Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zduřená končetina

Ahoj všem,

mám doma čtyři gekončíky, dostal jsem je už dospělé, jedna z nich - samička - má zduřelou končetinu, měla to od začátku, ale postupně se to zvětšuje, dnes je to v takové fázi, že už skoro nevylézá z domečku, protože ji to obtěžuje. Dlouho jsem ji neviděl lovi, ale když jí dám cvrčku pinzetou, dá si ho s chutí. Nicméně znatelně hubne.

Zduřenina je poměrně tuhá, nijak přehnaně na dotek nereaguje.

Foto zde:
http://img820.imageshack.us/img820/1458/gekoncikce lek.jpg
http://img40.imageshack.us/img40/7491/gekoncikdeta il.jpg

Netušíte někdo, co by to mohlo být a co s tím?

Díky moc
Honza

Předmět Autor Datum
jste s tim meli jit hned k veterinari, jestli to je resitelne nevim ale sam s tim nic nezmuzete. (ab…
lucifer 22.12.2011 14:15
lucifer
mazat s tím urychleně k veterináři. Pročs to nechal zajít takhle daleko? chudák zvíře, navíc už je t…
Aurifer 22.12.2011 23:19
Aurifer
Díky za odpovědi. Chápu vaše rozhořčení, sám bych nejspíš reagoval podobně. To, že jsem se tím neza…
Krtinoh 23.12.2011 11:00
Krtinoh
Jak jsem slíbil, informuji: gekončík je po operaci abscesu, noha byla bohužel amputována. Teď je v…
Krtinoh 12.01.2012 22:50
Krtinoh
Ono pokud ustála tu operaci, tak by to už mělo být dobré. Se ztrátou končetiny se zvířata rychle smí… poslední
Aurifer 13.01.2012 10:14
Aurifer

mazat s tím urychleně k veterináři. Pročs to nechal zajít takhle daleko? chudák zvíře, navíc už je teda v dost mizerné kondici na to, aby se zase dávala do kupy...ta noha už je tak na amputaci. Takže ji dej zvlášť do karantéňáku a jak to bude možný, tak s ní jdi k veterináři, co rozumí plazům.

Díky za odpovědi.

Chápu vaše rozhořčení, sám bych nejspíš reagoval podobně.
To, že jsem se tím nezabýval dřív je
1.) tím, že doteď jí to nedělalo problémy, běhala, skákala, lovila. Jak jsem řekl, měla to od chvíle, kdy jsme ji dostali, a tak jsem si říkal, že to je snad nějaká anomálie. Nebolelo ji to a nepůsobilo problémy, tak jsem to neřešil.
2.) když na ni koukáš každý den, nevidíš, že se to zvětšuje. To se potvrdilo až nedávno, když začala mít problémy s chůzí.
3.) mám negativní zkušenost s veterinářem, specialistou na ještěry, za kterým jsem šel s jiným nemocným gekončíkem. Vyprávěl nám o tom, jak lovíval v džungli plazy, dal nám vápno a sladkou vodu, řekl 600,- a že prý bude do 14 dní OK... umřela za 10 dní.
4.) po předchozí zkušenosti jsem si říkal, že když takováhle 'konzultace' stojí 500, pak operace bude půlka mýho platu. Tak jsem psal na kliniky, kolik by to tak mohlo stát a neodpovídaly. Až dneska se konečně jedna ozvala, tak ji tam hned na nový rok vezmu.

Dám vědět, jak to dopadlo
Hezké svátky

Jak jsem slíbil, informuji:

gekončík je po operaci abscesu, noha byla bohužel amputována. Teď je v karanténě a na antibiotikách, vypadá, že to snáší dobře a prý bude schopna kvalitního života.

Mějte se
Honza

Ono pokud ustála tu operaci, tak by to už mělo být dobré. Se ztrátou končetiny se zvířata rychle smíří. Ale už to za sebou mohla mít dávno, chudinka musela zbytečně dlouho trpět. Ono dokud plaz nedává najevo nic, nebo jenom málo, což člověk často přehlédne (zvíře třeba jenom přivírá oči a postiženou nohu nadlehčuje), tak to je pro něj nepříjemné. když už to plaz začne dávat viditelně najevo, tak to znamená, že už to je nesnesitelné.

Co se týče veterinářů, tak to tak bohužel je, dost veterinářů nadělá víc škody, než užitku. Holt člověk musí najít takového, který ví, co dělá. A problémy hlavně řešit už v počátku, ne až když už je zvíře u smrtelné postele. V tom předchozím případě s tím vápnem a sladkou vodou na tom ten gekončík už musel být hodně špatně, když do 10dnů uhynul. Páč gekončík je velice tvrdé zvíře a jen tak ho něco nesloží, obzvlášť ne takhle rychle.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru