Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gongylophis (Eryx) conicus-specifika chovu

Dobrý den,
obracím se na zdejší zkušené chovatele s prosbou o některé informace týkající se chovu hroznýška Gongylophis conicus. Záklaní informace o chovu mám sice zjištěné, nicméně na interetu je jich poskrovnu a starší literatura (kterou mám k dispozici) se věnuje především jiným druhům (E. jaculus...).
1) Jak je to s rozkrmováním mláďat? Zajímá mě, zda (v případě, že sama nepřijímají potravu) krmíte násilně myšaty, nebo jste zkoušeli jiný druh krmiva (ještěry, hmyz apod.)
2) Zda pravidelně zimujete (příp. v jakých teplotách) a zda je to bezpodmínečně nutné pro jejich reprodukci (z literatury vím že pravděpodoně ano, nicméně se raději zeptám).
3) Jaký používáte substrát? To že se má jednat o vyšší vrstvu sypkého podkladu je samozřejmostí, nicméně jsem četl, že se nejedná o vysloveně pouštní hady.
4) Závěrem bych se chtěl zeptat, jak je to s jejich agresivitou? Tato otázka je spíše doplňující.

Předem Vám velmi děkuji za odpovědi a pokud připíšete i další údaje ze Vašich chovů budu jen rád.
S pozdravem
TO

Předmět Autor Datum
Dobrý den, to je zde opravdu tak málo chovatelů, kteří tyto krásné a zajímavé hady chová? Chápu, že…
TO 25.12.2011 10:21
TO
Psal jsem Vám SZ...
Reptimania 25.12.2011 15:38
Reptimania
Dobrý den, nechci zakládat nové vlákno. Chtěl bych se zeptat na stejné otázky, za všechny odpovědi b…
gongylophis 26.12.2012 23:49
gongylophis
1) Mláďata "coniců" většinou holata zpočátku nepřijímají, předpokládám, že ještěrky by vzala, ale po…
krokodýl 27.12.2012 00:24
krokodýl
Tak už je tomu rok, co je chovám. Jedná se o 2,1. Samička je poněkud starší než samečci. Na začátku,…
TO 27.12.2012 10:22
TO
No nevím, když to tady čtu, tak mi připadá, že chovám asi jiné hady. Stejné je to i s colubrinama, o…
anakonda 27.12.2012 15:06
anakonda
Děkuji za reakci, mohu se Vás zeptat, zda koniky "zimujete" resp. cyklujete a při jakých teplotách?…
TO 27.12.2012 15:44
TO
Jj mají mírnější zimování při 17-18, zaznamenané minimum bylo 15. Právě nyní zimují, takže terárko j…
anakonda 27.12.2012 18:44
anakonda
Souhlas, není třeba se při rozkrmování unáhlovat, nicméně jsem měl vždy nějaké mládě i u colubrinů,…
krokodýl 27.12.2012 18:49
krokodýl
Dobrý den, nechci zakládat nové vlákno, tak píši sem. Neměl byste někdo Eryx conicus na prodej? Nejl… poslední
shneczek 23.02.2016 11:26
shneczek

Dobrý den,
to je zde opravdu tak málo chovatelů, kteří tyto krásné a zajímavé hady chová? Chápu, že pohled do "prázdného" terária asi frontu nevyvolá, nicméně jejich způsob života, lovu atd. je velice zajímavý.
Ještě jednou děkuji za případné odpovědi.
Krásné svátky Vánoční.

1) Mláďata "coniců" většinou holata zpočátku nepřijímají, předpokládám, že ještěrky by vzala, ale pokud vím, tak to nikdo z lidí, co je měli nezkoušel, v případě, že sama nežerou je třeba uměle, resp. násilně krmit, někdy i více měsíců, holetem se krmí blbě, hroznýšátka mají prťavý hlavičky a ta klínovitá drštička a jejich urputnost způsobuje, že spíš myše rozmačkáte než je nakrmíte, ale z trochou trpělivosti to jde, snazší je krmit myšíma nožičkama.
2) Zimování v pravém smyslu slova zcela nezbytné není, vím i o rozmnožení bez zimování, ale zřejmě k nějakým poklesům během roku docházelo v místnosti, terárium bylo těsně nad zemí.
3) Substrát rašelina s pískem 1:1, na povrchu nějaké kusy kůry nebo břidlice.
4) Podobně jako jiní "eryxové" kousají jen výjimečně, nejčastěji se jen začnou mrskat v ruce ze strany na stranu nebo zapichují tlamku nebo ocas do ruky.

Tak už je tomu rok, co je chovám. Jedná se o 2,1. Samička je poněkud starší než samečci. Na začátku, vzhledem k tomu, že jsem je pořizoval v zimě mi ani jeden z hadů nežral a při pokusech o násilné krmení potravu vyvrhovali. Proto jsem je "zazimoval" při teplotách mezi 18-21°C a začátkem února jsem začal teploty zdvihat až k hodnotám kolem 25-27°C. Ze začátku jsem sice musel ještě párkrát krmit násilně, ale hroznýšci po zasunutí holete do tlamky polykali už sami. Po několikerém násilném krmení byly vidět i náznaky škrcení a pak začali žrát i samostatně holata. V současnosti mi samečci berou holata (krom jednoho, který již dost dlouho stávkuje, ale uvidíme po zimě) a samička dokonce malé myšky. Co se týče agresivity, tak jsem žádnou nezaznamenal, pouze jednou při umělém krmení jsem byl kousnut jedním ze samečků (nic to není). Jinak co se týče umělého krmení, tak je to opravdu nápor na trpělivost a ty jejich tlamičky se fakt nechtěj otvírat, hlavně je třeba být opatrný a neublížit hadíkoj. Jak zde na TP už někdo napsal opravdu "jsou to hadi pro fajnšmekry, který se po náročném umělém krmení rádi pokochají pohledem do "prázdného" terária". Chovu zdar.

No nevím, když to tady čtu, tak mi připadá, že chovám asi jiné hady. Stejné je to i s colubrinama, o kterých bylo jiné vlákno. Za poslední dva roky jsem od těchto dvou druhů odchoval 30 mláďat a ani jedno se nemuselo rozkrmovat násilně. Konikové vůbec rodí dosti robustní mláďata, která zvládnou i menší válečky. Spíš si myslím, že je to spíš netrpělivostí chovatelů, toto jsou taková nízkoenergetická zvířata, že delší hladovka neublíží ani mláďatům. Co se týče agresivity, tak jsou většinou klidní, ale výjimky potvrzují pravidlo, mám samce který je pěkně vzteklý a na takového prcka má až neuvěřitelný stisk. A pokud jde o sledování, tak zde záleží na zařízení terária, nejsou to klasičtí písečníci jako eryxové, ale pokud mají možnost, tak se zahrabou. Není to pro ně nijak důležité, stačí jim nízké úkryty(skalky, keramika apod.), ve kterých se cítí bezpečně. Oni ani v přírodě kolikrát nemají možnost se zahrabávat, protože země je po většinu roku tvrdá jako kámen, tak využívají různé praskliny, kameny atd. Dále je potřeba si uvědomit, že jsou to v podstatě striktně noční zvířata (výjimkou jsou gravidní samice, které se dokáží péct celý den pod žárovkou) a v noci dokáží dělat v teráriu pěkný binec.

Děkuji za reakci, mohu se Vás zeptat, zda koniky "zimujete" resp. cyklujete a při jakých teplotách? U mne došlo po zvýšení teplot na jaře i k páření, což mne u tak mladých zvířat překvapilo (smaci by měli být NZ 2011, samice NZ 2010?) Tolik zkušeností jako Vy pochopitelně za ten rok chovu nemám a při zpětném pohledu musím uznat, že počáteční pokusy o rozkrmování byly patrně příliš unáhlené, i když jsem se snažil postupovat s rozvahou. Měl bych na Vás ještě jednu prosbu. Byl byste tak laskav a mohl vložit fatografii Vašeho terária pro koniky? Jejich striktně noční aktivita je jasná, u mne většinou nevylézali před zhasnutím světla (i když sem tam se některý objevil i ve dne). Potravu proto také předkládám v noci a většinou až poté co vylezou nebo aspoň vystrčí hlavičky.

Jj mají mírnější zimování při 17-18, zaznamenané minimum bylo 15. Právě nyní zimují, takže terárko je vyklizené, 75*40*30 d,š,v s větším větráním, zadní stěnu tvoří skála z polystyrenu pokrytého cementem, jednoduché zařízení - dva úkryty jeden pod žárovkou a druhý na opačném konci a miska s vodou.

Souhlas, není třeba se při rozkrmování unáhlovat, nicméně jsem měl vždy nějaké mládě i u colubrinů, které mu se nechtělo baštit dlouho a přeci jen jsem nevydržel nenakrmit, u coniců jsem se setkal s větším procentem nežravců, ale je to už léta páně zpátky, kdy přeci jen člověk možná vydržel čekat ještě méně:-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru