Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vodní želva nepřijímá potravu a neaktivuje

Dobrý den, prosím potřebovala bych poradit s mojí vodní želvou. Mám ji doma dva dny. Nevím, jaký je to druh a jak je stará. Je malinká, asi 6cm a celá zelená, včetně krunýře. Problém je, že nepřijímá potravu, nechodí do vody, nehýbe se, jen se tak jednou za den otočí. Stále spí ve skrýši na souši, někdy má otevřené oči, ale spíše spí. V terárku je 28°C, má písčité dno, plovoucí rostliny, plochý kámen jako souš a úkryt ze slupky kokosového ořechu, ze kterého nevylézá. A žárovku jako zdroj tepla. Dostala jsem pro ni nějaké sušené larvy a tekuté vitamíny. Co bych jí měla dát, aby jedla a vůbec co dělat? Předem děkuji za odpověď. Lucie

Předmět Autor Datum
a máš tam UV žárovku? a zkus jestli má měkký krunýř,jestli jo tak z 80% umře
karel98 25.01.2012 16:04
karel98
Nechápem...tu si nevieš rady,maš naprd podmienky http://tera.poradna.net/q/view/200630-proc-to-dela…
johny13 25.01.2012 16:39
johny13
takových jako on tady je, já už na to ani nereaguju :-/
Aurifer 25.01.2012 16:43
Aurifer
já jsem vodní želvy měl a přesně to se mi stalo a poradil jsem se v prodejně kde jsem ty želvy koupi…
karel98 25.01.2012 19:18
karel98
Tazatelka píše, že má tu želvičku 2 dny, slovy dva dny. Takže to na 99% nebude nějakou měkkostí a UV…
Aurifer 25.01.2012 19:28
Aurifer
no šak mě ta želvička umřela a pak jsem se zeptal v prodejně a řekli mi to co jsem psal
karel98 25.01.2012 19:52
karel98
Už jsem ti to jasně napsal v jiném vlákně - NIC NIKOMU NERAĎ! Máš dost problémů s vlastním chovem! :…
Ernest 25.01.2012 22:42
Ernest
Nevím, jaký je to druh a jak je stará. Je malinká, asi 6cm a celá zelená, včetně krunýře Podle pop…
Aurifer 25.01.2012 16:41
Aurifer
Najdôležitejšia rada padla na záver. Naštudovať toho čo najviac :-) Ak sa ale vrátime k problému, a…
miro293 25.01.2012 23:07
miro293
Nevím, kde tazatelka tu želvu koupila, ale ty želvy koupené ve zverexech často prvních pár dní zůstá… poslední
Aurifer 26.01.2012 12:02
Aurifer
Ještě je tu taky možnost otravy vitamínem D3, jestli dotyčnému někdo poradil: "Kápni trochu Kombisol…
Petr60zelv 26.01.2012 00:12
Petr60zelv

Tazatelka píše, že má tu želvičku 2 dny, slovy dva dny. Takže to na 99% nebude nějakou měkkostí a UV. Ovšem pokud tys měl ty želvy v podmínkách jako tu agamu, tak se fakt nedivim, že "byly měkké a z 80% umřely". Ty nemáš UV ( o reptizlu 2.0 nelze hovořit jako o zdroji UV) ani u té agamy a ta je na něj podstatně náročnější, než ty želvičky.

Nevím, jaký je to druh a jak je stará. Je malinká, asi 6cm a celá zelená, včetně krunýře

Podle popisu to bude zřejmě mládě nějaké T.scripta, co se teď vozej místo elegansek.

Problém je, že nepřijímá potravu, nechodí do vody...

když ji máte doma 2 dny, tak se nelze moc divit, že nežere a je neaktivní. Ještě se nevzpamatovala ze stŕesu z přepravy a nového prostředí, musí si nejdříve zvyknout. Pokud to je tedy zdravá želvička a nemá už odpředtím rozjetý nějaký problém, třeba jestli neprochladla cestou atd.

Dostala jsem pro ni nějaké sušené larvy a tekuté vitamíny. Co bych jí měla dát, aby jedla a vůbec co dělat

Sušené larvy zřejmě budou Gammarus. Tak ten jí teď vůbec nedávejte, ale spíše sežeňte živé nebo mražené nitěnky nebo patentky, nebo i mrtvou rybičku (může být i mírně zamřelá). Ta želvička se nejdříve musí vzpamatovat a rozkrmit. Takže ji nechejte v klidu a po pár dnech jí nabídněte krmení, co jsem psala výš.

a vůbec co dělat?

nastudovat si co nejvíce informací o želvách Trachemys scripta.

Najdôležitejšia rada padla na záver. Naštudovať toho čo najviac :-)

Ak sa ale vrátime k problému, ak je korytnačka stále na súši, nelozí do vody, skoro sa nehýbe a neprijíma potravu, s najväčšou pravdepodobnosťou si kúpila rovno pacienta... Tomu sa hovorí správny výber... Akurát by som pozrel, či dýcha nosom alebo ústami, nemá spuchnuté oči, prípadne nejaké poškodenia kože, panciera prípadne pazúrov. Zdravá by sa totiž snažila ukryť vo vode a nie na brehu, kde je oveľa zraniteľnejšia...

Takže ak sa to rýchlo nezmení, rada je veterinár. A ak áno, tak samoštúdium.

Nevím, kde tazatelka tu želvu koupila, ale ty želvy koupené ve zverexech často prvních pár dní zůstávají vylezlé na břehu, ikdyž jsou ještě ve stavu schopném přežít. Maj to tak už z toho zverexu, kde pro ně většinou maj ne zrovna extra podmínky a želvy většinu času prostojej v pyramidě pod žárovkou. Některé to v dobrých podmínkách za pár dní rozchoděj a začnou se chovat přirozeně, jiné i v celkem dobrých podmínkách chcípnou. Páč je fakt, že není problém tam koupit nemocné zvíře, obzvlášť pro začátečníka, co neví, co dělá. Další věc je pak přeprava toho zvířete domů- když člověk vidí jak lidi nosej v teplotě na nule nebo i pod zvířata z burzy, tak se nedá moc předpokládat, že ze zverexu je budou nosit jinak. Takže želva mohla nastydnout, ikdyž byla třeba ve zverexu ještě celkem zdravá (což teda taky často nebejvaj). s tím testem plavání- ony ty želvy někdy ze začátku moc neplavou a nepotápí se, páč je ve zverexech mívají v tak mělké vodě, že ta želva plavat moc nemůže. Ale pokud se bude ve vodě různě naklánět, tak bude potřeba ten veterinář. Ikdyž tyhle malý mláďata, pokud už maj nějakej problém se často nepodaří zachránit ani tak.

Ještě je tu taky možnost otravy vitamínem D3, jestli dotyčnému někdo poradil: "Kápni trochu Kombisolu AD3 na tlamičku."
Jinak doporučuju jednu konfrontaci - změřit teplotu vzduchu a teplotu vody. Přes den by voda měla mít nižší teplotu. Pak jednoduchý "plavací test" jestli se želva ve vodě naklání na levou nebo pravou stranu, je tam s jistou pravděpodobností zápal plic (ale někdo mi popisoval, že obdobný efekt vyvolal i nádor na jednom cípu jater), pokud nemůže ponořit "prdel", tak to bude zaplynováním zažívání, pokud se nemůže ponořit celá a jen rejdí na hladině, taky bude něco s metabolismem v nepořádku.
Co se krmení týká, dokud není jasný druh, není snadné pomoct. Trachemys scripta scripta je nejpravděpodobnější, ale ne jistá možnost. Dobrá rada pro zvíře do 10 cm délky jsou ty nitěnky, je to červené a hýbá se to, spíš bych radil použít živé (není to snadno k sehnání). Pro větší pak živé žížaly. Potom, co se zvíře "chytne" dá se trápit "průmyslovým krmením", když už lennost nic lepšího shánět nedovolí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru