Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hroznýš často otevírá tlamu

Dobrý den přátelé,

Chci Vás touto cestou požádat o radu, mám doma 5 měsíců starého Hroznýše Královského, dostal jsem jej cca před týdnem. Terarium jsem mu vytvořil sám s dostatečnými rozměry, jen vlhkost nemohu udržet na potřebných 60% stále mi padá až k 45%. Had vypadá spokojeně a před 3 mi dny bez problémů pozřel větší myš, od té doby dost často otevírá tlamu a vydechuje. Frakvence tohoto jevu je cca 2 až 3 x do minuty ale ne s pravidelností. Mám obavu o jeho stav a nevím, jestli to třeba nesouvisí s procesem trávení, nikde jsem se o tomto nedočetl jen v souvislosti s nachlazením ale jiné příznaky onemocnění nepozoruji. Není nijak apatycký ani podrážděný. Prosím o radu nebo názor, co múže být příčinou toho otvýrání tlamy. Teplota v teráriu je odsupňována od 31 stupňů zhruba k 27 v noci klesá na 23 až 22 stupňů.

Předem velmi děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Nejsem vůbec odborník na hroznýše no ani na krajt před chvílí jsem se taky na něco ptal ale ted k té…
Aracraz 09.10.2011 14:01
Aracraz
A nedostal jsi hada už "nachlazeného"? Vzal bych ho pro jistotu na výtěr (veterinář udělá rozbor a z…
BlackFlame 09.10.2011 19:32
BlackFlame
Nejsu schopný říct, jestli už byl nachlazený ale po celý den jsem ho sledoval a tlamu už neotvírá ja…
Cyfra1 09.10.2011 19:44
Cyfra1
Hele, a to vydechování je slyšet? Po krmení si taky může jenom rovnat čelist. Tu vlhkost zvýšíš tím…
BlackFlame 12.10.2011 11:22
BlackFlame
dost to dělal hlavně když jsem ho měl na rukou a zcela jistě to bylo až po krmení (v pátek). po kr…
.JaBula. 12.10.2011 11:57
.JaBula.
podle toho, co tu popisuješ, ten had prostě chce mít klid na trávení a ty ho místo toho taháš. Ono h…
Aurifer 12.10.2011 12:43
Aurifer
Určitě ho netahám jako morče je mi více než jasné, že to není přirozené, a po krmení jsem se k tomu…
Cyfra1 12.10.2011 13:41
Cyfra1
Nechal bych ho se vykadit. Jestli žral v pátek, tak je to zatím ještě brzy. Navíc si teď nějak nedok…
BlackFlame 12.10.2011 14:38
BlackFlame
Pokud to dělá i v klidu v terárku, tak to už normální není. Občasné pootevření tlamy a "přežvýknutí…
Aurifer 12.10.2011 14:44
Aurifer
take me napadlo, jestli mu treba pri krmeni neuvizl nejaky kousek treba kury v zubech, to pak otevir…
Jan Kolář 12.10.2011 14:54
Jan Kolář
k tomu tahání, víceméně platí co psala Aurifel. Ale sám mám jednoho hroznýše jako mazla a nikdy ho n…
Jan Kolář 12.10.2011 14:49
Jan Kolář
On má ale 5měs. mrně, to je něco trochu jiného, než dospělý hrozna. Co se týče toho vykadění, tak on…
Aurifer 12.10.2011 15:06
Aurifer
Výborně že jsem tu odchytil zrovna Vás, mám jeden dotaz na ktery slysim ruznorode odpovedi. Tyka se…
Jan Kolář 12.10.2011 15:18
Jan Kolář
Sorry, že se do toho pletu... U hroznýšovitých mi průměrně vychází jedno až dvě krmení na jedno vypr…
BlackFlame 12.10.2011 15:29
BlackFlame
Vůbec nevadí že se do toho " pletete" :-). Naopak jsem umyslně neuvedl jestli strávenou nebo už i "v…
Jan Kolář 12.10.2011 15:51
Jan Kolář
Jedině tykat:puff: Jinak můj názor je v předchozím příspěvku. Jsem amatér (ovšem s nadšením:-D), ale…
BlackFlame 12.10.2011 16:05
BlackFlame
Přátelé, vidím, že se tato debata zvrtla kapku ke krmení dle mého posledního příspěvku. Přesto ale d…
Cyfra1 12.10.2011 17:16
Cyfra1
na výhřevném místě tu teplotu můžeš nechat vyšší, tam to neva- tam jde o zbytek terárka, aby zvíře m…
Aurifer 12.10.2011 17:32
Aurifer
S tim nažraním, strávením až vykaděním- tam hodně záleží na tom, jak byla kořist velká (co to bylo z…
Aurifer 12.10.2011 17:24
Aurifer
Za odpověď děkuji. Víceméně je to tak jak jsem si myslel, s těmi střevy jste mě uklidnila. poslední
Jan Kolář 14.10.2011 11:28
Jan Kolář
Omlouvám se, pokud to vyznělo tak, že krmit jenom po vyprázdnění. Myslel jsem to tak, že ne to do ně…
BlackFlame 12.10.2011 15:20
BlackFlame

Nejsem vůbec odborník na hroznýše no ani na krajt před chvílí jsem se taky na něco ptal ale ted k tématu.
Mám doma kknížku s názvem Abeceda Teraristy o krajtáchale mohlo by to souviset i s hroznýšem našel jsem odstavec který mi připadá podobný chování tvého hada. opíšu ho celí kdyby byly nesrovnalosti.

Zápal plic
Onemocněním hadů bývábakteriální zápal plic.Toto závažné onemocnění vyvolávají rovněž nevhodné, stresující podmnky chovu ( TO JE JENOM PRO TEBE V ČLÁNKU TO NENI: to by hrozit nemělo když máš takové terárium jaké ho popisuješ) tak dál a parazitózy, ale jeho vznik může být v přímé souvislosti se zanedbanou léčbou stomatitidy. Nemocný had většinou odmítá potravu, dýchá s otevřenou tlamou, dýchání bývá doprovázeno chrčením, nafukuje hrdlo, tlama je zahlneněná a řídký hlenvychází i z nozder postiženého zvířete.Nezbytné je nasazení antibiotik, velmi důležitá je současnápodpůrná léčba jako inhalance, podávání vitamínu C,zvýšení teploty prostředí.

TAK TO JE VŠE JAK ŘÍKÁM NEJSEM ODBORNÍK TAKŽE TOHLE MŮŽE BÝT BLBOST ALE ZKUSIT SE TO MUSÍ. NEMĚJ MI TO ZA ZLÉ ŽE 1. ODPOVĚD JE TAKOVÁ

KDYŽTAK SI TAKY POŘID TUHLE KNÍŽKU JE DELANÁ I O HROZNÝŠÍCH

Nejsu schopný říct, jestli už byl nachlazený ale po celý den jsem ho sledoval a tlamu už neotvírá jako předtím, dost to dělal hlavně když jsem ho měl na rukou a zcela jistě to bylo až po krmení (v pátek). Ta myš byla relativně velká a navíc nemám absolutně představu jak dlouho ji má trávit, a jestli to nemůže souviset s procesem trávení. Co se týče substrátu koupil jsem přímo pro hady směs písku a rašeliny, kterou jsem dost vysušil, protože vlhkost v terárku po nasypání byla vysoko přes 80 to v ní ještě hroznýšek nebyl a od tý doby musím rosit několikrát denně. Myslím, že kdyby byl nemocný nebo nachlazený nežral by vůbec. žádné další symptomy nemá. Za těch 5 dnů co ho mám doma ještě nevlezl do vody a nevyloučil žádné výkaly. Navštěvu zvěrolékaře zvažuji, ale nechci nějak zbytečně sýčkovat, možná má neznalost ústí v přehnanou starost. Proto opravdu uvítám všechny dobré rady a nebo názory a zkušenosti s tímto jevem.

P.S. velice děkuji, za Váš zájem.

Cyril

Hele, a to vydechování je slyšet? Po krmení si taky může jenom rovnat čelist.

Tu vlhkost zvýšíš tím, že víc porosíš nebo tam dáš substrát, který lépe distribuuje vlhkost. Záleží to i na teráriu - jaké máš větrání. Tráví podle velikosti kořisti. 5 dní je krátká doba. Takhle rychle velcí škrtiči rozhodně natráví. Počkej tak týden nebo dva. On ti tam něco nadělí:-)

podle toho, co tu popisuješ, ten had prostě chce mít klid na trávení a ty ho místo toho taháš. Ono ho to stresuje, tak musí rychleji dýchat a sežraná větší myš mu to stěžuje. Taky by se ti mohlo stát, že na tebe tu myš vyklopí. Prostě ho nechej v terárku a dej mu svátek, minimálně do doby, než uplně "splaskne". To bude minimálně týden. Navíc teda had by se zbytečně neměl tahat ani nenakrmenej, není to morče.

Co se týče té vlhkosti, tak ideální je udělat vlhký kout nebo vlhčený úkryt, dát větší mísu na vodu, aby si do ní hrozna mohl zalézt a jinak udržovat substrát suchý. Více rosit akorát před svlekem. ono se to s tou vlhkostí u nich často přehání.

Určitě ho netahám jako morče je mi více než jasné, že to není přirozené, a po krmení jsem se k tomu uchýlil jen jednou na malou chvíli. Jde o to, že tu tlamu otevírá i v terárku občas a dost nafukuje i kůži pod tlamou. dnes jsem mu viděl do tlamy a hnis tam nemá. Dám mu tedy maximální klid. Děkuji za tuto radu neuvědomil jsem si, že ho braní na ruce tolik stresuje. Ještě bych rád zjistil, kdy ho mám znovu nakrmit, myš sežral v pátek minulý týden. Byla skutečně větší a dnes už mám nachystanou pro něj menší asi poloviční. Co myslíte? Kdy mu ji mám skusit dát?

Díky za Vaše rady jsou velmi užitečné.

Cyril

Nechal bych ho se vykadit. Jestli žral v pátek, tak je to zatím ještě brzy. Navíc si teď nějak nedokážu představit to otevírání tlamy. Hadi si normálně rovnají čelist po krmení a běžně si jí i protahují, což vypadá jako zívání (doširoka otevřená tlama). Nafukuje kůži... Je tam nějaký otok? Vypadá to normálně, když tu tlamu zavře? Pomohla by fotografie. Nějaká dušnost nebo sýpání tam tedy není...

Jo, krmil bych v intervalu nějakých 7 až 12 dní. Podle toho, jak ti bude vylučovat a jak bude jevit zájem o potravu. Když bude chtít mít klid (třeba před svlekem), nechat na pokoji.

Pokud to dělá i v klidu v terárku, tak to už normální není. Občasné pootevření tlamy a "přežvýknutí si" je normální, ale ne pravidelné a to nafukování krku také ne. Teplota 27-30°C je na hroznýše zbytečně vysoká, shoď mu to až na nějakých 24°C v nejchladnějším ( a vlhkém) koutě, v nejteplejším je těch 30°C ok. Až trochu vytráví, tak mu prohlédni tlamu- hnis by tam mít neměl, páč třeba stomatitida se rozjíždí až po delší době nějakého problému. Ale spíše se koukni, jestli tam nemá větší množství slin (normálně má mít tlamu skoro suchou a sliznice jemně růžové), nebo nějaké změny v barvě sliznice hlavně v okolí průdušnice, jako zarudnutí atd. Pokud by to během pár dní, kdy bude trávit tu kořist nepřešlo, tak s ním zajdi k veterináři, co rozumí plazům. Teď by mu neuškodila dávka vitamínu C- ono je možné, že ti cestou trochu nastydl, nebo tomu, od kohos ho kupoval.
S tou další myší počkej až tak na interval 8-10 dnů, pokud tamta byla větší. Ale dej ji jenom za předpokladu, že ho do té doby přejde to nafukování krku. Kdyby se to neztratilo, nebo začalo zhoršovat, tak s ním budeš muset jít k veterináři a akorát by ji stejně vyblil, čímž by se zbytečně oslabil.

take me napadlo, jestli mu treba pri krmeni neuvizl nejaky kousek treba kury v zubech, to pak otevira a krivi hubu pořád. Ale to jen nápad a mělo by to být vidět. Jednou se mi ten můj trouba zakousl do kůry, dlouho s tím bojoval, nakonec jsme mu ji vyndal (velice velice opatrne) a vubec se mu to nelibilo.

k tomu tahání, víceméně platí co psala Aurifel. Ale sám mám jednoho hroznýše jako mazla a nikdy ho netahám, dokud se po krmení nevyprázdní (4 dny až týden) a i potom s citem, spis mu delam strom nez ze bych ho tahal. Ke krmení : dlouhodobě to jde poznat proste podle jeho stavu (aby nebyl moc tlustej nebo naopak vyhublej), ale nakonec stejne musis sam zkusit, kdy bude mit chut sam zrat. Dokud je na myších tak je to v klidu, zkusit mu tam obden hodit myšku a podle jeho zájmu/nezájmu vydedukovat. S potkanama je to horší (strašně nerad je skladuju), ale nedoporučuji tam myš( ta tolik nevadi) nebo potkana nechavat přes noc, klidně by mohl hada okousat. Takze rada je nez se oba otukate, proste zkouset, kdy si vezme a kdy ne a podle velikosti treba i dve mysi za sebou. Rychle se to vypozoruje,samozrejme s prihlednutim na to, že se postupne bude krmna davka zvetsovat (jak had poroste). Ale to plati jen pokud had sam o sobe dobre zere a neni vystresovany. U toho meho je videt, ze mu roste apetit i tak, že je proste vice aktivni. Kdyz je plnej, jen leží a tráví, jak začne mít hlad, tak šmejdí. Jinak rychlost traveni je odvozena i od teploty, takze pokud jsou tam zmeny, tak s nimy počítat. Snad to pomohlo ( ale jsou tu i odborníci (já jsem laik), třeba poradí něco užitečnějšího).

On má ale 5měs. mrně, to je něco trochu jiného, než dospělý hrozna. Co se týče toho vykadění, tak oni nekadí po každém krmení, ale klidně až po 2-3, obzvlášť pokud není ta kořist moc velká. Je lepší dávat menší a třeba po týdnu po 10 dnech, nemusí se čekat, až hodí boban, páč ten může fakt hodit i až po delší době. Co se týče toho chce nechce- hrozna jsou většinou popelnice a vesmou si i pár dnů po nakrmení, a pak bývají zbytečně překrmení, takže je lepší jim nechat pár dnů navíc. Ten interval 7-10 dnů podle velikosti kořisti je u mláďat uplně ok. U odrostlých zvířat to je potom už podle aktuální kondice. Já co jsem si nechala z předchozího chovu dospělého 1,0 hrozna (cca 13-14let, něco přez 2m) coby "ukázku hodného hada" pro návštěvy, tak ho krmím nepravidelně když už má hlad a nějakou dobu lozí. Tak ho nakrmím a udržuju v kondici, aby nebyl tlustý ani hubený. Jinak by žral pořád, klidně 2-3 dny po tom, co zbouchnul morče nebo zakrslíka.

Výborně že jsem tu odchytil zrovna Vás, mám jeden dotaz na ktery slysim ruznorode odpovedi. Tyka se to prave krmeni. Slyšel jsem, že had by neměl žrát, dokud předchozí krmení nestráví, kvůli případnému zauzlování střev a nebo vyzvrácení( když loví novou kořist a tu starou má jeste v sobe). Je to nesmysl nebo to má něco do sebe?

Sorry, že se do toho pletu... U hroznýšovitých mi průměrně vychází jedno až dvě krmení na jedno vyprázdnění. Jak krmím je v příspěvku dole. On je rozdíl mezi strávením potravy a vyloučením. Pokud má had na sobě bouli a v klidu tráví, tak proč do něj něco cpát? Pokud je potrava strávená (splaskne, slídí po kořisti, ale není "vysraný" - dáma promine...) a má apetit, tak mu i něco dám. Ale v tom případě považuji potravu za prakticky strávenou, jen nevyloučenou (trávicí proces už je v pokročilém stádiu). Ta zdravotní rizika by mě zajímala taky. Jak to s tím je? Jinak dobrý dotaz (zvlášť pro ty, kdo mají tendence překrmovat).

Vůbec nevadí že se do toho " pletete" :-). Naopak jsem umyslně neuvedl jestli strávenou nebo už i "vykaděnou". S vyvrácením potravy je to skoro jasné, zkrátka pokud je hodne nazrany a hybe se s nim, muže vyzvracet, ale to zauzlování už je vetsi problem a nemusi byt hned patrny. Ptal jsem se primo Aurifel, protože je to podle me profík (teda profesionalka), jiné názory mě také zajímají. Ptam se protože jsem viděl už i krmení obden, kdy podle mě se v hadovi hromadila natravena i čerstva potrava, a to podle me nebylo dobré. Navic prave pohyby "plného" hada pri lovu mu mohou ublížit.

Jedině tykat:puff: Jinak můj názor je v předchozím příspěvku. Jsem amatér (ovšem s nadšením:-D), ale baví mě se v těchhle věcech vrtat a nějak orientovat. Ono to člověku dost pomůže. Pokud zvrací, je něco špatně (buď zdravotně, nebo pokud ho k tomu dožene chovatel, tak klackem po hřbetě...). S tím zauzlováním nevím. Právě mě to taky zajímá. Na Aurifer máme stejný názor. Krmení obden je u škrtičů šílenství. I kdyby nešlo o nějaké zauzlování, tak nápor na orgány a organismus škrtiče musí být šílený. Taky takto krmení hadi nemívají dlouhou životnost. Jak říkám, mě se nejvíc líbí ta zvířata pozorovat, snažit se poznat, co potřebují, co je vhodné pro jejich prosperující existenci tady u mě. Plní hadi se k tomu lovu moc nemají. Naopak, zaznamenávám u nich zvýšenou plachost. Chtějí prostě být v klidu. Jinak to zauzlování a nahromaděná potrava, to by mě čistě teoreticky taky zajímalo.

Přátelé, vidím, že se tato debata zvrtla kapku ke krmení dle mého posledního příspěvku. Přesto ale děkuji za všechny rady a příspěvky k tomuto problému. Problém s tlamou bedlivě sleduji a při dalších komplikacích ihned zajdu k lékaři. Teplotu snížím zhruba na těch 30 na vyhřívacím místě. Stejně jsem uvažoval o faktu dopředu si najít vhodného veterináře. Včera jsem si dohovořil možnost konsultací v místní ZOO takže věřím, že i zde načerpám mnoho užitečných a spolehlivých rad. Abych se vrátil zpět k problému otevírání tlamy zatím nepozoruji jiné problémy, a vydechnutí není tak uplně neslyšné, zní jakoby v tom okamžiku procházelo tlamičkou větší množství vzduchu ale nejde o chrčivý ani syčivý zvuk jako takový. Dnes jsem zahlédl jak značně pije z pítka do kterého před dvěma dny i vlezl a poté vyloučil močovinu.

Ještě jednou vřelý dík za rady jsou promne coby začátečníka více než užitečné.

na výhřevném místě tu teplotu můžeš nechat vyšší, tam to neva- tam jde o zbytek terárka, aby zvíře mělo možnost se i ochladit. Pokud je dýchání slyšitelné, ikdyž zrovna had je v klidu v terárku a nestresovaný tak to už může být počátek nějakého problému (pokud had nefuní v hrozbě- nervnější zvířata tak třeba reagují na přítomnost chovatele). ono totiž ty problémy tak začínají- had začne nafukovat krk a slyšitelně dýchat, jak to postupuje tak sýpat nebo chrčet, zvedat hlavu směrem nahoru (lépe se mu tak dýchá), začne produkovat více hlenu atd. Pokud to je jenom mírné nastydnutí, tak to většinou spraví úprava podmínek, klid a pár dávek céčka. Pokud to bude postupovat a zhoršovat se, tak je potřeba veterináře, co rozumí plazům, protože možná bude nutné přeléčení antibiotiky.

S tim nažraním, strávením až vykaděním- tam hodně záleží na tom, jak byla kořist velká (co to bylo za zvíře, jak moc byla chlupatá atd). Pokud velká a chlupatá (třeba morče), tak bude logicky více zbytků a had trus odloží dřív. Pokud se krmí menší snadno stravitelnou kořistí s menším množstvím srtsi, tak had může sr. i až po několika nakrmeních, kdy začal normálně slídit po kořisti a jezdit. Prostě odloží trus, když ho má dostatek. V přírodě hadi žerou, když se jim podaří něco ulovit a na lov se vydávají, když začnou mít hlad- v terárku to je taky zhruba v době, kdy jsou "splasklí" a začínají jezdit. V té době je ještě nechám pár dní jezdit (podle věku hada- mláďata samože kratší dobu) a pak nakrmím (v podstatě obdobně, jak psal BF). Na žádné odložení trusu nečekám a nikdy jsem nečekala. A nikdy jsem se nesetkala s jediným problémem z téhle strany. Ono to překrmování spíš než nějaké zauzlení střev (u zdravého hada jsem se s ním ostatně nikdy nesetkala !!) je spíš nezdravé v tom, že had na něj "není stavěný". Od přírody je nastavený na období, kdy tráví kořist a období, kdy má půst-než něco uloví, nebo má zrovna období, kdy nežere. A pokud se to v lidské péči aspoň trochu nedodržuje, tak mu tosamozřejmě neprospívá, pominu-li to, že tihle hadi jsou pak obézní. A s tim potom souvisí další zdravotní problémy.

Omlouvám se, pokud to vyznělo tak, že krmit jenom po vyprázdnění. Myslel jsem to tak, že ne to do něj bouchat jak na běžícím pásu (s tím, že had se dlouho nevyprazdňuje nebo nejeví o potravu zájem). Ten interval 7-12 dní jsem udal s ohledem na věk hada (5 měsíců). Čím víc ti poroste, tím se bude zvětšovat "krmná dávka" a prodlužovat interval krmení. Jinak krmím tak, jak píše Aurifer - když vidím, že jeví o potravu zájem. Přijde mi to tak nejlepší. Prostě v zásadě nějaký interval dodržovat, ale řídit se spíš citem, podmínkami a občas nasadit lehký půst. Za nedorozumění se omlouvám. :-[

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru