Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem intenzita UVB

Já vím opět a pořád dokola dotazy ohledně UV záření :-( když mě to prostě nedá. Jde o to, kolik zvíře opravdu potřebuje UVB záření/kolik ho zhruba dostává v přírodě/ a kolik mu dopřáváme v teráriu. Vím, že každé druh zvířat má jiné rozdílné nároky - leguáni, agamy nebo chameleoni. Mě se jedná především o chameleony ať už Furcifer Pardalis či klasika Jemeňák. Pardalis má menší UVB nároky než jeměnák, ale chtěl jsem k nově pořízeným Pardalisům pořídit výbojky (SolarRaptor či Sunlux) jenže po přečtení spousty i zahraničních web. stránek, kde všude doporučují jako zdroj zářivku ZooMed ReptiSun 5.0 (u nás se často používají kompakty ReptiGla 5.0) jako plně dostačující zdroj, neboť nároky chamíků na intenzitu UVB jsou v rozmezí 10-50uW/cm2. A to právě ta zářivka splňuje a většinou všechny dostupné kompakty a trubice taky. Když bych to porovnal s výbojkou která v minimální vzdálenosti dává většinou třeba kolem 250-300uW/cm2 někdy třeba i víc, není to pro naše chovance až přebytek "luxusu". Je mi jasný, že zdroj UVB muže být i silnější, ale s možností, že se chamík muže schovat před zářením, ale jelikož se výbojky používjí i jako zdroj tepla , praží na chamíka většinou celou dobu UV s zbytečnou intenzitou ne? Možnost by byla osvětlovat těmito zdroji jen krátkodobě třeba 2hoďky denně a mimo to svítit jiným zdrojem tepla. Jenže to se zas projeví na životnosti výbojek, protože ty by měli svítit min. tuším snad 6-8hodin? Můj dotaz se tedy nejedná o celkovou intenzitu světla v terárku chamíka je mi jasný, že chamík potřebuje kvalitní intenzivní světlo to jde vytvořit, ale jde mi jen o intenzitu UVB, kterou chamík opravdu potřebuje?
Prosím prosím všechny znalce vyjádřete se k tomu díky moc

vycházel jsem z informací ze zdrojů: whatreptilesneed.htm a 10JulWeldon.html a spousty stránek o chovu Pardálisů, kde doporučují ZooMed ReptiSun 5.0!!

Děkuju všem za případné reakce :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
můj dotaz je jen a jen ohledně opravdu potřebného UV záření pro chameleona. Neřeším cenu zdroje ani…
blevil 06.12.2011 20:42
blevil
Nejsem profík, tak zkusím odpovědět mým laickým pohledem na věc. Intenzita toho světla je podle mě v…
VilemC 07.12.2011 10:44
VilemC
njn ale právě proto je ta intezita důležitá, protože pokud je to v tom rozmezí 10-50uW/cm2 jak píšou…
blevil 08.12.2011 15:31
blevil
No jo,ale musíš brát v potaz,že tolik uv jako je v přírodě nikdy nevykouzlíš.Duležité je aby se terá… poslední
Melda 08.12.2011 16:16
Melda

můj dotaz je jen a jen ohledně opravdu potřebného UV záření pro chameleona. Neřeším cenu zdroje ani jeho intenzitu světla. To všechno vím, že i přes počáteční náklady vyjdou výbojky lépe, žě mají velice kvalitní intezitu a spektrum světla, že je to zárověn zdroj tepla světla a UV...bla bla bla... Ale jak říkám řeším jen intenzitu (množství) UV, které je pro chameleona vyhovující uvažuju-li svícení celou denní periodu 12hod. Podle mě je třeba pro leguány nebo vousatky nebo další druhy, kteří se i v přírodě sluní celý den na přímém slunci je takový zdroj vyhovující, když i ve vzdálenosti třeba 40-50cm má intenzitu poledního slunce v tropických oblastech. Ale pro chamíka takový zdroj, neříkám, že je nevhodný ale asi takovou intenzitu nepotřebuje, když se terárko kvalitně osvětlí jiným zdrojem intenzivního světla s dobrým spektrem. Prostě mi jde jen o to potřebné množství UVB pro chameleona!!!

Nejsem profík, tak zkusím odpovědět mým laickým pohledem na věc. Intenzita toho světla je podle mě v uvozovkách u obou světel stejná. Rozdíl je v tom, že u toho kompaktu, musí být ten chamík pro ideální dávku UVB cca 10 - 15 cm daleko, kdežto třeba u tý 35 W spot raptorky je to cca 25 - 30 cm. To je jediný rozdíl v intenzitě vyzařovaného UVB. U obou přitom platí, že když bude blíž, tak tam toho UV bude moc. Pak už je to o tom, jak mám vymyšlené terárko, jak daleko bude lampa, zda uvnitř, nebo venku, jak daleko dám větve na které bude chamík lézt atd.

Sice jsem neodpověděl na otázku "kolik UV potřebuje chamík", ale snažil jsem se vysvětlit, že zrovna tohle nehraje moc roli, protože obě světla dokážou toho UV vyprodukovat stejně, akorát v jiné vzdálenosti.

njn ale právě proto je ta intezita důležitá, protože pokud je to v tom rozmezí 10-50uW/cm2 jak píšou v těch článkách viz odkazy v mojem původním dotazu, tak to bych třeba nejpoužívanější Raptorky 70W Flood musel dát do vzdálenosti třeba metr od zvířete :-) aby se pod tím mohli celých 12hodin pohybovat bez "zalézání do stínu".

No jo,ale musíš brát v potaz,že tolik uv jako je v přírodě nikdy nevykouzlíš.Duležité je aby se terário nepřehřívalo,takže abys tam rval pořádný světla,musíš mít obří terárko,perfektně odvětrané a samozřejmě s nočními poklesy.Pak to bude perfektní.A pak zjistíš,že ta Raptorka málo svítí a intenzita světla není odpovídají velikosti terária,takže zase je potřeba pořídit nějakej metalhalid,aby to svítilo.Takže už jsi na 70w za raptorku a 70w za metalhalid.A jsme zase u toho,že 140w terárko přehřívá a vléte vlastně celou místnost a nejde to ochladit.Takže budto zkrátit osvit a nebo klimošku.Ta má příkon 3,5kw,takže z ekonomickýho hlediska volíš zkrácení osvitu,aby se to nepřehřejvalo a už to nejni jako v přírodě.Takže dáme místo metalhalidu zářivky,ty tolik netopěj,ale ani tolik nesvítěj a tak to proložíme nějakou úsporkou,ta svítí dost a netopí a je tu finále.
Nakonec z to vychází,že je možný chovat chameleona v obřím terárku s pořádnou vatáží a nebo víc terárek,víc chameleonů a na úsporkách.Otázka jek se k tomu postavíš.:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru