Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s rozkrmením - Korálovka šedá

Měl bych takový dotaz. Jsem začátečník a mám mládě korálovky šedé ( lampropeltis alterna alterna - cca 30 cm). Jenomže nechce již více jak měsíc po prvním svleku přijmout holátko. Zkoušel jsem spoustu rad jak z internetu, tak z literatury.

Nejprve jsem jej nechal trošku vyhladovět, aby měl větší tendenci žrát... to si ale holátko nevzal. Po pár dnech jsem vyzkoušel to samé a opět nic. Tak jsem jej zavřel do malé krabičky jen s holátkem a nechal přes noc ve skříni ve tmě. Opět nic. Za dalších pár dní jsem vzkoušel celý ciklus akorát s naříznutým holátkem. Ani v teráriu a ani v malé krabičce si nevzal. Po dalších cca 4 dnech jsem vyzkoušel osrstěné holátko a kupodivu ihned zaútočil, usmrtil a začal polykat. Myslel jsem že mám vyhráno. Bohužel s usmrceným osrstěným holátkem bojoval více jak půl hodiny neboť bylo na něj příliš velké a nemohl jej polknout. po více než půl hodině snažení jej nechal a vzdal to. Vyčkal jsem tedy dalších 5 dní a vyzkoušel jsem opět neosrstěné, čekal jsem že si již vezme bez problému, jenomže si ho ani nevšiml... byli to už více jak tři týdny tak jsem začal s nuceným krmením. Jelikož jsem viděl jak se had trápí a jak je to pro něj strsující nacpal jsem do něj jen zadní nohy holátka s ocáskem. Pro klid jsem ho pak nechal celých 8 dní v klidu. Poté jsem předložil holátko a nic... opět nereagoval... ani v malé nádobce ve tmě. To bylo včera... a začínám být poměrně zoufalý. Pokud byste věděli kde by mohla být chyba, poraďte prosím.

k Teráriu: Terárium mám 70 x 35 x 45, miska s vodou, kámen, tropický substrát, vlhkost držím kolem 60 - 70, úkryt má také, teploty noční - kolem 22°, denní - kolem 27° ( v chladnějších místech 24° ), pod lampičkou až 30 - 31°...

Pokud Vás cokoli napadne, prosím poraďte... nechtěl bych jej nuceně krmit až do přijmu větších osrstěných holátek... Děkuji za každý nápad.

Tomáš

Předmět Autor Datum
Co zkusit to větší osrstěné holátko rozpůlit na menší části?
Taria 13.09.2011 09:11
Taria
to jsem vyzkoušel hned po tom co jej usmrtil... druhý den jsem tam vložil jen zadní nožky s ocáskem…
haribo17 13.09.2011 09:13
haribo17
Zdravím, tento problém znám a prošel jsem si tím. Nic mi nezabíralo, žádné osvědčené rady. Samici La…
Aleš Klement 13.09.2011 09:49
Aleš Klement
zkoušel jsem rozřezanou hlavičku s nožičkami a hlavu vyplyvl... samotné nožičky pak snědl... zkusím…
haribo17 13.09.2011 10:12
haribo17
Nemáte zač, strčil jsem hadovi celou hlavičku holátka do úst a pak už žral sám. Sna se zadaří.
Aleš Klement 13.09.2011 10:26
Aleš Klement
Tak bohužel ani tato metoda nefunguje... zakousne se a po opatrném vypuštění pustí hole a uteče... u…
haribo17 21.09.2011 13:54
haribo17
Mohu se zeptat - tu alternu jste poridil jako nerozkrmenou zamerne, nebo to je Vas odchov? U altern…
JaBula 21.09.2011 16:49
JaBula
koupená byla nerozkrmená záměrně... milně jsem se domníval, že to nebude až tak velký problém... Co…
haribo17 21.09.2011 17:42
haribo17
Ona mláďata v přírodě nežerou hlodavce, takže holata často nechtějí. A to hole je navíc dost nepohyb…
Aurifer 21.09.2011 16:45
Aurifer
To je varianta, která by mohla zabrat... a jak velkého gekona ? nebo spíše mládě gekona či gekončíka…
haribo17 21.09.2011 17:35
haribo17
Tak, aby ho zvládla. Třeba dospělou lugubrisku nebo menší Tarentolu. Mládě eublíka, pokud seženeš do…
Aurifer 21.09.2011 18:05
Aurifer
zdar:-D a.d.haribo:-)To je varianta, která by mohla zabrat..tohle je tutovka:-) a ostatní "cpáči" at… poslední
West day1-pošuk 21.09.2011 19:52
West day1-pošuk

Zdravím, tento problém znám a prošel jsem si tím. Nic mi nezabíralo, žádné osvědčené rady. Samici Lampropeltis alterna alterna jsem uměle krmil téměř dva roky, než dorostla do velikosti, kdy byla schopná ulovit skákavku, do té doby se ani nepokusila zaútočit na hole. Další radou by mohlo být zazimování mláděte, ale je to risk. Zkoušel jste dát co nejmenší hole hadovi do úst? Většinou to zabere, a had reflexivně začne polykat, takto jsem to zkusil u jedné alterny 3x a teď už baští sama. U té, co s ní mám ty dvouleté zkušenosti to nezabíralo, to jsem musel potravu ládovat hlouběji do těla, aby ji netlačila ven. Snad se vám brzy podaří rozkrmit mládě.

Mohu se zeptat - tu alternu jste poridil jako nerozkrmenou zamerne, nebo to je Vas odchov? U altern a blerek je ta nezravost pomerne casty problem a zimovani je jedna z metod, ktere pomahaji. Jen je potreba to udelat dobre. Tzn. dat zimovat jen mladata v dobre kondici. Bud jeste nekrmena, co jeste nestacila zhubnout, nebo cpana mladata, ktera se nechaji dostatecne dlouho pred zimovanim vytravit.
Jeden chovatel mi kdysi vypravel, ze alterny rozkrmoval v odchovnych krabickach s nekolika velkymi oblazky, mezi kterymi mohlo hade prolezat. Pry se zdalo, ze rozcleneny prostor pomohl k tomu, aby mlade zacalo samo zrat. Vim, zni to prazvlastne, osobne to vyzkousene take jeste nemam, ale jemu to pry pomahalo. Tak to treba muzete taky vyzkouset.

koupená byla nerozkrmená záměrně... milně jsem se domníval, že to nebude až tak velký problém... Co se týče prostoru, tak ten má velmi členitý, stále někde cestuje, leze a podobně... a zimovat mládě mi přijde dost veliký risk... nemuselo by přežít...

Ona mláďata v přírodě nežerou hlodavce, takže holata často nechtějí. A to hole je navíc dost nepohyblivé, jenom to mlení se hady zřejmě ani nerajcuje. zkuste někde sehnat přimeřeně velkého gekonka, toho by si měla vzít ihned. Zkuste jí takhle dát pár gekonků a až bude rozežraná, tak gekonem naparfémované hole. Jak začne přijímat naparfémovaná holata, tak je vyhráno...vesmes brzy přejde na nenaparfémovaná. Vyplatí se investovat do pár gekonků než cpát hada násilím, oni když jsou cpaní uměle, tak stejně špatně rostou.

Tak, aby ho zvládla. Třeba dospělou lugubrisku nebo menší Tarentolu. Mládě eublíka, pokud seženeš dostatečně malé můžeš zkusit, ale eublíci se často urputně bráněj a hadi to potom vzdají. Takže velikost takovou, aby to hadovi stálo za lov, ale aby gekonka zárověň zvládl ulovit.

zdar:-D a.d.haribo:-)To je varianta, která by mohla zabrat..tohle je tutovka:-) a ostatní "cpáči" at ji cpou čím chtějí.Jak je vidět nemáš problém rozebrat na ND i myši,takže nebude problém na ND rozebrat i většího gekona akorát to budeš muset udělat ten pohyb prostě "je nastartovat"
Možná je to taková Pošukárna,ale dle možnosti si sežen někde vejce třeba od P.pictus a vyzkoušej to:-D:-D snad to vyjde;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru