Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pagekon řasnatý - jak poznám že jsou vajíčka oplozená

Dobrý večer,

nedávno jsem si pořídila k mému samečkovi holku, není to ani dva měsíce a dnes už nakladla první vejce. Čekala jsem snůšku až na jaře tak mě to zaskočilo a vejce jsem opatrně přendala do vlhkého vermikulitu nebo jak se to píše :D Chtěla jsem se zeptat jak poznám že je vejce oplozené ? Musí tam být nějaká tečka nebo něco ? Zkoušela jsem je prosvítit je tam znatelný žloutek.

Děkuji moc za rady a přeji všem hodně zdaru.

Kája

Předmět Autor Datum
To by mnetaké zajímalo, stejně tak, jak dlouho bych měla mít samečka u samičky, jak dlouho jí trvá b…
Taria 03.01.2012 08:49
Taria
Par prcku jsme loni odchovali - od pareni po snusku to trva cca. mesic. Inkubace pri 23-24°C trvala…
lucifer 03.01.2012 10:01
lucifer
Děkuji za odpoved :) Náhodou s tím oplozením vajec neporadíte ? Jak jsem psala vidí tam jen žloutek…
KájaKájů 03.01.2012 11:53
KájaKájů
Dejte to na ten vermikulit a uvidite :) Bych to moc neresil - pokud vajicka budou pevne, bile, budou…
lucifer 03.01.2012 12:09
lucifer
v oplozeným vejci je vidět jen zárodečný terčík. To je možná to, co považujete za žloutek, ale plazí…
Aurifer 03.01.2012 13:08
Aurifer
Neoplozená vejce mi snesla samice ciliátka jako první snůšku, oproti oplozeným byla jiná struktura s…
charloschuanche odj. 03.01.2012 13:11
charloschuanche odj.
A mohu se optat, jak poznám správně vlhký vermikulit? A také, jak dlouho by ciliáti měli být u sebe?… poslední
Taria 03.01.2012 17:18
Taria

To by mnetaké zajímalo, stejně tak, jak dlouho bych měla mít samečka u samičky, jak dlouho jí trvá březost, jak poznám oplozené vajíčka a také, jak dlouhá je inkubace + správné podmínky inkubace. Na internetu jsou místy i rozdílné názory na toto :)

Děkuji za odpoved :) Náhodou s tím oplozením vajec neporadíte ? Jak jsem psala vidí tam jen žloutek a obávám se že by tam toho mělo být víc :/

Jinak ještě k délce inkubace co jsem se dočetla trvá 2-3 měsíce dle teploty. při nnižší teplotě to trvá déle ale rodí se pak silnější jedinci.

Mě by jen zajímalo jestli se můžu těšit na prcky z vajíček nebo to je jen planý poplach :)

v oplozeným vejci je vidět jen zárodečný terčík. To je možná to, co považujete za žloutek, ale plazí vejce má jiné složení než ptačí, nemá bílek. Kdybyste ho otevřela, tak zjistíte, že ve vnitř je jenom žloutek a zárodečný terčík (u oplodněného). U neoplodneného je vevnitř sejra. U některých vajec je vidět ten terčík až po několika dnech, když je větší, vypadá jako růžová skvrnka, pozdějc s pavučinama cév a někdy i prosvítá přez skořápku (což ale u gekonů obvykle nebejvá)

dejte vejce na vermikulit a pak uvidíte ;-) Ale neoplozená vejce většinou mají jiný vzhled, než uplozená. Bývají měkká, menší nebo naopak větší, deformovaná, nažloutlá atd...

Neoplozená vejce mi snesla samice ciliátka jako první snůšku, oproti oplozeným byla jiná struktura skořápky a vejce nebyla čistě bílá. Taky docela rychle odešla. Oplozená vejce jsou čistá hladká a mají pravidelný tvar. Inkubace jak psal Lucifer, musím podotknout, že u mne se osvědčil noční pokles. V konstantních teplotách i když třeba 22°C se mládě několikrát neprořezalo. Dle teploty je inkubace cca 75-100 dní. Nejčastěji zhruba 90 dní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru