Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poradíte? aquaterárium pro vodní želvu.Začátečník

Dobrý den, rozhodla jsem se pořídit si vodní želvu. Po přečtení velkého množství materiálu jsem se rozhodla pro želvu mapovou. Chtěla bch jí udělat co nejlepší podmínky.Proto píši sem ,abych se ujistila zda jsem vše pochopila správně a správně vybrala vhodné osvětlení,filtr atd. Budu ráda za jakékoliv náměty,připomínky a rady.
Pro začátek bych si nechala udělat akvárium 70x40x50 nebo 80x40x50.Na dno hrubý písek a kamínky.Ostrůvek na vyhřívání a nad něj Day glo neodymium 50w ve vzdálenosti 15 cm?
Dále,protože bych chtěla mít ve vodě rostliny....vím,že je časem asi sežere,ale zkusím...Osvětlení repti sun 5,0 18W+ na dosvícení obyč zářivku 30w...nebudu svítit přes sklo. Filtr do akvária, to je otázka stále nevím...Exo tera repti clean F350,Hagen Elite jet flo 75 na 400l/h. Nevím zda nejsou moc silný.Samozřejmě topítko v pokoji je tak od 20,5-21 stupňů. V noci asi 19, tak bude potřeba.Topítko nenám vybrané ,ale tak 60w nebo 100w? Načetla jsem toho dost i o základech akvaristiky,ale jsem začátečník,tak se na mě nezlobte.Děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Ostrůvek na vyhřívání a nad něj Day glo neodymium 50w ve vzdálenosti 15 cm To tam tu želvu při této…
Aurifer 06.02.2012 18:05
Aurifer
Aha, takže Day glo neodymium 50w ve vzdálenosti 15 cm je moc... já se raději ptám,protože na web str…
Rina 06.02.2012 21:26
Rina
UV můžete nechat svítit celou dobu osvitu terárka, dokonce je to žádoucí. Umisťuje se vedle výhřevné…
Aurifer 06.02.2012 22:35
Aurifer
Všechno je supr možná až příliž.Rostliny vůbec,ani umělé,budou neustále znečištěny sedimentem.a budo…
hadilov 06.02.2012 18:19
hadilov
Chtěla jsem se zeptat,jaké tedy rozměry akvária pro 5-7 cm želvu mapovou? Četla jsem ,že jsou dobří…
Rina 06.02.2012 21:30
Rina
velikost terária je OK, ono mláďata nutně nemusí mít plivátko 30x20x20cm, když se to větší terárko v…
Aurifer 06.02.2012 22:32
Aurifer
Děkuji moc,teď už mám jasno.Udělám jak píšete.Pokud se můžu ještě ptát...aquaterárium tedy zařídím z…
Rina 07.02.2012 08:12
Rina
jestli mapovky tady taky někdo odchovává to nevím, nějak to nesleduji. Ale pokud ano, tak těch chova…
Aurifer 07.02.2012 10:26
Aurifer
Děkuji za další rady a za tip na rostlinu :),je pěkná a na stránkách jednoho chovatele jsem se dozvě…
Rina 07.02.2012 22:26
Rina
Graptemys, tuším kohni, odchovává např. Zuzana Zuščáková (www.terariumdesign.cz). Vzhledem k tomu, j…
Petr60zelv 07.02.2012 18:00
Petr60zelv
Děkuji, zkusím napsat.
Rina 07.02.2012 22:24
Rina
Chtěla jsem se ještě poradit. Jaký typ UVB žárovky mám pořídit? Četla jsem tady na poradně ,že Repti… poslední
Rina 11.02.2012 21:03
Rina

Ostrůvek na vyhřívání a nad něj Day glo neodymium 50w ve vzdálenosti 15 cm

To tam tu želvu při této velikosti ubikace upečeš. Na výhřevném místě by mělo být 35, max 40°C. Takže bych zvolila slabší watáž a koupila obyč. výhřevnou reflektorovku v elektru, tak 30-40W. Můžeš použít i nějakej zdoj UV, ale důležitější je UVB, než UVA.

Dále,protože bych chtěla mít ve vodě rostliny....vím,že je časem asi sežere,ale zkusím...Osvětlení repti sun 5,0 18W+ na dosvícení obyč zářivku 30w..

Pokud chceš akva rostlinky, tak použij obyčejnou lineární bílou zářivku, pod tím ti půjdou nejlíp (ale je potřeba počítat s tím, že je želva stejně časem zdevastuje)

Co se týče síly filtru a topítka, tak tam záleží na objemu vody v nádrži. Takže podle výšky hladiny si nejdříve spočítáš objem vody, a podle toho použiješ filtr a topítko. U filtru platí, že by se měl objem vody během 1hodiny přečerpat 2x, ale želvy dost sviní, takže může být o něco silnější. Každopádně pokud tam budeš mít dejme tomu 50l vody, tak kup filtr max na 100-150litrů. 400stovka tam tu vodu bude moc honit dokolečka. A 1 celkem důležitá věc- kup filtr, co má pokud možno co nejjednudušší rozborku a sborku. Protože želvy docela sviněj a ten filtr bude potřeba častěji čistit. Mně se u těchhle svinilů do menších nádrží osvědčily Atmany, jsou blbuvzdorné, snadno se s nima manipuluje a vydrží dlouho. Na 50l vody bych použila Atman At-F302, možná Atman At-F303. S topítkem platí totéž- spočítá se objem vody a podle toho se zvolí watáž. běžně se počítá 1W na 1l vody, tzn na 50l 50W topítko s termostatem.

Aha, takže Day glo neodymium 50w ve vzdálenosti 15 cm je moc... já se raději ptám,protože na web stránkách výrobce píše ,že vyhřívá na 20cm na 33 stupňu,ale nechám si poradit od chovatele.Takže kdybych koupila tu obyčejnou žárovku dám jí nad ostrůvek a svítím cca 12 hod denně. Zeptám se asi šíleně,ale jakou tedy koupit UVB žárovku či zářivku a kam ji umístit? Ta by měla na želvičku svítit asi také těch 12 hod.? právě s tím si lámu hlavu,vím,že UVB je moc důležitý. Jinak děkuji za ostatní rady....už jsem si to vše zapsala.Děkuji.

Všechno je supr možná až příliž.Rostliny vůbec,ani umělé,budou neustále znečištěny sedimentem.a budou zhoršovat kvalitu vody.Udavaná velikost je vhodná pouze pro odrostlé zvíře,pro mládě je zcela nevhodné a to proto,že je moc veliké.Topítko 100w je zbytečně silné.Filtrace by měla být ůčinná,ale ne tak aby se želvička v želváriu točila dokolečka.V době krmení filtr vypněte.Se zvyšující velikostí želvičky se automaticky zvedne množství exkrementů a tím i problém s častějším ucpáváním filtru,potažmo s kvalitou, respektive pachem vody.U dospělé želvy,slouží vlastně filtr jako rotační močůvkovitá jednotka s možností přenosu salmonel na člověka.Chovu zdar!

velikost terária je OK, ono mláďata nutně nemusí mít plivátko 30x20x20cm, když se to větší terárko vhodně zařídí. Co se týče vodního sloupce, tak záleží na tom, jak velké budete pořizovat mládě. Ale sloupec by neměl být vyšší, než aby zvíře dosáhlo ze dna k hladině. 20cm je pro malé mládě moc. Pokud ho koupíte ve zverexu, kde ho měli ve 4cm vody, tak mu dejte ty 4cm vody a postupně mu hladinu zvyšujte. Ona želva sice umí plavat dobře, ale jenom pokud měla tu možnost plavat. Pokud byla v brouzdališti, tak jí chybí fyzická kondice na to, aby mohla plavat a neutopila se.

Děkuji moc,teď už mám jasno.Udělám jak píšete.Pokud se můžu ještě ptát...aquaterárium tedy zařídím ze začátku s malým množstvím vody-podle vzrůstu mláděte,tudíž rostliny,filtr atd.přijdou na řadu později,že? Nebude to vadit rostlinám a želvě? chtěla jsem to právě původně zařídit dříve nechat zaběhnout a rostliny usadit a tak cca po 14 dnech teprve přinést želvu.Chtěla jsem ji trošku udělat její přirozené prostředí s vegetací,ale možná asi naivně. Ještě k tomu zverexu.Jsem z Plzně dostala jsem tady tip na jeden zverex,který je dobrý,ale raději bych dobrého chovatele. Nevíte jak se o nějakém dozvědět? na netu jsem nic nenašla.

jestli mapovky tady taky někdo odchovává to nevím, nějak to nesleduji. Ale pokud ano, tak těch chovatelů nebude přehršel. Co se týče těch rostlinek, tak pokud použijete větší akvaterárko, tak bude dýl trvat, než je želva zničí. Ale použijte jen takové, které budou potopené pod vodou. S tím zasazením- ono je potřeba počítat s tím, že stejně nebudou mít čas zakořenit, želva je vyreje. taže použít rostliny, co se nesázej- třeba to MIkrosorium. Co se týče dosazení filtru, tak filtrovat se dá i mělká voda, stačí filtr položit na ležato tak, aby tělo filtru bylo pod vodou. Voda se tak udrží déle čistá. Raději nejdřív zařiďte akvaterárko včetně veškerého vybavení a až pak pořizujte tu želvičku...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru