Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem první zimování (Lts)

No já už to našel, tak jsem se nahoře opravil, taky doufám, že had je dobře určený, znám už víc lidí, co zimovalo hondurensisky a bylo to zimování poslední.
K tomu zimování - osobně chovám a odchovávám korálovky přes 14let a upřímně sinaloe, campbelli, californie, obdobně jako mexicany a další jsem vždy zimoval tvrději. Lokalita je tam naprosto nedůležitá informace, jelikož to jsou letité odchovy v ČR na totožné krvi sourozenec x sourozenec. U sinaloe snad došlo k oživení krve po dovozu tuším p. Marhoulem páru přímo z oblasti Sinaloa, ale jak to dopadlo se zapojením jejich odchovů do české populace netuším. Vím jen, že měli o dost víc vajec, vejce byla obrovská a co jsem slyšel, tak i mláďata byla daleko větší než "češi".
Chápu, že pet chovatelé, nebo prostě držitelé hada pro radost nebudou riskovat možná rizika plynoucí ze správné hibernace, nicméně já si stojím za tím, že mám-li odchovávat kvalitní zvířata, chci, aby se zvířata dožívala vysokého věku a vůbec se těšila podmínkám, jaké jsou v přírodě, je to nanejvýš vhodné. Ono při té hibernaci je navíc šance, že vychcípou jedinci, kteří by za normálních okolností přenášeli nevhodné genetické dispozice vlivem snížené životaschopnosti. Mě se taková selekce za celou dobu chovu ale nezdařila ani jednou (nechcípl mi během ní jediný had). Nejnižší teploty, co jsem vyzkoušel byly mezi 7,5-8C (L.g.californiae, L.t.campbelli), povětšinou jsem měl mezi okolo 10C, což považuji za dostačující. Ty "klidové" stavy, jakým je vypnutí zdroje a nekrmení po dva měsíce a následné ponechání hada v teplotě 18-20C nelze za odpočinek považovat ani omylem, byť se to donekonečna omýlá. Je třeba si uvědomit, že v místě výskytu se noční teploty mohou pohybovat i v létě o deset stupňů méně a zvířata při nich normálně aktivují (netýká se to jen korálovek). Ostatně i věhlasní chovatelé korálovek Applegate, Perlowin nebo Markel doporučují zimování v teplotách 10-13C. Není bez zajímavosti, že sám Perlowin uvádí u californií optimální hibernační teplotu mezi 10-15C, přičemž zdůrazňuje, že většina korálovek bezpečně snáší pokles teplot ke 4C. Zároveň upozorňuje na to, že hibernace je nezbytná pro vysokou plodnost. Období spánku u samic způsobuje produkci hormonů, které stimulují ovulaci a feromony, které pro změnu provokují samce. Chladné období u samců evokuje reprodukční chování a zvyšuje hladinu testosteronu, které mají na následek odpovídající pářicí chování a produkci zdravého, aktivního spermatu.
Jistěže to jde i na měkko, ale výsledky jsou odlišné. Kdo nevyzkoušel, neuvěří;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny