Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agamka- nepohyblivé zadní nohy a bulka

Dobry den.predem hci vsem tem kteri mi poradily co ajak je dobre pro male agamky podekovat.A nini mam problem s jednou moji malou agamkou.Dnes rano pri odchodu do prce po nakrmeni byla v poradku.A ted pri vecernim krmeni jsem spozoroval ze tato agamka.Ma v oblasti ocasu kde ma panav ma neco jakosi bulku.A nehybe zadnimy nohamy.Pricemz teplota je kolem 38st.A pod zarovkou 42st vlhkos je 65%.Muze byt pricina v techto parametrech.Nebo v krmeni?Krmim cvrcky primerene velikosti,cin.zelim,(najemno nastrouhanou mrkvi 1x tydne).Jako doplnek krmiva davam pri kazdem krmeni NUTRI-MIX rep.Muzete mi prosim poradit. perman
Změna předmětu, původně: agamka (Aurifer)

Předmět Autor Datum
38 v prostoru je moc teplo. Hoď sem ostrou fotku agamy. Boule může mít víc příčin.
cejna 30.09.2011 20:48
cejna
A co nejaky zdroj UV zareni?? Pouzivas??
Zdoter 30.09.2011 21:03
Zdoter
Já jo, svářim zásadně u terárka ]:)
luma 30.09.2011 21:09
luma
Tak tady je par fotek s agamkou a jejich terarko.svitim 40w klasickou zarovkou.A pouzivam 2 zarovku…
Perman 30.09.2011 21:57
Perman
Takze tam zadny zdroj UV nemate, agama trpi rachitidou, a je uvarena do meka. 38°C v prostoru je SIL…
lucifer 30.09.2011 22:24
lucifer
Jj, bohužel...to SunGlo údajně vyzařuje UVA, čemuž osobně nijak zvlášť nedůvěřuji, protože krom opač…
Aurifer 30.09.2011 23:17
Aurifer
Že ji tam moc griluješ už psal Cejna. Co se týče té bulky- není to spíše "hrb" na páteři? Kdyžtak se…
Aurifer 30.09.2011 21:17
Aurifer
(traktor)alis Perman omlouvam se zapomel jsem heslo.jinak jsem to ja.
Perman 30.09.2011 22:10
Perman
Až jednoho krásného dne přestanou vyrábět UVečka, tak bude s teraristikou konec. :.(
luma 30.09.2011 23:37
luma
očekávala jsem, kdy přijdeš s touto reakcí :-D. Ale v těchhle případech je pořád lepší pořídit zvíře…
Aurifer 30.09.2011 23:48
Aurifer
Auri : Krásně si to napsala a zase mi tím tak trochu zvedla náladu. Tentokrát už mě to opravdu nakrk… poslední
luma 01.10.2011 00:00
luma

Jj, bohužel...to SunGlo údajně vyzařuje UVA, čemuž osobně nijak zvlášť nedůvěřuji, protože krom opačnýho vlivu na peněženku to na zvířata má tentýž vliv jako stejnowatážní bodovka z elektra. A UVB, které je nutné k syntéze vápníku nevydává žádné. Ta "bulka" je zkřivená páteř následkem té rachtidy a ochrnuté nohy jsou pro změnu následkem té zkřivené páteře a postižení míchy. V téhle fázi už je to bohužel nevratné.

Takže:

1.vzít zvíře urgentně k veterináři, co rozumí plazům, ať mu podá kombinal AD + Ca. Když to tak tady čtu, tak mu to v žádném případě nedávej sám, nebo poděláš, cos ještě nepodělal.

2.vyměnit světla-1 výhřevnou žárovku vyměnit za kvalitní zdroj UV (UVA+UVB !)

3.přeměřit teploty v teráriu. Teplota pod výhřevným zdrojem může být 40-45°C, ale v protoru terária musí být podstatně nižší, v nejchladnějším koutě akolo 26°C, jinak může být 28-30°C. Pokud ty teploty budou sedět, tak osvětlení ponechat, ale myslím, že s kvalitním zdrojem UV bude potřeba nahradit žárovku méně hřející a více svítící zářivkou.

S tim všim co ti tu píšu neotálej, spíše pospíchej. Sice agamka už zřejmě zůstane postižená, ale aspoň se to nebude zhoršovat. Navíc koukám, že tam máš 2- tak snad to ještě aspoň bude včasná náprava pro tu druhou, co ještě neonemocněla.

Že ji tam moc griluješ už psal Cejna. Co se týče té bulky- není to spíše "hrb" na páteři? Kdyžtak sem dej kvalitní fotku agamy a pokud možno i ubikace. A napiš, čím jí svítíš.

očekávala jsem, kdy přijdeš s touto reakcí :-D. Ale v těchhle případech je pořád lepší pořídit zvířeti kvalitní UV, než se mu snažit aplikovat doma AD a předávkovat ho....resp. výsledek by byl prakicky stejnej, jako bez UVčka.

Ona teraristika není pro každého. I s těma všema vymoženostma, co dneska jsou a usnadňujou chov plazů to pořád dopadá často tak, jak to dopadá. A bez nich samozřejmě ještě hůř, obzvlášť pak když chybí cit pro zvířata a navíc často i schopnost přemýšlet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru