Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Naja atra Taiwan - chov

Ahoj, moc se mi nechce odpovídat, ale prostě mi to nedá. Jedovaté hady nechovám, ale za rok nebo za dva bych rád začal (starší a zkušení prominou, že na dotaz reaguji). Jsem tedy v podobné situaci jako ty. Ty cizojazyčné texty jsou škoda. Existuje spousta anglicky psaných knih a stránek, kde se dočteš informace v češtině často nedostupné (nebo těžce dostupné). Pokud bys měl něco zásadního, hoď sem odkaz a pomohu ti s obsahem textu (až budu mít čas).

Korálovcovití se mi také líbí. Rozhodl jsem se, že začnu s rodem Aspidelaps. Svým způsobem vykazují určitou podobu v chování s kobrami rodu Naja (rychlost, reakce, atd.). V případě omylu by to však patrně nedopadlo až tak tragicky. A jsou to krásní, zajímaví a atraktivní hadi. Vím, jedovatý had je prostě jedovatý had, ale to riziko je tam nižší. Z jiného soudku se určitě porozhlédnu do rodů Vipera, Atheris a Agkistrodon... Naja jsou prostě děla (několikrát jsem byl na vlastní oči svědkem tomu, co dovedou). Sám mám své sny, ale momentálně je vidím vzdálené. Uvidíme, jak a kdy se přiblíží. Je ale asi důležité nic neuspěchat a jistými začátky je třeba si projít. Jestli tě přitahují kobry, zkus mrknout na rod Aspidelaps... (každý člověk je jiná nátura a má jiné dispozice. Ale takto bych odpověděl hlavně sobě - a někomu, koho neznám).

Je třeba jít tou správnou cestou. Když jsem se dřív začal věnovat horám, tak jsem jednou taky udělal unáhlený krok (takže mám vlastně už "hezkou" epizodu s nekrózkami za sebou). Naštěstí to ve finále ještě dobře dopadlo. A horám se spokojeně věnuji doposud a přirozeně se v tomto směru vyvíjím (na druhou stranu nezapomenu na chvíle, kdy už mi zubící se doktor chtěl amputovat hnědo-černo-zelené prsty...).

Když si najdeš nějakou krásnou ušlechtilou věc (která je nesmírně obohacující a přitom nebezpečná), tak k tomu zkus přistoupit tak, aby si s tím byl schopen žít tak dlouho, jak si jen budeš přát (záměrně nepíšu nadosmrti).

Třeba se jednou k těm kobrám dostaneme. A třeba taky ne. K chovu samotnému je všude informací dost. Ale to není v tomto případě klíčová věc.

Ber to jako pohled amatéra a budoucího začátečníka v chovu jedovatých hadů, který stojí před podobnými otázkami. Takhle to prostě cítím.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny