Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jedovatí hadi - předání praktických zkušeností

Konečně se mi podařilo odhodit ostýchavost. Mám poněkud netradiční dotaz.

Našel by se zkušený chovatel jedovatých hadů, který by mi byl ochotný předat nějaké praktické zkušenosti? Jde mi o manipulaci (která bude samozřejmě v případě různých druhů rozdílná), celkový přístup ke zvířatům, fixování, rozkrmování mláďat, atd. Načteno mám poměrně hodně, nakoukáno prostřednictvím různých videí a dokumentů také, ale nedá se to srovnávat s bezprostřední praktickou zkušeností, která mi v případě jedovatých hadů chybí. Pokud by se našel nějaký dobrosrdečný guru, byl bych rád. Setkání s člověkem se stejným zájmem většinou stojí zato. Určitě by bylo co probírat (také bych rád podiskutoval o některých aspektech chovu). Naneštěstí nemám v okruhu svých blízkých přátel nikoho, kdo jedovaté hady sám chová. Takže nemám přístup k získání praktických zkušeností. Rozhodl jsem se tedy položit tento dotaz tady.

Tento rok bych rád začal s chovem. Pro začátek plánuji v druhé polovině roku začít s Atheris squamigera (tento druh jsem si vybral proto, že se mi líbí a přijde mi atraktivní. Jsou to krásná zvířata, která jsou vidět,... Jejich toxicitu vzhledem k získaným informacím rozhodně nepodceňuji a za zanedbatelně toxické je nepovažuji). Výhledově mě to táhne k rodům Agkistrodon, Crotalus, Trimeresurus (celý bývalý komplex druhů, které kdysi do rodu Trimeresurus patřily), Botriechis, Bitis a Aspidelaps (pokud se mi bude dařit, tak bych v horizontu několika let rád zkusil i další korálovcovité). Rody udávám jenom pro představu, aby případný ochotný chovatel měl představu, kam mě to táhne. Kdo ví, co se ale stane kdy realitou.

K rozhodnutí chovat jedovaté hady jsem došel po několika letech fascinace a aktivního zájmu. Až se rozhodnu měnit své sny ve skutečnost, rád bych byl dle svých možností připraven.

Ideální by bylo, kdyby se našel někdo mezi Berounem a Rokycany. Případně z Plzně nebo z Prahy.

Pokud se najde někdo ochotný, napište mi klidně soukromou zprávu (SZ).

Předem děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, rád bych vznesl takový banální dotaz,chystám se vyjet na berusky a nějaké bych rád i chyt…
petr punar 08.08.2012 17:39
petr punar
Třeba kobry se snažím pouštět jakoby do kruhu aby neudělaly "zpětnou pružinu", ale zmije jenom "lehc…
naden 08.08.2012 17:44
naden
díky za odpověď...odhození....tedy držíte ve vzduchu za hlavou a někde na konci těla a naráz odhazuj… nový
p punar 09.08.2012 15:13
p punar
Ja nehovorim nic na to, ze im ublizujes. Len podotykam, ze na verejnom fore ktore navstevuje xy rozn… nový
danio007 09.08.2012 15:42
danio007
Zadní část těla dám do terária a "zahodím" jenom předek. Né že bych s ní mrsknul z půl metru do terá… poslední
naden 09.08.2012 16:41
naden
Len dodam, ze akakolvek manipulacia z beruskami je povazovana za porusenie zakona. Takze ti za to hr… nový
danio007 08.08.2012 17:54
danio007

Dobrý den,
rád bych vznesl takový banální dotaz,chystám se vyjet na berusky a nějaké bych rád i chytl,fixace za hlavou je mi jasná,už jsem to celkem natrénoval na žofkách i na jedné berusce,ale pořád mi není jasné,jak ty hady pak pouštíte z ruky,aby se neohnali....já to vyřešil přidržením klackem....je nějakej praktičtější způsob?přece jen,ta beruska se dost cukala a měla sílu...nějakej větší jedák musí být nepoměrně silnější ne?

díky za odpověď...odhození....tedy držíte ve vzduchu za hlavou a někde na konci těla a naráz odhazujete?není tam nějaké riziko,že se had ožene?zmije asi tak hbité povětšinou nebudou že?Jen bych rád věděl co nejbezpěčnější způsob a zda jsou i nějaké jiné finty,jak minimalizovat možnost kousnutí.
Jak se to třeba dělá při rozkrmování prcků jedáků?

Danio: dík za radu,samože vím,že jsou chráněné,a že budu tak trochu "porušovat zákon" (ikdyž si o některých zákonech myslím svoje).....ale nic hroznýho jim dělat nebudu,tak nebuď takovej ochránce.Pokuta je stejně nereálná celkem..přece mi nemůžeš mít za zlé,že chcu blíže poznat naše berusky...mnoho jiných nalezenou zmiji bez váhání umlátí,ti by zasloužili nejmíň pokutu!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru