Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Terárium pro osmáky

Zdravím,

jelikož nám osmáci rozežírají plastovou vanu u klece a stále se snaží vypáčit šprušle na kleci, rozhodli jsme se, že jim pořídíme radši terárium velikostně kolem 50x40x100 (DxŠxV)(pro dva osmáky, kluky), ze skla nejlépe (dřevo by určitě prožrali).
Můj dotaz se hlavně směřuje na výbavu pro ně, poličky a větve - jak je co nejlépe ochránit přd rozkousáním? Vím, že asik nic moc, rozkoušou, co můžou, ale spíš tak, aby větve i poličky měly co nejlepší a nejdelší životnost. A co by tam pro ně ve výbavě ještě mělo být?
A také bych se chtěla optat, jak nejlépe na sklo připevnit větve a poličky?
Děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
co se týče zabezpečení poliček proti ohryzu, tak tam je nejjednodušší oplechovat hrany. S oplechovan…
Aurifer 20.01.2012 23:27
Aurifer
Ahoj,už je to dva dny kdy brácha nechal otevřenou klec na stolku.Z ní utekl a ráno jsem ho našel u d…
orbitkaa 22.06.2012 11:31
orbitkaa
Pokud by měl nějaké vážné vnitřní zranění, už je za ty dva dny pravděpodobně mrtvý. Takhle se nanejv…
Y Draig Goch 23.06.2012 12:52
Y Draig Goch
Mají co hlodat? ;-) My máme osmáky v soustavě klecí (dvě 60x60x80 na sobě) odjakživa a sice vanu tu…
Y Draig Goch 21.01.2012 09:54
Y Draig Goch
Ono s tou klecí to je tak, že v okamžiku, kdy zjistěj, že se prokousáním můžou dostat ven, tak tam m…
Aurifer 21.01.2012 21:43
Aurifer
Činčily nejsou blbé!!!
Pepec 06.11.2012 14:54
Pepec
mám činčily asi 20let a na nějakou obzvláště chytrou jsem ještě nenarazila, zato blbé byly (některé…
Aurifer 06.11.2012 15:14
Aurifer
Souhlas! Howgh... :-) poslední
Y Draig Goch 06.11.2012 15:43
Y Draig Goch
Oky, díky za odpovědi :) Zkusíme poshánět nějaké větve a tak z lesoparku, ale nevím, jak je vypéct č…
Taria 23.01.2012 19:03
Taria
Je pravda, že ty naše holky klidně můžou být trochu mentální... ;-) Ale prostě je to nezajímá a větv…
Y Draig Goch 23.01.2012 19:09
Y Draig Goch
Já mam opuku u všech hlodáků a pohoda...ikdyž možná morčata budou na hlodání opuky líná. Ale osmákům…
Aurifer 23.01.2012 19:47
Aurifer
zas tolik to nehroť- hoď větve do vany (popř. sprcháče- podle toho co máte :-D), odrbej kartáčem řas…
Aurifer 23.01.2012 19:50
Aurifer
Oky, díky :) Já to docela i hrotím, poslední dobou tu máme docela i inverze a bůhví co v těch strome…
Taria 23.01.2012 20:43
Taria
nepoužívej suchý trouchnivý větve ( na těch by si ostatně ti osmáci moc neštrajchli) a těch breber,…
Aurifer 23.01.2012 20:46
Aurifer
Tak jsme dneska dovezli nové terárium pro osmáky, tak doufám, že je vyhovující :) Větrání mají řešen…
Taria 05.02.2012 15:36
Taria
se obávám že to bude blbě větrat...jste tam měli místo těch skleněných proužků dát normálně chovatel…
Aurifer 05.02.2012 17:14
Aurifer
Tak co jsem to zatím kontrolovala, vzduch tam mají dobrý, žádný zatuchlý či tak a ty proužky jsou te…
Taria 05.02.2012 17:32
Taria
jen aby tu za pár dní nebylo vlákno "proč mi osmáci kýchají" ;-) naši osmáci jsou extra ničitelé, c…
Aurifer 05.02.2012 18:08
Aurifer
Jj, vím o něm, ale výrobce měl k dispozici snad jen takovou síťku, což by naši osmáci určo prokousal…
Taria 05.02.2012 18:34
Taria
Tak, osmáci běhaj, skákaj a skotačí v novém teráriu, ale objevil se problém, že začínají ožírat skle…
Taria 08.02.2012 14:09
Taria

co se týče zabezpečení poliček proti ohryzu, tak tam je nejjednodušší oplechovat hrany. S oplechovanýma hranama jsou poličky osmákovzdorné, když se nemají kde zakousnout do hrany, tak je nemají šanci moc poničit. Co se týče toho uchycení, tak se pro větvě dají buď nalepit na sklo zarážky ve tvaru "V", do kterých se vkládají na míru říznuté větve, nebo se tam přilepí třeba kus kovové trubky, do kterých se větve dají chytit. Těch způsobů je hodně, stačí popřemýšlet :-) Totéž u poliček, tam je nejjednodušší vlepit na sklo kovové profily, pravoúhlé. Všechno se dá přilepit silikonem.

Ahoj,už je to dva dny kdy brácha nechal otevřenou klec na stolku.Z ní utekl a ráno jsem ho našel u dveří.Pokud spadl z klece na zem tak to je asi ten jeden metr a pokud slezl z klece a skočil ze stolku tak je to těch 80 cm.Od té doby se mi zdá že se občas tím zadečkem klouže než aby používat zadní packy.Taky občas tu jednu zadní packu pokrčuje ale to bude asi tou bostí než kdyby ji měl zlomenou.To normálně leze všechno ale někdy to na něj přijde a jen sedí píská.Když sedí a má přizavřený oči tak občas zapíská.Tak se chci zeptat pokud jde o nějaké vnitřní zranění tak jak se to pozná a jestli mám jít snim k veterináři.Děkuji za odpověd.
Email: orbitkaa1292@seznam.cz

Mají co hlodat? ;-) My máme osmáky v soustavě klecí (dvě 60x60x80 na sobě) odjakživa a sice vanu tu i onde maličko nakousli, ale nějak je to nebaví - nicméně klec je takové skladiště neustále doplňovaných větví (hlavně ta horní polovina), mezi nimiž hopsají a které zpracovávají. Podlážky nedávám, vždycky z několika větví vedle sebe vyrobím odpočivadlo, které časem sežerou, dostanou nové...
Jediná pevná polička, kterou tam mají je z plexiskla. Párkrát si hlodli, zjistili, že je to hnus a nejde to a vrátili se k větvím. Taky jim dáváme pro zábavu a na obrušování zubů a jako pamlsek jádra z meruněk... minerální kámen nemá smysl, ten rozkoušou na drť během deseti minut a pak se v tom vykoupají.
Asi máme nějaké podezřele hodné osmáky... nebo mají vážně dost větví. :-)
Jinak, kromě misky s vodou a koule s pískem na koupání (a zahrabávání zásob) a menší cihly, nemáme v kleci nic - jen ty větve. Misky na jídlo nemají smysl, protože si je dominantní samice obě odnese do kouta a druhá má smůlu, takže jídlo dostávají nasypané na podlahu - aspoň si na tom trochu zapracují. Vzhledem k tomu, že zrní dostanou 3x do týdne to ide. Taky průběžně dostávají pro zábavu ruličky od toaleťáku, ruličky od igelitových sáčků, uzmuté v obchodě - oblíbená hračka všech našich hlodavců a papoušků a různé krabičky od čaje apod. - ty většinou rozmělní a promění v hnízdo. :-D

Ono s tou klecí to je tak, že v okamžiku, kdy zjistěj, že se prokousáním můžou dostat ven, tak tam můžeš mít hlodaček a zábav sebevíc. Někteří na to přijít nemusej nikdy, jiným to dojde po nějaký době. Oni se prostě budou prokusovat za cílem dostat se ven a pak pomůže akorát neprokusovatelný dno, byť jim tam můžeš dát blbin na ničení sebevíc. On osmák není blbá činčila, která dno ničí postupným okusováním. Osmáci to dělají jen ze začátku, než zjistí, že tak mohou udělat díru. Jinak co se týče hlodacího kamene, tak já používám přírodní opuku. Tu nerozmělněj a než ji "spotřebujou", tak to trvá dloooouho:-)

Je pravda, že ty naše holky klidně můžou být trochu mentální... ;-) Ale prostě je to nezajímá a větve jim dáváme právě proto, aby je sežraly...
Ináč, do skla se dají větve umístit i tak, že se opřou diagonálně do rohů a pak nějak o sebe...
A podařilo se mi zapomenout kolotoč... velmi oblíbený...
Díky za tip na opuku, zítra zaskočím na hřbitov ke kameníkovi, jestli by mi neporadil... když nad tím přemýšlím, to by se dalo varzit určitě i morčákovi... :-D

Já mam opuku u všech hlodáků a pohoda...ikdyž možná morčata budou na hlodání opuky líná. Ale osmákům a činčilám šmakuje. tady u nás je opuky po okolí plno. Ono pokud si chceš nasbírat do zásoby a máš auto, tak jeď po karlovarce směrem na Jeneč a když na tu Jeneč sjedeš z dálnice, tak tam se místy dá zastavit a nasbírat z hald ještě po stavbě dálnice opuku libovolného množství a velikostí.

Tak jsme dneska dovezli nové terárium pro osmáky, tak doufám, že je vyhovující :) Větrání mají řešené přes celý strop skleněnýma proužkama s mezerami cca do jednoho cm, ve výbavě kamenné poličky a větve, miska s vodou a na žrádlo, ale tu ještě budeme měnit, ať jim to tam lépe padne. Museli jsme trochu zaimprovizovat kvůli pítku, které na sklo nejde zachytit.

Jináč se omlouvám za kvalitu fotek, nemám pevné ruce...

http://www.upnito.sk/imggal.php?viewGallery=c5a9c1 c2f50da853fe84ee4e7051face

Tak co jsem to zatím kontrolovala, vzduch tam mají dobrý, žádný zatuchlý či tak a ty proužky jsou tenké s mezerama přes celý ten strop, ne jen nějaký pásek :)
A s chovatelským pletivem jsme měli strach, i pán, co nám to vyráběl, nám radši řekl, ať to zkusíme s těmi proužky... naši osmáci jsou extra ničitelé, co se pomalu dostanou všude, jen aby to mohli okousat a rozkousat :)

jen aby tu za pár dní nebylo vlákno "proč mi osmáci kýchají" ;-)

naši osmáci jsou extra ničitelé, co se pomalu dostanou všude, jen aby to mohli okousat a rozkousat

A vidělas někdy bodově svařované chovatelské pletivo? To neprokoušou ani činčily, dokonce ani gambie, natož osmáci...

Jj, vím o něm, ale výrobce měl k dispozici snad jen takovou síťku, což by naši osmáci určo prokousali. Uvidíme, jak to tam bude ohledně větrání a kdyžtak by se to nějak dalo vyměnit např za to pletivo.
A taky doufám, že nebudou kýchat, třeštidla jedna :) Ale vypadá to, že se jim tam líbí, už začínají šrotovat větve a skákat, kde se jen dá :)

Tak, osmáci běhaj, skákaj a skotačí v novém teráriu, ale objevil se problém, že začínají ožírat skleněné kolejničky a dveře. Není způsob, jak je to odnaučit? Máme strach, aby si o to sklo nezničili zoubky nebo neožrali to sklo natolik, abychom museli kupovat nové dvířka či tak... A větví na ožírání tam mají víc než dost, dáváme jim tam i různé rolky, buďto od toaleťáku nebo tvrdé od igelitových sáčků.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru