Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Naja atra Taiwan - chov

Zdravím,
už delší dobu přemýšlím o chovu jedovatých hadů a začal jsem se zajímat především o kobry.
Na internetu jsem našel právě tuto kobru v inzerci na fauně (Naja atra Taiwan) a já bych se rád zeptal na několik otázek.

Jelikož na internetu jsou snad všechny stránky v cizích jazycích a já mám raději ty české, kterých jsem moc nenašel, tak se ptám tady.
Má někdo nějaké zkušenosti s chovem kober? Doporučili by jste je pro začátečníka chovu jedovatých hadů? Pokud ne jaké jedáky (v ČR dosažitelné) by jste pro začátečníka doporučili?

Dále podmínky chovu, velikost terária, potrava a další důležité informace jako je manipulace atd?
Pro mě by byly určitě přednější ty co se živý především hlodavci.

Předem Vám všem děkuji za odpověď, s pozdravem Vítek

Předmět Autor Datum
Vláken na toto téma už tu pár je, vesměs tam je i rozepsané u jednotlivých druhů jejich pro a proti,… nový
Aurifer 15.09.2011 19:16
Aurifer
To Aurifer: to jo tvrdil, byla to chvilka kdy kamarád byl na 14 dní pryč na dovolené a chtěl abych m… nový
šmejký 15.09.2011 21:42
šmejký
Ze všech kober, co mi prošly rukama, byly (a jsou) tyhle největší psycha :-D. Je pravda, že po mně n… nový
Apophis 15.09.2011 19:34
Apophis
zdar:-D a.d. kuchařka:-D,hele pokud to nejni nějaká sranda,tak mám velice divný pocit,že jsi požil n… nový
West day1-pošuk 15.09.2011 19:47
West day1-pošuk
Ahoj, moc se mi nechce odpovídat, ale prostě mi to nedá. Jedovaté hady nechovám, ale za rok nebo za… nový
BlackFlame 15.09.2011 21:14
BlackFlame
To Pošuk: no nápad to byl samozřejmě jen a jen z tý mojí palice, kterou občas napadají pěkný blbiny.… nový
šmejký 15.09.2011 21:49
šmejký
kupa nádherných hadů je i v řadách opystoflyfních užovek, nemusíš začínat zrovna s pravými jedáky, (… nový
Crocodylus 15.09.2011 22:47
Crocodylus
Tak to máš určitě pravdu, kousanec od mřížky jsem sice ještě nedostal, ale dostal jsem kousanec od s… nový
šmejký 15.09.2011 23:55
šmejký
Souhlas s Apophisem, do začátku rozhodně nedoporučuji. Tento druh kober jsem začal chovat až po cca… poslední
animals 17.09.2011 23:44
animals

To Aurifer: to jo tvrdil, byla to chvilka kdy kamarád byl na 14 dní pryč na dovolené a chtěl abych mu na ně dohlédl. Péče byla v tom že jsem na ně koukal, takže nic zásadního. Šlo pouze o přestěhování terária, jelikož jeho matka, se kterou žije i se svou ženou z jedáků má panický strach a to hlavně když pan majitel nejní doma, ale myslím že to tu není potřebné vysvětlovat..

Jinak dík moc, na odkázaná vlákna se rád mrknu a pročtu si je ;-), ale to až zítra dnes už mám pár :beer:, takže na nějaký čtení nemám sílu, jen aby jste neřekli že nechci odpovídat. Jinak ohledně achatiny, pod jakým nickem tam si, že to víš? Teda jestli to nejni v tajnosti.

Jinak Díkes :-)

Ze všech kober, co mi prošly rukama, byly (a jsou) tyhle největší psycha :-D. Je pravda, že po mně nikdy neplivly a když "jako že" koušou, tak spíš jen narážejí se zavřenou tlamkou. Do začátku rozhodně ne ! Jed způsobuje rozsáhlé nekrózy.

Ahoj, moc se mi nechce odpovídat, ale prostě mi to nedá. Jedovaté hady nechovám, ale za rok nebo za dva bych rád začal (starší a zkušení prominou, že na dotaz reaguji). Jsem tedy v podobné situaci jako ty. Ty cizojazyčné texty jsou škoda. Existuje spousta anglicky psaných knih a stránek, kde se dočteš informace v češtině často nedostupné (nebo těžce dostupné). Pokud bys měl něco zásadního, hoď sem odkaz a pomohu ti s obsahem textu (až budu mít čas).

Korálovcovití se mi také líbí. Rozhodl jsem se, že začnu s rodem Aspidelaps. Svým způsobem vykazují určitou podobu v chování s kobrami rodu Naja (rychlost, reakce, atd.). V případě omylu by to však patrně nedopadlo až tak tragicky. A jsou to krásní, zajímaví a atraktivní hadi. Vím, jedovatý had je prostě jedovatý had, ale to riziko je tam nižší. Z jiného soudku se určitě porozhlédnu do rodů Vipera, Atheris a Agkistrodon... Naja jsou prostě děla (několikrát jsem byl na vlastní oči svědkem tomu, co dovedou). Sám mám své sny, ale momentálně je vidím vzdálené. Uvidíme, jak a kdy se přiblíží. Je ale asi důležité nic neuspěchat a jistými začátky je třeba si projít. Jestli tě přitahují kobry, zkus mrknout na rod Aspidelaps... (každý člověk je jiná nátura a má jiné dispozice. Ale takto bych odpověděl hlavně sobě - a někomu, koho neznám).

Je třeba jít tou správnou cestou. Když jsem se dřív začal věnovat horám, tak jsem jednou taky udělal unáhlený krok (takže mám vlastně už "hezkou" epizodu s nekrózkami za sebou). Naštěstí to ve finále ještě dobře dopadlo. A horám se spokojeně věnuji doposud a přirozeně se v tomto směru vyvíjím (na druhou stranu nezapomenu na chvíle, kdy už mi zubící se doktor chtěl amputovat hnědo-černo-zelené prsty...).

Když si najdeš nějakou krásnou ušlechtilou věc (která je nesmírně obohacující a přitom nebezpečná), tak k tomu zkus přistoupit tak, aby si s tím byl schopen žít tak dlouho, jak si jen budeš přát (záměrně nepíšu nadosmrti).

Třeba se jednou k těm kobrám dostaneme. A třeba taky ne. K chovu samotnému je všude informací dost. Ale to není v tomto případě klíčová věc.

Ber to jako pohled amatéra a budoucího začátečníka v chovu jedovatých hadů, který stojí před podobnými otázkami. Takhle to prostě cítím.

To Pošuk: no nápad to byl samozřejmě jen a jen z tý mojí palice, kterou občas napadají pěkný blbiny. Ale pravda je taková že na nějakýho toho (slabšího) jedáka bych chuť měl, ikdyž mě v tom opravdu nikdo nepodporuje.
Nejni to záležitost několika měsíců, ale spíš ještě nějakýho toho roku, takže na nic nespěchám jen se ptám ;-)

kupa nádherných hadů je i v řadách opystoflyfních užovek, nemusíš začínat zrovna s pravými jedáky, (zabít tě může i dendrophyla ;-) ).podle mě je potenciálně i nebezpečný i kousanec od velké krajty,když tě kousne do ruky např. 4metrová mřížka,nebo konda, a začne se otáčet kolem své osy, taky tě slušně potrhá. Já osobně bych viděl na začátek jedáků spíš bojgy nebo chřestýšovce.

Tak to máš určitě pravdu, kousanec od mřížky jsem sice ještě nedostal, ale dostal jsem kousanec od samce PMB, kterej měří nějakých 3,5m a když se začal motat tak se mnou taky pěkně zamával. To sem dostal před dvěma měsíci trošku neobvykle do nohy, pustil jsem ho do trávy že udělám nějakou pěknou fotku, a jakoby mu něco přes nos přelítlo když sem ho obcházel škub a už mi tam vysel :-D, vůbec sem to nečekal, dvakrát se obmotal a asi po 30vteřinách se sám pustil, koukal jsem na to jak puk a musím uznat že to moc příjemný nebylo.. Před tím mě v životě nekousnul, tak jsem z toho v první chvíli byl taky pěkně vyplašenej..

No a jednu takovou žovku potvůrku mám taky, je to samice Pituophis catenifer sayi, a ta je naprosto nepřístupná, stačí se mihnout za sklem už syčí a chřestí ocasem jak divá, u ní je problém jen výměna žárovky, nebo vody, no každopádně nuda s ní není, ale dělá mi radost, žere jak divá, krásně roste a vůbec nevypadá že by nějak strádala :-). Přiložím sem jednu její fotku, někde v žovkách tady už určitě bude, ale snad to nebude vadit.
To mi připomíná, že bych měl udělat nějaké nové fotky, právě kvůli té její agresivitě s ní fotky nejsou vůbec lehký :-), ale o to zajímavější..

[https://lh3.googleusercontent.com/-JGF0ArM2zGs/TXZ  v1qzGrmI/AAAAAAAABTw/siocgEM8yWE/s912/%252529%2525  29%252520181.jpg]

Tu jsem si koupil v Ládví, teď nevím co přesně to bylo za měsíc, tuším květen, nebo červen a od té doby mi dělá jen a jen radost :-)

Souhlas s Apophisem, do začátku rozhodně nedoporučuji. Tento druh kober jsem začal chovat až po cca 15leté zkušenosti s chovem jedovatých hadů a i tak jsem byl občas překvapen. Hlavně jejich rychlostí, před kterou kdysi Apophis varoval i mne. Pro začátek bych doporučoval nějaká "pomalejší" zvířátka např. ammodytky, contortrixe aj. Ale podotýkám, že je to jenom můj pohled na svět jedáčků a manipulaci s nimi.
[http://tera.poradna.net/file/view/9644-naja-atra-1 1-1-0-jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru