Předmět Autor Datum
Zatim se mi nestalo, ale myslim ze relativne kratky vypadek (v radu hodin) a pokles na pokojovku (22…
lucifer 25.01.2012 09:16
lucifer
Díky za názory, nám se doma takové problémy výskytují často, tak jsem se chtěla raději informovat, a…
Daisy.D 25.01.2012 10:44
Daisy.D
Este by tu bola moznost vyuzit vyhrevny zdroj na 12V a vyrobit jednoduchy obvod kde by ako zalozny z…
Bic0 25.01.2012 10:46
Bic0
Je dobre mat inkubator kvalitne odizolovany nech si drzi stabilnu teplotu co najlepsie. Aj v prirode…
Bic0 25.01.2012 09:58
Bic0
Nám když tady vypnou proud na delší dobu, třeba půl dne (což bohužel občas dělávají) tak nastartuju…
Aurifer 25.01.2012 10:39
Aurifer
Ahoj.Při inkubaci Pogona viticeps mi vypadl také el. proud bylo to v říjnu a teplota mi v inkubátoru…
eunectes 25.01.2012 12:23
eunectes
TAKŽE Z VLASTNÍ ZKUŠENOSTI TO NEVADÍ Jak u kterých zvířat- záleží na tom, co tam člověk zrovna v t…
Aurifer 25.01.2012 13:12
Aurifer
Ano,samozřejmě máš pravdu,ale osobně jsem se vyjádřil k Pogonám ke kterým byl dotaz směřován.;-)
eunectes 25.01.2012 16:40
eunectes
Jasně :-), já to ale pro jistotu jen trochu upřesnila, kdyby to pak hledal někdo další k jinému druh… poslední
Aurifer 25.01.2012 16:45
Aurifer

Zatim se mi nestalo, ale myslim ze relativne kratky vypadek (v radu hodin) a pokles na pokojovku (22-24°C) to snese bez problemu. Horsi by byla zavada termostatu/cidla a presahnuti max. teploty - u vousatek tusim 34-35°C, kde udajne i kratkodobe vyssi nevratne poskozuje zarodky.

Je dobre mat inkubator kvalitne odizolovany nech si drzi stabilnu teplotu co najlepsie. Aj v prirode casto kolise teplota v rozmedzi par stupnov, staci sa pozriet na rozdiel teplot vo den a v noci ... napriek tomu ze zvierata vacsinou kladu vajcia do "stabilneho prostredia" je malo pravdepodobne ze by sa den/noc/slnko/dazd nijako neodrazilo na teplote v okoli vajec. Mierny pokles nie je problem, vacsi a prudky by uz problem mohol byt.

Nám když tady vypnou proud na delší dobu, třeba půl dne (což bohužel občas dělávají) tak nastartuju auto a nechám ho smrdět na dvoře, inkubátor (mam ten typ autolednička) zapojim do zdířky na zapalovač a normálně jede po dobu výpadku proudu. V jednom případě jsem ten den musela někam odjet, tak jsem odvezla inkubátor do vedlejšího města k partnerovi do práce, kde jim proud šel.

Ahoj.Při inkubaci Pogona viticeps mi vypadl také el. proud bylo to v říjnu a teplota mi v inkubátoru klesla na 15°C.Mohlo to být max 8hod,byl jsem v práci.Vajíčka se inkubovala cca o týden víc,ale vylezlo 100% mláďat a 100% zdravé,životaschopné.Vždyť i v přírodě mají výkyvy teplot.TAKŽE Z VLASTNÍ ZKUŠENOSTI TO NEVADÍ !!;-)

TAKŽE Z VLASTNÍ ZKUŠENOSTI TO NEVADÍ

Jak u kterých zvířat- záleží na tom, co tam člověk zrovna v tom inkubátoru má. U pogon, jemechamíků (u pardálů jsou v určitém období poklesy dokonce nutné) eublíků, řady hadů, gekonů, lacertidů atd ani není potřeba inkubátor, protože naopak třeba noční poklesy teplot jsou vhodné a mláďata tak líhnutá kvalitnější. Jenže jsou druhy, kterým odrovnáš vejce poklesem teploty třeba už jen na 22°C. Prakticky všechny tropické leguány, některé tejáky co kladou třeba do termitišť, krokodýly, krajty atd...obecně u tropických druhů, které kladou v období, kdy jsou i malé rozdíly mezi dnem a nocí, nebo mají vyvinutou nějakou péči o vejce je lepší se těch poklesů vyvarovat. Na 2 str. vejcorodé horské druhy bez poklesů ani zdárně neodinkubuješ. Takže bych to schrnula- negeneralizovat a vědět, co si ke kterému druhu dovolit. A podle toho to pak řešit.

Já třeba používám 2 způsoby inkubace- mimo období letních veder nahoře na terárkách pro druhy, co jim ty poklesy vyhovujou a některé druhy se nám líhnou přímo v ubikacích rodičů. V inkubátoru mám jen druhy, které jsou choulostivější a poklesy mít nemohou. Má to 1 výhodu- i při tom počtu zvířat co máme stačí celkem malej inkubátor :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru