Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zimováni

ahojec us to tu nejaký ten pátek cítam a su tu celkem dobre rady napady a vselico mozne nom ale teraz bych potreboval po dlhej dobe poradit aj ja. No spís je to len taká otázka ci dotaz no tak k veci:
mam mensí dotaz na zimováni hada Boa constrictor ma asi 2roky este sem ho nezimoval a nemam stím zádne skusenosti vubec a chcu sa opýtať mam ho vobec zimovat? je to pre hada lepsí? zdravotne? nechcu párit hada ale len tak
a ako sa to najlepsie robí ake podmienky a co by malo byt dodrzane, kde ho vubec zmovat jednoducho vsetko okolo toho.
Za vase napady a rady dakujem!

Předmět Autor Datum
No ono je to zimování i tak dobrý, má to něco jako regenerační účinek, had bude jako nový :-)ale mys…
Leoric 17.10.2011 23:05
Leoric
Jinak teplota zimování u Boa constrictor bude asi něco kolem 12°-15°.....Pokud chceš zimovat "na tvr…
Aurifer 18.10.2011 00:16
Aurifer
Můžu se zeptat jak to s tou teplotou zimování u Lampropeltis?? Tady jsem někde četl 15 až 10°c. Není…
kepibara 18.10.2011 17:15
kepibara
se mi zdá blbost zimovat kolem 12°c když žije v polopouštích. Prohlídni si mapu světa, klimatické p… poslední
Aurifer 18.10.2011 17:55
Aurifer
hm tak teda bude rozumnejsi nezimovat ze
Albertik 18.10.2011 12:06
Albertik
jasan ;-)
Aurifer 18.10.2011 14:34
Aurifer
Jasný, to se omlouvám že sem to tam nenapsal hned že B.c. jsou v Americe hodně rozšíření hadi, a že…
Leoric 18.10.2011 15:13
Leoric

No ono je to zimování i tak dobrý, má to něco jako regenerační účinek, had bude jako nový :-)ale myslím že pokud ho nechceš pářit, je to zbytečné.
Jinak teplota zimování u Boa constrictor bude asi něco kolem 12°-15°, ale dá se zimovat i tým způsobem že nebudeš po celou dobu zimování svítit a terárko něčím přikryješ, tak aby tam nešlo světlo, stačí pokojová teplota a zimuje se asi 2 měsíce, hlavně nezapoměň nechat hada se pořádně vyprázdnit alespoň 20 dní po posledním krmení, jinak to v něm může začít hnít - hadovy se při zimování zpomaluje, skoro zastavuje metabolismus a stačí když mu za čas vyměníš misku s vodou.
Pokud chceš zimovat "na tvrdo", tak je dobré dát ho třeba do sklepa (někde kde je chladněji) do nějakého boxu, hlavně aby to tam bylo provzdušněné a né průvan a co nejméně rušit, a taky nesrážej teplotu naráz, ale postupně po dobu zhruba 10-14dní, to znamená že ho přemístíš až po těch 14 dnech, a při konci zimování to samé.
S krmením po zimování bych taky nejaký čas počkal, ale to není zas tak urgentní (5-10 dní).

PS: omlouvám se za chyby, už na to sotva vidím :-)

Jinak teplota zimování u Boa constrictor bude asi něco kolem 12°-15°.....Pokud chceš zimovat "na tvrdo", tak je dobré dát ho třeba do sklepa (někde kde je chladněji) do nějakého boxu....

sry ale to, cos tu popsal je celkem spolehlivý způsob, jak mu to zvíře zabít. Páč pokud to není zrovna třeba occidentális, který snese teploty padající k nule, tak při téhle a obzvlášť déletrvající teplotě tropický poddruh hroznýše celkem spolehlivě odrovnáš. Pro všechny tropické poddruhy hroznýšů a všechny mixe už je déletrvající teplota okolo 15°C sakra nebezpečná, neřku-li těch 12°C, které už jsou nebezpečné i krátkodobě. Zimuje se při vypnutým osvětlení a vypnutých tepelných zdrojích na nějakých 18-22°C v noci, přez den do 25°C a nekrmí se. To je vše. Ikdyž někteří chovatelé mají třeba formy z vyšších poloh a tam je to zimování trochu odlišné, tak ale zase na 2str. to jsou většinou specialisti, co ví co a jak. Ale pokud má 1 hada jako mazla, tak ať se na to vykašle, je to uplně zbytečné a navíc pokud neví, co dělá, tak i riskantní.

Tropické poddruhy hrozen prakticky nezimujou, a už vůbec ne natvrdo. Jenom mají období se sníženou aktivitou v období, kdy je míň potravy, nižší noční teploty a třeba sucho. Ono dokonce ani ten occidentális, který žije v oblastech, kde to přez noc v zimě padá i pod nulu natvrdo nezimuje, ale chladné noci přečkává v norách a přez den vylézá se vyhřát.

Můžu se zeptat jak to s tou teplotou zimování u Lampropeltis?? Tady jsem někde četl 15 až 10°c. Není to taky moc nízko?? Vím že jsou korálovky hodně rozšířené, ale např. u Lampropeltis mexicano se mi zdá blbost zimovat kolem 12°c když žije v polopouštích. Ale možná se pletu!! A jak je to u Lts, když zrovna tu mám doma??(Lampropeltis triangulum sinaloe)
dík jestli mi někdo odpoví

se mi zdá blbost zimovat kolem 12°c když žije v polopouštích.

Prohlídni si mapu světa, klimatické pásy a zkus použít hlavu, možná na to i přijdeš ;-). Ono to není o tom jestli žije v lese nebo v polopoušti. Areál jejího výskytu spadá do subtropů, stejně jako třeba u jižní Evropy nebo severní Afriky a překvapuje Tě, že třeba v severní Africe v místech, kde je poušť jako taková jsou v zimě velké noční poklesy? Třeba na 4-6°C. V subtropech to tak prostě je, v noci je v zimě chladno a přez den o něco tepleji, obzvlášť pokud svítí slunce.. Řada zvířat z těchhle oblastí nezimuje na tvrdo, ale přez den pokud je teplo, tak částečně aktivuje. Jenže v terárku je složitější napodobit větší noční poklesy, takže se zvířata ze subtropů většinou zimujou v rozmezí teplot mezi průměrnýma teplotama ve dne a v noci bez toho, že by přez den aktivovala. U sinalojek je ta teplota okolo těch 13-15°C ok. Navíc se u těchhle druhů krom snížení teploty zimování navozuje i zkrácením světelného dne. Ale to nemůžeš srovnávat se zimováním tropických druhů zvířat, v tropech jsou ty poklesy (pokud se nejedná o vyšší nadmořské výšky) přez zimu celkem mírné a třeba nějaké zkracování dne nemá žádný význam, protože tam k němu prakticky nedochází..

Jasný, to se omlouvám že sem to tam nenapsal hned že B.c. jsou v Americe hodně rozšíření hadi, a že záleží odkud je, ale proto jsem napsal dva způsoby zimování, a taky jsem počítal s tím že nebudu poslední kdo sem píše.
Já osobně hroznýše doma nechovám, ale známý jich má docela dost.
Jinak dík za upozornění, jsem o něco chytřejší :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru