Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem neposlušnost bersnkého salašnickéhom psa

Dobrý den, prosím o radu, máme devíti měsíční fenku Bernského salašnického psa. Donedávna byla klidná, poslušná, nikdy nevyběhla ze dvora, přestože byla otevřené vrata. Před 14ti dny nám z ničeho nic začala přeskakovat plot a utíkat. Nevím zda je to nějaký začátek hárání - hormonální změnou, a také nevím jak moc ji za to potrestat. Po útěku se po dvou hodinách vrátí, dostane mírný výprask, ale za půl dne opět uteče. Prosím poraďte. Děkuji S.

Předmět Autor Datum
Pokud dostane výprask, jakmile se vrátí, odnese si z toho jedinou informaci - že je chyba se vracet!…
Lyncha 26.12.2011 22:07
Lyncha
Hlavní problém je, že pes musí pochopit, proč dostává výprask/ vynadáno. Nejlepším řešením by tedy b…
VilemC 26.12.2011 22:49
VilemC
Ten pes je v 9 měsících pořád tvárné štěně- doporučuji zvýšit hlas (zařvat nesmíš+ ke mně)+ naučit b…
René 27.12.2011 00:51
René
Děkuji za předání rad a zkušeností. Se Sally chodíme ven do polí každý den, společnost ji děláme vče…
sally1 29.12.2011 23:00
sally1
Tak to je snad dobrá zpráva :-) Tak držím palce ať to funguje a neutíká. Je akorát v takovém psím pu…
VilemC 30.12.2011 10:57
VilemC
Třeba se nudí, je to puberťák, chodíte s ní ven?
Evva 27.12.2011 00:51
Evva
Evi, já jsem mněl pitbulku-50 km ob den procházka v lese -holka roční si řešila výběhově 70 km po sr…
René 27.12.2011 01:15
René
Nesmíš, případně maximálně chytit za kůžu za krkem a trošku protřepat jako to dělávají fenky štěňatů…
lupus 27.12.2011 09:23
lupus
Třeba naše fena to štěňatům dělala pravidelně ;-) Neříkám třepat jak cukřenkou, ale uchycení za krke…
VilemC 27.12.2011 09:57
VilemC
to VilémC : nepozorně jsi koukal, pleteš si uchopení a "třepání" . Pokud se pesině nebudou více věno…
lupus 27.12.2011 14:41
lupus
špatné fixaci na páníka + NUDU + blbě zajištěným plotem. To je celkem normální, že jestliže má pes…
Aurifer 27.12.2011 15:45
Aurifer
ale po plotech lezla jak kočka. mno, ale to u berňáka asi nehrozí :-) Jinak taky jsem měl takovou ču…
lupus 27.12.2011 16:20
lupus
Nekoukal, spíš jsem se špatně vyjádřit. Když toto mezi sebou používají psi, většinou toho druhého "p…
VilemC 30.12.2011 11:10
VilemC
Osobne si myslím, že štena vychovávané podobne ako to funguje vo voľnej prírode u vlkov oveľa rýchle… poslední
vlcica1989 30.12.2011 13:03
vlcica1989

Hlavní problém je, že pes musí pochopit, proč dostává výprask/ vynadáno. Nejlepším řešením by tedy bylo počkat si až se bude pokoušet přeskočit plot a vynadat jí, když bude chtít plot přeskočit. Tak si zapamatuje, že to se nedělá a přestane plot přeskakovat. Změna chování může být klidně dána jenom tím, že trošku dospěla a přestala se bát zahradu opustit, ale může to být klidně i tím háráním. Trestat určitě s rezervou, většině psů stačí "vynadat" = důrazné Ne, nebo Nesmíš, případně maximálně chytit za kůžu za krkem a trošku protřepat jako to dělávají fenky štěňatům, to funguje dobře. Když tomu budete věnovat trochu času a třeba o víkendu se vám jí podaří párkrát chytit jak se snaží plot přeskočit, mohlo by to stačit, aby to přestala dělat.

Ten pes je v 9 měsících pořád tvárné štěně- doporučuji zvýšit hlas (zařvat nesmíš+ ke mně)+ naučit brat učenlivě Vaši fenku bez vodítka u nohy třebas po mněstě, nebo v lese.... "Učte ho povely" ... Musí poslehnout ...
Jak si psa dobře uděláte do 1,15 roku - po (12 let) sklidíte svoji práci...

Děkuji za předání rad a zkušeností. Se Sally chodíme ven do polí každý den, společnost ji děláme včetně hraní po celý den. Bydlíme s rodiči, máme děti, které ji milují a v zimě, dešti jsou s ní na zahradě. V tom by problém nebyl. ´Když vjíždím autem do vrat, vůbec neuteče, poslušně sedí. Vypozorovala jsem, že má tendenci utéct až k večeru. Měla jsem 2 dny dovolenou a vyzkoušele jsem dle vaši rady číhat až bude chtít přeskočit plot. Chytila jsem ji za kočich a důrazně opakovala "nesmíš". Výsledek je ten, že od úterka se utéct nepokoušela a dnes začala hárat! Doufám, že celý problém vznikl neklidem a hormonální změnou a bude klid. Děkuji a zdravím!

Tak to je snad dobrá zpráva :-) Tak držím palce ať to funguje a neutíká. Je akorát v takovém psím pubertálním věku, tak kdyby zlobila, tak je potřeba jí víc zaměstnat. Lítání na to nepomůže, pes může běhat celý den, ale v hlavě mu pořád hlodá čertík, díky kterému zlobí ;-). Musí si unavit hlavu a na to je nejlepší něco na co se musí soustředit, třeba cvičení nějakých psích triků, které s ní můžou cvičit i děti. To pak stačí půl hodinky až hodinka denně a pes je vírazně klidnější. Stačí cokoliv, třeba sedni, lehni, dej pac, válení sudů. Kupte dětem třeba tuto knížku http://www.kosmas.cz/knihy/139941/101-psich-triku/ , bude je to bavit a Sally si při tom unaví hlavu a nebude mít tolik náladu na lumpárny.

Evi, já jsem mněl pitbulku-50 km ob den procházka v lese -holka roční si řešila výběhově 70 km po srnkách (mněl jsem známého hájného), ale Bernský štěně , jakožto každý pes potřebuje rázný hlas s respektem- pokud se ho naučíš odvolat přez jeho pilu přez plot+ všeobecně, není co řešit- chce to dúraz v povelech u štěnat ...

Nesmíš, případně maximálně chytit za kůžu za krkem a trošku protřepat jako to dělávají fenky štěňatům, to funguje dobře.
koukám, že jeden z NEJBLBĚJŠÍCH mýtů stále žije :-(
ať se přihlásí 1 člověk, který toto VIDĚL
třepáním za krk usmrcují psi menší kořist - zajíce , kočku apod.....rozhodně žádná fena "netřepe" štěňětem
toto gesto je docela vražedné a u seběvědomějšího psa nemusí vůbec dopadnout dobře

k věci :-)
čubina jde do puberty, tudíž VÍCE zaměstnání (i hlavy) pořádnej plot, páč BS není žádnej skokan...
trestání jakýmikoli "údery" jen svědčí o nepochopení psychiky psa, a trestání po návratu je ÚPLNÁ a TOTÁLNÍ
hámotina, přečtete si pár dobrejch knížek a naučte se "číst" svého psa
PS. předpokládat, že puberťák bude radostně na otevřeném dvoře (kde to zná na 1 000%) a nepůjde poznávat svět, může opravdu jen naivka

Třeba naše fena to štěňatům dělala pravidelně ;-) Neříkám třepat jak cukřenkou, ale uchycení za krkem je u psů signál "dej si pozor" a funguje zcela bezpečně. Jinak upřímně, vaše rada dát vyšší plot a psa víc zaměstnávat je sice fajn, ale to neodnaučí psa utíkat. Jeho unavení sice může ty tendence snížit, osobně bych ale doporučoval to co jsem psal, prostě ho naučit, že utíkat nesmí. Pak se nemusí zvyšovat plot a hlavně se majitel nemusí bát, že by pes utekl, když nechá například otevřenou branku. Nikdy to nebude stoprocentní, ale dá se to.

to VilémC : nepozorně jsi koukal, pleteš si uchopení a "třepání" . Pokud se pesině nebudou více věnovat, tak očekávat, že štěně (a to berňák v 9 měsících je a ještě dlouho bude :-) ) dobrovolně "nevyrazí poznávat svět", zvláště jestli s ní chodí na špacíry málo či vůbec a nechávání otevřených vrat je hazardování s jejím životem (v civilizaci auta atd... na samotě "rádobymyslivci"...:-( )
samotný útěky u BS bych hlavně viděl ve špatné fixaci na páníka + NUDU
PS. odchoval jsem 17 vrhů velmi přírodního plemene (SH) a NIKDY žádná fena se svým štěnětem na kůži za krkem netřepala :-), úplně něco jiného je úchop pootevřenou tlamou a zklidnění a další "umravňovací" signály. Moje štěnda vždy vyrůstali ve smečce, tj.v úplné rodině + strýci + tety, babičky atd...a pozorováním jejich výchovy smečkou jsem strávil stovky spíš tisíce hodin a jelikož často zůstavali alespoň 2 doma, tak i jejich výchovu a začlenění do smečky až do dospělosti ;-)

špatné fixaci na páníka + NUDU

+ blbě zajištěným plotem. To je celkem normální, že jestliže má pes možnost překonat plot, tak ho občas překoná. Protože se nudí, protože cítí někde něco zajímavého (třeba pes hárající fenku), někdy i jenom proto, že ví že to nesmí, ale zrovna tam není nikdo, kdo by mu to zatrhl :-) atd atd... Ikdyž je jinak dobře vychovaný a fixovaný na domov a majitele.

Rodičům utíkala fenka křížence NO, dobře socializovaná a fixovaná, poslušná, všechno...ale po plotech lezla jak kočka. Věděla že se to nesmí, ale když nikdo nebyl doma nebo se v noci spalo, tak si tu a tam zašla na procházku a zase se vrátila. Třeba v zimě k sousedům, kteří místo do lednice dávali jídlo zvenčí na okno. Rodiče o tom neměli ani án, čuba vypadala že je pořád doma, ale jednou takhle povídá sousedka matce, "vyřiďte Kajse, že dneska máme svíčkovou :-)" a když matka koukala nechápavě, tak jí sousedka vysvětlila, že Kajsa jim občas zajde v noci vyžrat jídlo z okna, že dlouho nevěděli co to dělá, ale pak ji pár x viděli. No naštěstí tihle sousedi jsou celkem dost v pohodě a Kajsa není agresivní vůči lidem a nehoní zvěř, jinak už by ji než to rodiče zjistili asi dávno někdo odtento...takže to rodiče vyřešili natažením lana na kladkách kolem domu a Kajsu dali na řetěz, co jezdí po těch klatkách. vzhledem k tomu, že dokáže přelézt 2 metrový plot a elektrický ohradník fungoval jenom dočasně, než zjistila, že když si nechá dát ránu ale přestojí to, tak se stejně ven dostane...

Což ovšem u berňáka se nedá moc předpokládat, že bude šplhat po plotech. Co nepřeskočí, nepřekoná. Asi bych to řešila vyšším plotem, nebo el. ohradníkem nad plotem. On berňák navíc není zrovna uplně pes inženýr, takže až dostane při přeskoku ránu, bude vědět, že tudy cesta nebede bez toho, aby dál zkoušel, jestli to půjde nějak překonat.

ale po plotech lezla jak kočka.
mno, ale to u berňáka asi nehrozí :-)
Jinak taky jsem měl takovou čubinku (Mařenku), ta dávala 220 cm z místa :-),ta ale nezdrhala do lesů(a že když jde haskoun na vejlet = pojistná událost :-)) jen když slyšela moje auto, tak to "dala" a přiběhla mě přivítat na kopec :-)
Pomohl až "vracák" v těch 220ti...

Nekoukal, spíš jsem se špatně vyjádřit. Když toto mezi sebou používají psi, většinou toho druhého "přitlačí" k zemi, a přidrží ho u země. Nedává ale příliš velký smysl, aby toto dělal člověk, který vychovává štěně (pokud to není nějaké extra dominantní plemeno), tomu stačí naznačit, třeba mírným zataháním za tu kůži, že je něco špatně.

Berňáček už je slušně velký pes, samotné uchopení u takhle velkého psa většinou nic neznamená, protože ani nezaregistruje, že ho někdo za tím krkem chňapnul. Tudíž je potřeba mu dát najevo, že je tím míněno ono "dej si pozor". Mě osobně stačí mým psům za tu kůži za krkem trošku zatáhnout, aby si všimli, že je za ní držím. Kolega musí psa naopak jakoby za tu kůži stáhnout trochu k zemi, protože si jinak pes myslí, že si s ním chce hrát. Každý si musí vyzkoušet, kde je ta hranice, kdy už pes pozná, že udělal něco špatně. Je to ale vyzkoušený a nenásilný způsob, jak psa potrestat a hlavně u dominantních plemen funkční.

Osobne si myslím, že štena vychovávané podobne ako to funguje vo voľnej prírode u vlkov oveľa rýchlejšie pochopí čo môže a čo nie. Dôležité je ukázať kto je vodcom svorky (pes považuje rodinu za svoju svorku)spôsobom ako to robia vlci. Čiže povaliť šteňa na chrbát alebo zovrieť tlamu v ruke. Nie je na tom nič drastické, pes má hlboko v sebe zakorenené čo tieto gestá znamenajú. Dá sa to pozorovať pri viacerých psoch chovaných pohromade. Stretla som sa s takto vychovávanými psami a bolo vidieť, že tieto psy chápu povely a osvojili si ich rýchlejšie. Samozrejme to záleží aj na plemene.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru