Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno gekončík-špatný svlek, zavřené oko, často pije

Prosím poraďte, máme doma 4 měsíce gekončíky noční, všichni donedávna prospívali, ale momontálně je u jednoho z nich problém se svlekem, naposledy jsme mu pomohli odstranit zbytky, které není schopen sám svléknout. Nedávno se objevily další potíže, odmítá otevřít jedno oko a opravdu VELMI dlouho a často pije. Je patrné, že je menší než ostatní a má tenký ocas, potravu (cvrčky) sice přijímá, ale momentálně vzhledem k tomu oku špatně loví (takže pomáháme z pinzety). Trus se zdá být v pořádku. Cvrčky, které podáváme jednou týdně posypeme Nutri Mix Rep a do vody přidáváme jednou za čas Tera Promotor L, podklad v teráriu je písek, vlhčíme každý večer. Děkuji za všechny rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nemá na tom oku zaschlou kůži? Nemůžete sem dát fotku gekončíka? Jakou má teplotu v teráriu? Samotný…
lacerta. 19.02.2012 13:47
lacerta.
Samostatný vápník ne, fotka je výše, teplota 26oC, jemný pouštní písek. Oko občas otevře.
elephne 19.02.2012 14:29
elephne
upřímně, to zvíře na obrázku už je tak na strčení do mražáku, páč je těsně před smrtí. Když už to zv…
Aurifer 19.02.2012 14:39
Aurifer
No, to s tebou plně souhlasím. Chudák malej. Nechci být negativista, ale doporučil bych jim chovat p…
Tuareg 23.02.2012 13:46
Tuareg
Tak zrovna tady bych to nehrotila. Kdyby tak vypadala všechna gekončata tak neřeknu, ale tohle byl o…
lacerta. 23.02.2012 13:57
lacerta.
Fakt se s tím dá něco dělat, jo? Já jen, že jsem viděl plno gekončíků, ale nikdy to nevypadalo až ta…
Tuareg 23.02.2012 14:21
Tuareg
Tak nevím za jak dlouho se tam dostal - ale chce to uvědomit si, že pokud to člověk nemá nakoukané -… poslední
lacerta. 23.02.2012 14:38
lacerta.

Nemá na tom oku zaschlou kůži? Nemůžete sem dát fotku gekončíka? Jakou má teplotu v teráriu? Samotný vápník nedodáváte? Jaký písek máte - není to nějaký jemný prašný písek?

Gekončíka jednoznačně oddělit - nejlíp na ubrousky. Hubnul už před problémy s okem nebo až potom? Má to oko nějak viditělně zalepené a neotevírá ho vůbec, nebo ho občas otevře?

Samozřejmě nejlepší volba je veterinář...

upřímně, to zvíře na obrázku už je tak na strčení do mražáku, páč je těsně před smrtí. Když už to zvíře takhle vyhubne, tak 1. buď by muselo být skutečně dlouhodobě v těžce nevyhovujících podmínkách, nebo je těžce nemocné a nefungujou mu ledviny (čemuž by odpovídalo i to nadměrné pití). Takže bych mu ukončila trápení, páč se z toho stejně už nedostane a zbytku skupiny nechala udělat rozbor trusu na parazity a mikroorganismy.

No, to s tebou plně souhlasím. Chudák malej. Nechci být negativista, ale doporučil bych jim chovat pejska nebo kočku, ale ne ještěry. Pokud by měli aspoň trochu prostudovanou tu knížku Gekončík noční, už by dávno byli na veterině. To na obrázku už vůbec nevypadá jako gekončík, ale jako embryo. My chodíme na veterinu kvůli každé kravině a vždy jsme překvapeni, že diagnóza je lepší než jsme odhadovali.

Tak zrovna tady bych to nehrotila. Kdyby tak vypadala všechna gekončata tak neřeknu, ale tohle byl očividně nějakej defektní kus. Když je mládě špatné, tak se do tohohle stavu dostane hodně rychle, je to otázka pár dní. Hlavně - ač jsme tu všichni veterináře doporučovali - tak je fakt, že u takhle malého zvířete ani veterinář nic moc nezmůže. Pokud to byly kokcidie tak to jde skutečně rychle a mláďata nemají takové tukové zásoby jako dospělí. Tohle nebylo o prostudování knížky.

Tak nevím za jak dlouho se tam dostal - ale chce to uvědomit si, že pokud to člověk nemá nakoukané - tak se to plíží pomalu- to že zvíře maličko zhubne ani nezpozorujete - až pak najednou je zvíře na chcípnutí. Gekončík na špatné podmínky hubne týdny, ale při nějakém metabolickém problému to jde podstatně rychleji - zvlášť u mláděte. Ty podmínky nebyly zase taková tragédie, takže byl asi problém v mláděti;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru