je to dlouho? Vykladla 2 vejce? Co podminky? Teplota, substrat, vlhky ukryt… nový
lucifer 12.07.2017 10:21
lucifer
mě sarančata žrali chameleony, ale jedině chameleony, na zádech, asi protože byli zelený. Dávám si f… poslední
ahoj1 15.07.2017 14:11
ahoj1

Dobrý den,

jedná se o výhřez kloaky. Může to být způsobeno například špatně stravitelnou potravou nebo zácpou. Pokud se vše vrátí zpět samo od sebe v krátkém časovém úseku (v řádu minut), je vše v pořádku. Je také možné tomu pomoci koupelí ve vlažné vodě (sterilním fyziologickém roztoku kuch. soli) a hlavně zbavit kloaku písku a dalších nečistot. V knize Nemoci obojživelníků a plazů (Gunther Kohler) doporučují v případě potřeby zduřelý orgán posypat trochou cukru, po čemž by mělo zduření částečně ustoupit. Poté je však třeba cukr opět smýt sterilním roztokem. Sůl se použít nesmí - kvůli její agresivitě. V případě potřeby je možné pomoci orgánům manuálně za užití skleněné, na konci zakulacené, tyčinky (sterilní).

Pokud by výhřez trval delší dobu, může dojít k nekróze tkáně, a poté je nutná chirurgická amputace nekrotické tkáně, jinak hrozí smrt zvířete. V případě opakovaných výhřezů lze chirurgicky (sešitím) zmenšit otvor kloaky. Lepší je ale prevence v podobě správné stravy a dobrých životních podmínek zvířete. Menší vyhřeznutí kloaky při vyprazdňování je však normální a kloaka se vrátí zpět cca do dvou minut.

Více např. v této knize: www.robimaus.cz

hezky opsáno, ale to hlavní tam chybí. A to urgentní návštěva veterináře...tazatel je naprostý začátečník, co o těch zvířatech nic neví a to zvíře za tu krátkou dobu co ho má už stihl pěkně zdevastovat, takže tyhle rady jsou pro něj momentálně bezcenné, protože pokud něco bude dělat, tak nadělá víc škody jak užitku.

Není to jen opsáno. Mám vlastní zkušenosti u agam vousatých, že při kálení k menšímu výhřezu dojít může a samo se to během chvíle spraví. Jinak jsem problémy s výhřezy kloaky řešil u jedné ze svých agam vícekrát - sám i s veterináři, proto ten postup pro ,,homemade".;-) Protože jsem nevěděl, jak dlouho to trvá, nemohl jsem poradit více, samozřejmě pokud to trvalo déle, nebo ještě trvá, je veterinář nutností, obvzláště u začínajícího chovatele. V gekončících se nevyznám a chovatele neznám, takže posouzení jeho znalostí a stavu zvířete nechám na jiných :-)

V gekončících se nevyznám a chovatele neznám, takže posouzení jeho znalostí a stavu zvířete nechám na jiných

V tom případě je potom možná lepší se zdržet komentáře. nepochybuju o tom, že tvým agamám to pomohlo, ale tohle je jinej případ, zvíře v sakra mizerný kondici a chovatel začátečník. Mmch. to, že při odkládání trusu občas povyleze kus sliznice, nebo dokonce zvíře-samec někdy povystrčí hemipenisy je normální, ale to není výhřez kloaky.

NIkoho jste se nedotkl, o to nejde ;-)...ale ono je potřeba před tím, než člověk něco napíše zvážit konkrétní situaci, protože i sice jinak správná a dobře míněná rada může nadělat víc škody jak užitku ;-) Ono cpát zpátky kloaku zvířeti, které je podvyživené a ve špatné kondici doma na koleni, když se vlastně ani neví, co přesně ten výhřez způsobilo neni uplně optimální, obzvlášť když majitel neví, co dělá...

Ten gekončík je kost a kůže, seš si jistej, že žere? Nevypadá na to...v porovnání s fotkama z toho 10.8. nebo kdy to bylo, cos sem dával první dotaz už je pěkně zdevastovanej. Ten výhřez byl způsobenej zřejmě celkovou slabostí organismu, stává se to v těchhle případech celkem často. takže gekonka seber a mazej s nim na veterinu. pokud ještě bude co zachrańovat, to zvíře už na tom musí být dost bídně. Upravils mu ty podmínky, jak jsme ti psali v předchozím vlákně a nastudoval sis něco o tom chovu?

Aha- tak tos ho předně vůbec neměl kupovat, protože už před tim týdnem musel být hodně mizernej. To zvíře zřejmě dlouhodobě vůbec nežere buď vinou špatných podmínek, nebo je hodně nemocné. Jinak ono třeba ze zverexu není problém koupit zaparazitovaného odchovového gekončíka- páč běžná praxe je, že daj do terárka zvíře z odchytu nebo tzv. faremního chovu, to prodaj nebo chcípne a daj tam jiné bez toho, že by terárko vyčistili, neřkuli vydesinfikovali. Takže původně "čisté" zdravé zvíře se nakazí.

Takže ho vem a utíkej s ním rychle k veterináři. Nech udělat rozbor trusu na parazity a mikroorganismy, pokud teda zvíře vůbec odkládá nějaký trus.

Doufám, žes ho neměl pohromadě s tím prvním gekončíkem ??!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru