Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Černání zářivek

Dobrý den,

mám dotaz techničtějšího rázu - pro své agamy vousaté jsem před týdnem a předevčírem instaloval do terárií nová zářivková svítidla pro T5 trubice (tento typ - www.e-light.cz). Zářivky jsem použil 14W OPPLE (6500 K) a 14W Solar Raptor 10.0 pro jedno terárium a ve druhém 21W OPPLE (6500 K) a Solar Raptor 21W 10.0 (test těchto zářivek zde: http://www.euzelva.cz/clanky/mereni-zdroju-uv-trub ice.html). Již po několika málo dnech se na zářivkách Solar Raptor objevil asi 5 cm od konce (u jedné na obou koncích) cca 1 cm silný, tmavší pruh. Totéž se stalo asi po týdnu u jedné z OPPLE zářivek, ale v menším měřítku. Všechny zářivky svítí bez problémů, neblikají, ,,nepískají" ani nijak jinak nejsou slyšet a nezaznamenal jsem ani žádný jiný problém. Na internetu jsem našel, že by ty pruhy mohly být způsobené naprašováním kovu (rtuti) na vnitřek trubice.

Otázka/y zní: Je potřeba to nějak řešit? Všechny zářivky jsou nové, Solar Raptor byly jen předem vyzkoušené a proměřené. Jsou tyto pruhy na závadu, když je zbytek (přibližně 50 cm a 80 cm) zářivky bez problémů? Nebo je to chybou svítidla (mám zapojená dvě vedle sebe - sériově, ale výrobce uvádí, že lze takto zapojit až deset svítidel)? Lze tomu nějak předejít?

Nemám jak zářivky proměřit, proto se raději ptám, děkuji. :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Aktualizace - cca 2 měsíce mám nové zářivky Solar Raptor 24w a 39w 5.0 UVB ve svítidlech Glomat Cont… poslední
4erw 24.11.2012 17:11
4erw

Aktualizace - cca 2 měsíce mám nové zářivky Solar Raptor 24w a 39w 5.0 UVB ve svítidlech Glomat Controler 2xT5 a bez problémů - konce nečernají. Chyba tedy nebyla na straně zářivek, ale na straně původních svítidel. Za sebe doporučuji koupit rovnou lepší (i když třeba o pár stovek dražší) svítidlo, než pak řešit, jestli ta zářivka vydává typ záření, který vydávat má... :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru