Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výbava terária

Dobrý den. Dneska to je přibližně týden co mám doma Želvu žlutolící (Trachemys scripta scripta). Někde jsem se zde dočetl že mladé želvy potřebují hodně slunečního záření, ale jelikož zatím nemám UV žárovku/zářivku tak používám zatím obyčejnou 60W žárovku a bojím se aby měla želva dostatek záření. Je to velký problém? Dneska jsem proběhal všechny elektro obchody u nás v městě a nikde je nemají. Chtěl bych poprosit o nějaké doporučení UV žárovku co by se dala dát do klasické lampičky. Poté bych se chtěl zeptat jestli mám kupovat filtr do poměrně malého terária. Velikost je 63cm/17cm/19cm a je v něm poměrně málo vody zatím. A vůbec bych se chtěl zeptat zda je terárium dobře uspořádané aby bylo vhodné pro mladou želvu.:-D Přidávám 2 fotografie.

Velice děkuji za ochotu a za cenné rady.

Předmět Autor Datum
Dobrý den. Pro MLADOU želvu je terárium poměrně vyhovující. Především vzhledem k potřebě čištění vša…
OndrejP 29.12.2011 10:56
OndrejP
Děkuji za cenné rady. Dneska jsem vyměnil obyčejnou žárovku za UV žárovku kterou jsem koupil.
Michal92 29.12.2011 11:55
Michal92
Dobrý den. Nemám zkušenosti s UV žárovkami. Obávám se však že jako zdroj na vyhřátí to rozhodně stač…
OndrejP 30.12.2011 09:01
OndrejP
Chtěl jsem se Vás zeptat takže klidně můžu takhle mladou želvu krmit malinkýma kouskama kuřecího mas…
Michal92 30.12.2011 11:27
Michal92
Obcas ano. Ale vyzivove to neni prilis vhodne vzhledem k nedostatku vapniku a vitaminu a mineralu. P…
OndrejP 30.12.2011 13:54
OndrejP
Dobře velice Vám děkuji. poslední
Michal92 30.12.2011 14:11
Michal92

Dobrý den.
Pro MLADOU želvu je terárium poměrně vyhovující. Především vzhledem k potřebě čištění však není úplně ideální. Při takto malém množství vody se vám bude špatně odkalovat. Filtr nutný není. Já ho u svých želv nepoužívám. Stací jednou týdně (podle potřeby) odsát nečistoty a vyměnit část vody.
Do budoucna je pro želvu určitě nutná větší ubikace vhodná při větší hloubce vody. Trachemysky rády a dobře plavou a pro svůj správný vývoj to potřebují. Ideálně cca 100x50 s vlepeným ostrůvkem na vyhřívání a dostatečnou hloubkou vody.
UV záření není na škodu. U vodních želv však nutné není. Základem je kvalitní potrava (Celé sladkovodní ryby, maso kuřecí či libové hovězí, vodní šneci, vniřnosti, já používám předevsím toto http://turtles.of.the.world.sweb.cz/vyziva/zelatin a.htm - ideální způsob jak podávat dlouhodobě stoprocentně vyváženou stravu). Zkuste se vyhnout podávání granulí či příliš jednostranné stravě. U mladé želvy dávat dostatek vápníku. Při krmení masem obalovat v rozdrcených vaječných skořápkách, sépiovce atd.
Jen připomínka k té 60w žárovce. Pokud svítí na celou nádrž želva tam může mít příliš teplo.
Mějte se.

Obcas ano. Ale vyzivove to neni prilis vhodne vzhledem k nedostatku vapniku a vitaminu a mineralu. Pokud ano obalte ji to alespon v drcenych skorapkach nebo sepiovce nebo sezente nejake vitaminy pro plazy (plastin, roboran). Daleko lepsi jsou ale nakrajene cele ryby apod., proste vyvazena pestra strava s vyvazenym slozenim. Ryby, maso, vnitrnosti, hmyz (cvrcci), apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru