Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fáze vývinu v želvím vajíčku..

Dobrý den, dva dny zpět jsem z inkubátoru odstranil vejce želvy skalní, na kterém byla plíseň, předtím bylo posypáno přípravkem devilan na plíseň, ale plíseň se objevila znovu, rozhodl jsem se tedy, že jej odstraním. Bohužel se mi inkubace zatím nedařila, ať už kvůli prodělané nemoci dýchacích cest a nějaké virozy u celé chov. skupiny a léčbě plísní na plastronech už od doby nákupu a odcerveni. Byla spousta neoplozených vajec, nebo vajec, kde zárodek zemřel, nebo se vubec nezacal vyvijet to byla ve vejcích spíše smradlavá tekutina- pukavec. Ted, cca po 3 mesicích inkubace a následném rozklepnutí zaplísněného vajíčka byl uvnitř pevný žloutek, zabírající cca 90% vnitřku vajíčka, kousek bílku, žloutek držel pohromade jako u slepičího vejce, po roztržení v něm byly jakoby chuchvalce žloutku, zápach cítit nebyl. Žádné žilky, ani náznak zárodku v něm nebyl, i když ten se měl nejspíš právě začít vyvíjet, takže sem možna nejspíš zňičil nadějné vejce.

Osvětlete mi prosím někdo znalý, jak to v takovém vejci vypadá po dobu před a při vývinu. Popripade hodte link s fotkami nekde z netu. Jak, kdy a čím prosvětlujete vejce, pokud to delate. Ono co jsem se docetl, je to u zelv skalnich cca 3. mesice bez naznaku vyvinu, az pak se zacne ve vajicku neco dit. Zviratum davam maximum pece a rad bych uz mel konecne nejake odchovy, pokud toho jsou jeste schopna, ale to vi asi jen pan buh a ten kdo my ty zelvy prodal. (Asi vedel, proc je prodava). Zelvam davam maximalni peci, ale pomalu me to prestava bavit, nemit odchovy.

Rád bych poznal zda jsou vejce oplozena.
Dostavaji veskerou potravu obohacenou o sepiovku, roboran pro plazy a 300W Ultravitalux od osramu.

Pak me zajima, jak resite zbytky hliny/ substratu ulpelych na snesenych vejcich a do ceho vam zelvy snasi.

Pokud uz tu neco o necem na co se ptam je napsane, tak se omlouvam za pripadne duplicity, ale nemam cas hledat, jsem rad, ze sem si vubec sedl na napsal toto, jelikoz me tlaci prace a cas. Dekuji Vám.

Předmět Autor Datum
Není to přímo z mé hlavy, teď zkouším teprve první dvě vejce, tak zatím nevím jaké budou výsledky, a…
krokodýl 17.02.2012 13:53
krokodýl
Krokodýle, děkuji za rychlou odpověď a návod. Doposud jsem měl vlhky inkubator s topnym teliskem pro…
VáclavM 17.02.2012 15:10
VáclavM
Podle Nataši Velenské (sám "lívance" nechovám) je suchá perioda nutná pro nastartování vývoje. Podle…
Petr60zelv 17.02.2012 15:21
Petr60zelv
Ono je to kolísání i logické, ale bohužel v mých podmínkách to jde teď v suché fázi tak den 26, noc…
krokodýl 18.02.2012 16:57
krokodýl
Dobrá, a jaká by tedy měla být teplota při fázi "sušení"? Já mám problémy občas mít i 20C, takže to…
VáclavM.. 18.02.2012 18:53
VáclavM..
Poslední vejce je snesené 11.11.2011, má/ mělo by smysl na něm udělat tu diapauzu teď?? poslední
VáclavM 19.02.2012 18:08
VáclavM

Není to přímo z mé hlavy, teď zkouším teprve první dvě vejce, tak zatím nevím jaké budou výsledky, ale jinde to funguje -
a) vejce nijak od hlíny/písku neočišťuji, každý pokus o očišťování hrozí poškozením ochrané vrstvy vajíčka, maximálně nějaké větší kusy substrátu odrolím, ale rozhodně žádné otírání a hlavně ne omývání

b) vejce tornierek dávám do suchého inkubačního substrátu a nechám asi tak měsíc v běžném inkubátoru

c) po měsíci nechám poklesnout vzdušnou vlhkost, co nejvíce, v praxi prostě vyndám krabičku s vejci z klasického inkubátoru a dám na místo, kde je sice teplo, ale sucho (údajně by měla vzdušná vlhkost klesnou na nebo i pod 50%, ani nevím, neb nevlastním slušný vlhkoměr jestli to dokážu, ale mám vejce zcela odkryté a mírný zdroj tepla shora snad vzduch sušší dostatečně) a nechám je tam měsíc "sušit" (teď jsem ve fázi sušení)

d) po "suché" fázi je vrátím zas do klasického inkubátoru (vzd. vlhkost 85-95% a ink. substrát pořád suchý) a děj se vůle boží...

Vajíčka by měla po období sucha nastartovat a začít se vyvíjet, což vypadá tak, že se na žloutku objeví krvavý terčík a začne se tam vývoj zárodku (což samozřejmě přes skořápku nevidíme), zřejmě by bylo možné po několika týdnech po suchu vajíčka prosvítit a rostoucí zárodek by měl být vidět - tmavá skvrna ve vejci, k čemuž je ale zapotřebí slušná prosvěcovačka a osobně netuším na kolik to může být zřetelné, protože tuto metodu nedělám, ale proč by to nemělo být vidět stejně jako u jiných vajec.
Mám pocit, že vajíčka dokáží nastartovat vývoj i bez suché fáze, podobně jako třeba u radiat bez ochlazení, ale zřejmě ne vždy a ne všechna a je asi vhodnější periodu dodržet.

Sám jsem zvědavý, co naše vejce udělají po navrácení do inkubátoru s vyšší vlhkostí vzduchu.

To je můj návod po konzultaci s člověkem, který je odchovává a nemám důvod mu nevěřit.

Krokodýle, děkuji za rychlou odpověď a návod. Doposud jsem měl vlhky inkubator s topnym teliskem pro ohřev vody, ted tu mám na vyzkouseni Juragon RX inkubátor, kde jde nastavit teplota i vlhkost, v něm to vyzkouším. Dodržením periody myslíte jet pořád v inkubátoru bez "suche" pauzy (jaká je to cca teplota?) a nebo inkubovat vcetne "suche" pauzy? Kdy maji vase zvirata odbdobi snusek? U me od podzima (konec srpna/ zari) a pak az na jare). Nedavno po dlouhe dobe samec obtezoval jednu samici. Tyto zelvy se pry nedoziji tak vyskokeho veku, jako jine druhy, myslite, ze ma vek zelvy velky vliv na oplozenost vajec, at uz by to byla chyba bud samic, nebo samce, ty co mam jsou stare cca 26let. Minuly rok lecba cele skupiny silnymi antibiotiky, odcerveni, a lecba plisne plastronu i upraveni strevni mikroflory, zda maji i ta antibiotika nejaky vliv na oplozenost vajec, slysel jsem pry az dva roky!! Nejedete zítra na burzu do Liberce?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru