Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Našel se Mlok co s ním?

Zdravím
kamaradka mi piše že našli mloka bydli v panelaku takže by jej asi někdo vyhodil ven časem. Je nějaka možnost že přežije? Jeslti třeba dat do krabičky navlhčit, nebo se pokusit jej zavest na nějaké opuštěné místo (barak,sklep) aby se ještě zazimoval?

Předmět Autor Datum
já bych ho vypustil až na jaře a nezimoval bych ho, pokud s tím nemám zkušenost. A mezitim bych ho v…
me 21.01.2012 18:24
me
hehe :) no kdybych ho našla tak fotim :D jinak jsem jim poradila at je hlavne v chaldu že teplo bytu…
Tysil 21.01.2012 18:27
Tysil
a je si kamaradka opravdu jista, ze to je mlok? Nemuze to byt treba beznejsi colek nebo treba axolot…
.JaBula. 21.01.2012 21:59
.JaBula.
No ja nevim, zadavatelka pise, ze ziji u nich v lesich... tak asi bude vedet co je mlok... A pokud v…
Enjoy The Silence 22.01.2012 00:50
Enjoy The Silence
Ale i tak je potřeba mít povolení k chovu chráněného tvora ( nestačí že byl nakoupen mimo území naše…
Nerodia 22.01.2012 07:53
Nerodia
Aha. Tak to se spis zkusim zamerit na nejaky poddruh. Zatim to nespecha, bydlim v panelaku a nemam m…
Enjoy The Silence 22.01.2012 09:07
Enjoy The Silence
No ja nevim, zadavatelka pise, ze ziji u nich v lesich... tak asi bude vedet co je mlok... To je si…
.JaBula. 22.01.2012 09:39
.JaBula.
No právě...nechci, aby se to někoho dotklo, ale znalost naší fauny a flóry je u běžné populace ve vě…
Aurifer 22.01.2012 10:19
Aurifer
asi nejlepší by bylo vložit sem fotku, aby se vůbec vědělo co to je za mloka. Páč mlok je dost širok…
Aurifer 21.01.2012 23:35
Aurifer
No to mě ani nenapadlo že by kamoška mohla nazývat jiného tvora mlokem, ale je fakt že spousta lidí…
Tysil 22.01.2012 10:12
Tysil
nevim odkud jste, ale vypustit mloka do lesa ke konci ledna bylo totéž, jako ho dát utratit (jen by…
Aurifer 22.01.2012 10:25
Aurifer
ak sú v tom lese nejaké možnosti úkrytu (vývraty starých stromov, hlbšia vrstva lístia, ideálne pukl…
perenquen 22.01.2012 10:59
perenquen
jenže on je docela rozdíl v tom, když to zvíře ví, kam se má vrátit. Navíc oni cítěj změny počasí, t…
Aurifer 22.01.2012 11:36
Aurifer
Kdyby jej našel duchodce tak by jej vyhodil ven, ta kamoška ho vzala do tepla k sobě domu :( což mys…
Tysil 22.01.2012 11:44
Tysil
A to nebylo možný nechat ho někde ve sklepě v krabici s vlhkou hlínou, listím a nějakou kůrou? Vždyť…
lacerta. 22.01.2012 12:02
lacerta.
Psala jsem to kamaradce že je možnost zazimovat a nekde do krabičky nebo tak dát do sklepa...a ani n…
Tysil 22.01.2012 12:12
Tysil
tak ono už je jedno, jestli ho vynesl důchodce nebo kamarádka. Ti mloci se do těch sklepů nestahoval… poslední
Aurifer 22.01.2012 12:47
Aurifer
tak to máš pravdu, minimálne u S.salamandra je známa ich silná väzba na zimovacie miesta... ako je t…
perenquen 22.01.2012 12:09
perenquen

hehe :) no kdybych ho našla tak fotim :D jinak jsem jim poradila at je hlavne v chaldu že teplo bytu by mu neprospělo.. a jeslti je u nas nad 0 stupnu tak by nemel byt problem ho pustit do lesika kde se bežne vyskytují :) myslím že by si v klidu mohl zalest.

No ja nevim, zadavatelka pise, ze ziji u nich v lesich... tak asi bude vedet co je mlok... A pokud vim, tak jmeno mlok ma u nas jen Salamandra salamandra...
Tento rok se chystam na jejich chov. V Hammu jsem jich videl dost prodavat a je to zvire, ktere se mi vzdy moc libilo. Nekdo zkusenosti s chovem? Vim jak jsou u nas chraneni, ale to se da "obejit" prave tim nakupem v zahranici, samozrejme se smlouvou jako ostatni chranena zvirata.

Ale i tak je potřeba mít povolení k chovu chráněného tvora ( nestačí že byl nakoupen mimo území našeho státu, protože jak toto zvíře překročí naše hranice a je u nás chráněno tak i na něj tato ochrana automaticky přechází).Nejlépe by bylo než si ho pořídíte se obrátit na MŽP tam by měly poradit a popřípadě i vydat povolení.To myslím mloky skvrnité, u dalších je potřeba vědět jestli nespadají do Citesu , tam pak je postup trochu jednoduší.

No ja nevim, zadavatelka pise, ze ziji u nich v lesich... tak asi bude vedet co je mlok...

To je sice pekne, ale kdyz obcas slysim, co jsou ruzni lide schopni nazyvat mlokem (a to i presto,ze maji ty skutecne nase mloky take doslova za bukem), tak bych se nedivila, kdyby se z toho vyklubalo uplne jine zvire. Nerikam, ze to mlok neni, ale uz kvuli tomu zvireti bude lepsi, kdyz se to proveri...

No právě...nechci, aby se to někoho dotklo, ale znalost naší fauny a flóry je u běžné populace ve většinovém % dost katastrofická. Pro příklad- před časem mi známá přinesla zraněnou hrdličku, že je to prý mládě straky, co vypadlo z hnízda. Že se ho prý dospělé straky snažily na zemi krmit, lidi od ní z práce tam na to koukali, ale že to bylo u silnice a mládě je zraněné, že nelétá a má poraněnou hlavu a oko, tak ho vzala a odnesla k veterináři na ošetření. Ale že je potřeba se o ní pár dní postarat, než se uzdraví a ona neví jak...no a v reálu to bylo tak, že hrdličku zřejmě binklo auto a straky ji klovaly (jak už to tak dělávají). Hrdlička měla pochroumaný křídlo a bok, a šeredně poklovanou hlavu. Že to je dospělá hrdlička a né mladá straka tam nepoznal nikdo, vč. veterinářky, co ji ošetřovala. Pominu-li to, že lidi nepoznaj hrdličku, tak mláďata strak, co už jsou mimo hnízdo vypadají jako straky a záměna s jiným druhem je nemožná. No jak vidno...

No to mě ani nenapadlo že by kamoška mohla nazývat jiného tvora mlokem, ale je fakt že spousta lidí neví ani jak vypadá mlok nebo čolek. Každopádně mlok už je v lesiku a doufám že si najde úkryt na zimování. U nas od mesta ( v lesiku )jsou dost hojní takže se ani nedivím když je najdeme ve sklepě, jen škoda že je tam často nenechávají dozimovat. Jinak s tím chovem je potřeba no zařídit si povolení jinak by to byla krásná a velká pokuta. Jen by to chtělo asi opatrnost a zajistit pořádnou péči aby chranené a vubec jakékoli zvíře netrpělo... aby to nedopadlo že by si pak salamandra salamandra pořizoval každý když je to tak nádherné zvíře. Vim že kamoš musel uvadet proč je chce chovat, co s nimi bude dělat atd.

nevim odkud jste, ale vypustit mloka do lesa ke konci ledna bylo totéž, jako ho dát utratit (jen by to měl rychlejší). Je zbytečné doufat, že si mlok v cizím prostředí tak rychle najde bezpečný úkryt na zazimování, když v noci jsou běžně mrazíky. měl zůstat tam, kde byl nalezenej, nebo ho dát do nějakého záchranného centra pro volně žijící zvířata. Ale pustit ho do lesa touhle dobou bylo odsouzení k smrti.

ak sú v tom lese nejaké možnosti úkrytu (vývraty starých stromov, hlbšia vrstva lístia, ideálne pukliny v zemi alebo skalách), tak mlok/čolek podľa mňa má šancu sa ešte zachrániť... ak je to len rovný čistý terén so stromami, potom by to bolo horšie...

viaceré naše obojživelníky sú celkom odolné voči chladu a teploty okolo bodu mrazu krátkodobo zvládajú. na priložených fotkách je Triturus/Lissotriton/ vulgaris nájdený v prvej polovici februára 2009. Bolo vtedy krátkodobé oteplenie. Našiel som ho prechádzať po snehu, bol síce spomalený (reklamu na Duracell by nespravil :-D ), ale išiel si celkom tvrdohlavo a kontinuálne svojou cestou... Na druhej fotke vidno, že je to mladý samček, zrejme sa už posúval bližšie k vode kvôli jarnému páreniu...

jenže on je docela rozdíl v tom, když to zvíře ví, kam se má vrátit. Navíc oni cítěj změny počasí, takže to většinou zvládnou se vrátit, aniž by se ohrozili (ikdyž občas se něco zmrzlýho taky najde). Ale když vyhodíš mloka do naprosto neznámého prostředí, tak to má prakticky bez šance. Ta zvířata mají ve svém teritoriu úkryty, které znají a vracejí se do nich. Když to zvíře odneseš někam jinam, tak se nemá kam vrátit.

Kdyby jej našel duchodce tak by jej vyhodil ven, ta kamoška ho vzala do tepla k sobě domu :( což myslim je taky blbost... ve sklepe by jej určitě nekdo vyhodil... a u nas je ted nekolik stupnu nad nulou... a ten panelak se nachazi hned u lesika kde se mloci už řadu let vyskytují takže myslim že by neměl byt až tak velky problém... ukrytu tam má dost a nemrzne... kdyby jej lidi nechali napokoji bylo by fajn ale bohužel obojživelníci nejsou až tak oblibeni u lidi :(
myslim že doma by mu to moc neprospělo a nebo jej dat někam zazimovat do sklepa nebo tak nevim... nejsou na to podminky... navic se našel v kotelně tak ani nevím kolik tam bylo stupnu..

A to nebylo možný nechat ho někde ve sklepě v krabici s vlhkou hlínou, listím a nějakou kůrou? Vždyť by o něm nikdo nevěděl...Jestli ho nezlikviduje mráz, tak ho dorazí přechod z kotelny do teplýho bytu a pak ven (to, že nemrzne mezi panelákama ještě nemusí znamenat, že v lese nebudou přízemní mrazíky...)

Psala jsem to kamaradce že je možnost zazimovat a nekde do krabičky nebo tak dát do sklepa...a ani nevím neodepsala mi v jakém byl stavu zda aktivním a nebo zda už měl spomalené reflexy, nebo kolik stupnu bylo v kotelne a zda je v byte tak je třeba snižovat teplotu aby nedostal šok..

tak ono už je jedno, jestli ho vynesl důchodce nebo kamarádka. Ti mloci se do těch sklepů nestahovali zbůhdarma, lepší zimoviště tam v přírodě zřejmě nemaj. Měli jste ho dát do nějakého záchranného centra, bylo by to legální a navíc tam by možná věděli, co s ním. Páč nejlepší by bylo to, co psala lacerta- strčit ho do bedny s vlhkým substrátem a nechat v chladným sklepě. Ale teď už to je fakt jedno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru