Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jednotlivé části lebky a její názvy

Zdravím všechny chovatele, nějakou dobu se snažím o popisek jednotlivích částí lebky hada, jenomže se mi to moc nedaří z důvodu že to nemůžu nikde najít a pokud jo tak něco takovýho kde jsou popisky latinsky. Myslím že tohle je dost slušnej nákres jenomže je to označené ve zkratkách a dole latinsky a já tomu prdlačku rozumím.
Vím co je f-fang, max-maxilla, fro-frontal: tohle tam ale není označené, tuším co by mohlo být par-parietal a pmax-premaxilla, ale taky to není nikde označené stejně jako sut-supratemporal což nemám ani ponětí co by mohlo být, z označených nevím co je ecptg-ectopterygoid, pal-palatine, prf-prefrontal, ptg-pterygoid a q-quadrate.
Vím že je to dost divná otázka, prostě a jednoduše bych potřeboval poradit u neoznačených kam patří a jaký je český název(tedy pokud je).
Poslední dobou mě docela zaujala anatomie hadů, tak se snažím něco skloubit dohromady, tak pokud by se tu našel nejaký odborník třeba jako Cheert nebo Aurifer o kterých vím že se věnují kostičkám a dokázaly by mě osvítit tak bych byl dost vděčný.

[snakefangs03851024x926.jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud tě tohle téma opravdu zajímá, sežeň si učebnici Paleontologii obratlovců (Z.V.Špinar) od ACADE…
kerejoo 06.02.2012 10:53
kerejoo
Dík za tip, určitě se po tom poobhlídnu. nový
Leoric 06.02.2012 17:49
Leoric
Dobra knizka je i Historie obratlovcu (Rocek). Ale priklanim se k nazoru JaBuly - prekladat latinske… poslední
boa.constrictor 06.02.2012 18:52
boa.constrictor

Dobra knizka je i Historie obratlovcu (Rocek). Ale priklanim se k nazoru JaBuly - prekladat latinske nazvy do cestiny je vice mene nanic. Navic, par jich je neprelozitelnych a tak se potom pouziva "pocesteny" latinsky nazev.
Problem je take v tom, odkud cerpate. Vznik jednotlivych kosti je pomerne slozita zalezitost. V prubehu "jejich zivota" dochazi k zaniku nekterych struktur a vzniku novych, presunu na jina mista, spojeni vice do 1, atd. Takze nakres lebky (+ nazvy struktur) se bude lisit jednak v prubehu ontogeneze a taktez v ramci taxonu (slepanci budou mit jine kosti, nez zmije, atd).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru