Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
nejlepší jsou umělé, ty vydrží v jakémkoliv terárku ;-)
Aurifer 21.09.2011 16:46
Aurifer
To je právě až to poslední řešení, na který bych přistoupil.
blechoun 21.09.2011 17:51
blechoun
V tom co píšeš ti živé kytky nepůjdou ;-) Ač by se to mohlo nezdát, tak sukulenty jsou na pěstování…
Aurifer 21.09.2011 17:59
Aurifer
Musíš mít zdroj světla, pod kterým ti půjdou kytky (například zářivka OSRAM Biolux), bez obměny zdro…
Crocodylus 21.09.2011 19:16
Crocodylus
Jo, ale to stejně platí až pro terárka od určitých velikostí. V takovýmhle pidi mu půjdou těžko, ať…
Aurifer 21.09.2011 20:00
Aurifer
Tak to se hádám, mám terárka 30cm x 25cm x 35cm (d x v x h) a jdou mi tam v pohodě ficus pumila, nes…
Crocodylus 21.09.2011 20:14
Crocodylus
jo, jenže ficus pumila ti půjde i v prcku, myslím tím panáka. Což bude zřejmě dáno tím, že to není s…
Aurifer 21.09.2011 20:25
Aurifer
Právě že ta aloe je na palici ... skuz zagooglit něco jako " Paroedura pictus natural habitat" a vyb…
Crocodylus 21.09.2011 20:43
Crocodylus
noo, on je madagaskarský les a madagaskarský les. Najdeš tam jak tropické deštné a monzunové lesy, t…
Aurifer 21.09.2011 21:28
Aurifer
Jen bych doplnil, že cvrčci jsou schopni většinu šťavnatých sukulentů do pár týdnu zničit nebo silně…
charloschuanche 22.09.2011 11:41
charloschuanche
Jen bych doplnil, že cvrčci jsou schopni většinu šťavnatých sukulentů do pár týdnu zničit nebo silně…
Aurifer 22.09.2011 12:11
Aurifer
Jojo chápeme se. Výměna kytek je možnost, ale já bych se na to vybodl i kuli těm kytkám. Jinak jsem… poslední
charloschuanche 22.09.2011 13:12
charloschuanche

jo, jenže ficus pumila ti půjde i v prcku, myslím tím panáka. Což bude zřejmě dáno tím, že to není sukulent... jasně, tyhle drobný podrostový nebo šplhavý pralesní kytky jsou v pohodě i v malých terárkách, naopak se jim tam většinou perfektně daří. Tedy pokud nejsou pěstovaný u zvířat, jako jsou polopouštní Paroedury, navíc cpát je k nim mi přijde dost postavený na květák už z principu. Ona tady byla řeč o sukulentech ;-)

Právě že ta aloe je na palici ... skuz zagooglit něco jako " Paroedura pictus natural habitat" a vyběhnou ti fotky madagaskarských lesů, a u těch fotek většinou bývají textíky, že picty žijou v podrostech těchto lesů (což by korespndovalo i s jejich zbarvením) ... pravda, vlhkost je tam nižší, než u běžných tropických deštných, ale jinak žijou v podrostech lesa. Myslím si že rozrostlá pumila 10-15 cm nad zemí jim dá víc, než aloe...

nad terárko bych šoupnul zářivku s teplým spektrem (warm lux, biolux atd), dal bych na ni reflektor z leštěnýcho hliníku, přes to nějaký to stínítko a do terka k zadní stěně květináček s pumilou, kterou bych nechal zarůst střední a vrchní úroveň., díky 50cm délce tak lze udělat vlhčí kout u květináčku a na druhé straně sušší (písek, topná folie atd)..

noo, on je madagaskarský les a madagaskarský les. Najdeš tam jak tropické deštné a monzunové lesy, tak i suché lesy a trnité buše. A picty zrovna (na rozdíl od třeba P.masobe, které fakt žijí v poměrně vlhkých lesích) žijou v suchých trnitých buších a suchých lesích tvořených akáciema, pachypodii, euphorbiema atd, kde toho podrostu v tomhle smyslu slova moc nenajdeš, páč bylinný pásmo tam v suchém období uplně chybí. zato tam je dostatek spadanýho listí a větviček, semenáčů akácií, euphorbií a pachypodií, které tam víceméně tvoří ten podrost. A to jsou sukulenty. Nemusim googlit, viděli jsme, v čem tam žijou ;-) Prostě nacpat k nim kytku z tropickýho deštnýho lesa, ještě ke všemu z JV Asie mi přijde padlý na kokos...daleko logičtější mi přijde k nim prostě vrazit umělou euphorbii a pachypodium + nějakou větvičku z akácie, dneska uměj udělat naproto věrný napodobeniny.

Jen bych doplnil, že cvrčci jsou schopni většinu šťavnatých sukulentů do pár týdnu zničit nebo silně poznamenat okusem, a často nerozlišují ani podle jedovatosti kytky. Pak je jednoduchá rada jednou za několik měsíců investovat do nového porostu. Navíc piktám je šumák, jestli tam nějakou kytku mají :-) Chovatel, který chce trochu napodobit prostředí má pak možnost využít trvanlivější materiály. Barevný písek (nebo namíchanou zeminu)podle původu zvířat, suché listí, kousky větviček a kůry, kořeny a jiný material. Lze čerpat z tuzemských zásob, nebo šáhnout po exotice, dle finančních možností. Osobně myslím, že pár suchých listů, starší pokroucené vinné samorosty s odlupující se kůrou (kterou je možné i odrolit na substrát a pár kusů kůry z platanu dokáže docela terárium zútulnit. Na druhou stranu když to člověk přežene, je to na úkor hygieny, přehlednosti a praktičnosti u vyjímání vajec (což je u piktů prakticky pořád). Nemluvím ani o zalezlé potravě. Fantazii se meze nekladou, už jsem v terárku viděl i potápěče :-D

Jen bych doplnil, že cvrčci jsou schopni většinu šťavnatých sukulentů do pár týdnu zničit nebo silně poznamenat okusem

Což je 2. věc. Dá se sice vyřešit krmením z pinzety nebo v misce, nebo nahrazováním sukulentů, které tam stejně nepůjdou za nové (což mně osobně se docela příčí, když má kytka někde chcípat nebo být okusovaná, tak je mi to proti srsti- ona i ta kytka je živá bytost). Co se týče té jedovatosti, tak to je otázka- páč zjevně to co je jedovaté pro savce třeba hmyzu nebo plazům, popř. ptákům nemusí vadit a naopak.
Máš samozřejmě pravdu, že se to dá zařídit i bez kytek, ať už živých nebo umělých a gekonům samotným je to jedno. Ono to je všechno o osobním pohledu dotyčného terarirsty, jaks psal- někdo má v tera i potápěče :-D Já jsem zastánce biotopně zařízených ubikací, takže se snažim napodobit interiér podle přírody, vč. toho co tam roste, ale v umělé podobě. Dneska ty kytky uměj už fakt velice věrohodně vyrobit. Cvrčci je nežerou (krom teda některých z přírodního latexu) a ani nechcípnou :-) Já osobně přešla z živých kytek na umělé po tom, co jsem začala chovat zvířata z odchytu, protože mi vadilo vyhazovat po nějakých zvířatech z terárií třeba krásně rozrostlé kytky, protože tam absolutně nebyla možnost desinfekce. Umělé hodim na chvíli do Sava a problém je vyřešen :-)

Jojo chápeme se. Výměna kytek je možnost, ale já bych se na to vybodl i kuli těm kytkám. Jinak jsem pro živý, když to má smysl. Udržujou klima, některý zvířata je akceptují líp něž plasty, ale chovat se dá různě. Momentálně hygienu s živejma řeším tak, že to osprchuju očistím přesadím a na rok to jde do skleníku. Jsou to především fikusy od odchovů jemen co dostanou docela na zadek a za půl roku jsou znova docela super, a předpokládám že bakterky tak dlouho nevydží v prostředí, samo u importů a dražších zvířat bych tak neriskoval a šáhl po plastu. Ostatně u zvířat z drsnějších podmínek nemám nic, pač to nemá smysl. Na druhou stranu od felsum a žabek vystříhávám pumilu, potos a nidularia docela často, stačí to zasadit trochu to opečovat a hned je do dalšího tera co nasadit :-D nenáročné perpetuum mobile. Naopak neřeším jestli je daná kytka ze stejného kontinentu. Zvířata mám z odchovů, a rodiče jim určo o pralese pohádky nečetly.

Kompromis mezi hygienou, praktičností a funkčností pro chovance řeší každej. Drobnochovatelé mají bohužel daleko víc možností si vyhrát. :.( Mi pomalu docházejí ruce. Že sou levý mi jako levákovi tolik nevadí. :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru