Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno gekončík-špatný svlek, zavřené oko, často pije

Prosím poraďte, máme doma 4 měsíce gekončíky noční, všichni donedávna prospívali, ale momontálně je u jednoho z nich problém se svlekem, naposledy jsme mu pomohli odstranit zbytky, které není schopen sám svléknout. Nedávno se objevily další potíže, odmítá otevřít jedno oko a opravdu VELMI dlouho a často pije. Je patrné, že je menší než ostatní a má tenký ocas, potravu (cvrčky) sice přijímá, ale momentálně vzhledem k tomu oku špatně loví (takže pomáháme z pinzety). Trus se zdá být v pořádku. Cvrčky, které podáváme jednou týdně posypeme Nutri Mix Rep a do vody přidáváme jednou za čas Tera Promotor L, podklad v teráriu je písek, vlhčíme každý večer. Děkuji za všechny rady.

Předmět Autor Datum
V první řadě vždy nemocného gekončíka oddělte od ostatních! Líp by se to odhadlo podle fotky, nevím,…
Lyncha 19.02.2012 13:31
Lyncha
Přikládám fotky, jsem z Ostravy.
elephne 19.02.2012 13:45
elephne
No tak tohle už sami nespravíte, honem k doktorovi! Někde tady byl seznam specializovaných veterinář…
Lyncha 19.02.2012 13:52
Lyncha
http://www.teraporadna.cz/q/view/64064-veterina-v- ostrave To je odkaz na diskusi zde, kde někdo tak…
Lyncha 19.02.2012 13:56
Lyncha
Děkuji za odkaz, v pondělí vyrazím. Ještě jednou moc díky.
elephne 19.02.2012 14:07
elephne
Nezapomeňte mít gekončíka při cestě v teple - nejlíp v pytlíku nebo krabičce strčeného pod tričkem a…
Lyncha 19.02.2012 14:11
Lyncha
Nemá na tom oku zaschlou kůži? Nemůžete sem dát fotku gekončíka? Jakou má teplotu v teráriu? Samotný…
lacerta. 19.02.2012 13:47
lacerta.
Samostatný vápník ne, fotka je výše, teplota 26oC, jemný pouštní písek. Oko občas otevře.
elephne 19.02.2012 14:29
elephne
upřímně, to zvíře na obrázku už je tak na strčení do mražáku, páč je těsně před smrtí. Když už to zv…
Aurifer 19.02.2012 14:39
Aurifer
No, to s tebou plně souhlasím. Chudák malej. Nechci být negativista, ale doporučil bych jim chovat p…
Tuareg 23.02.2012 13:46
Tuareg
Tak zrovna tady bych to nehrotila. Kdyby tak vypadala všechna gekončata tak neřeknu, ale tohle byl o…
lacerta. 23.02.2012 13:57
lacerta.
Fakt se s tím dá něco dělat, jo? Já jen, že jsem viděl plno gekončíků, ale nikdy to nevypadalo až ta…
Tuareg 23.02.2012 14:21
Tuareg
Tak nevím za jak dlouho se tam dostal - ale chce to uvědomit si, že pokud to člověk nemá nakoukané -… poslední
lacerta. 23.02.2012 14:38
lacerta.
Hm, všechno špatně - potřebujou i samostatnej vápník, zvlášť mláďata (ale to asi není příčina tohohl…
lacerta. 19.02.2012 14:43
lacerta.
podle té fotky to ale není problém v oku- to zvíře ho zavírá, protože mu je šoufl, ne proto že by s…
Aurifer 19.02.2012 16:09
Aurifer
No, přišlo mi, že je na chcípnutí - i jsem to psala - ale to mi ti barevní připadaj skoro vždycky (j…
lacerta. 19.02.2012 16:23
lacerta.
ale to mi ti barevní připadaj skoro vždycky (jsou prostě takoví nedomrlí, nic proti nim) Jj, já na…
Aurifer 19.02.2012 16:55
Aurifer
Přeměřila jsem teplotu a pod zdrojem má 31oC a v prostoru 27oC, takže teplotou to asi není, každopád…
elephne 19.02.2012 17:02
elephne
No, ono to pravděpodobně bylo spíš tím mláďětem - u gekončíků to chce důkladněji vybírat chov, ze kt…
lacerta. 19.02.2012 17:20
lacerta.
Jasně, barevní gekončíci jsou vždycky nedomrlí vyhublí chcípáčci, že... http://files.tulenka.webnode…
Lyncha 19.02.2012 18:05
Lyncha
To bylo mysleno jinak, veskere barevne formy jsou vyslechtene inbreedingem, coz ma za nasledek "nekv…
lucifer 20.02.2012 10:03
lucifer

No tak tohle už sami nespravíte, honem k doktorovi! Někde tady byl seznam specializovaných veterinářů v různých místech ČR, zkuste pohledat, ideální by bylo, kdyby poradil někdo z Ostravy nebo okolí, tam to neznám :-( K normálnímu vetovi to skoro nemá cenu. Zkusím taky něco najít a kdyžtak dám vědět.

Nezapomeňte mít gekončíka při cestě v teple - nejlíp v pytlíku nebo krabičce strčeného pod tričkem a bundou na těle. Zatím oddělený mimo ostatní, stačí klidně míň prostoru, když tam bude topný kámen a malá skrýška (třeba kokosový ořech), jenom dobře. Samozřejmě voda. Můžete zkusit do tlamky večer podat rozmiksované (rozmačkané) cvrčky s vitamíny, ale asi nejspíš stejně nebude chtít. Při krmení gekončíků většinou stačí dát jídlo do tlamy a pak ho postavit na zem, většinou si to už pak sní sám.

Nemá na tom oku zaschlou kůži? Nemůžete sem dát fotku gekončíka? Jakou má teplotu v teráriu? Samotný vápník nedodáváte? Jaký písek máte - není to nějaký jemný prašný písek?

Gekončíka jednoznačně oddělit - nejlíp na ubrousky. Hubnul už před problémy s okem nebo až potom? Má to oko nějak viditělně zalepené a neotevírá ho vůbec, nebo ho občas otevře?

Samozřejmě nejlepší volba je veterinář...

upřímně, to zvíře na obrázku už je tak na strčení do mražáku, páč je těsně před smrtí. Když už to zvíře takhle vyhubne, tak 1. buď by muselo být skutečně dlouhodobě v těžce nevyhovujících podmínkách, nebo je těžce nemocné a nefungujou mu ledviny (čemuž by odpovídalo i to nadměrné pití). Takže bych mu ukončila trápení, páč se z toho stejně už nedostane a zbytku skupiny nechala udělat rozbor trusu na parazity a mikroorganismy.

No, to s tebou plně souhlasím. Chudák malej. Nechci být negativista, ale doporučil bych jim chovat pejska nebo kočku, ale ne ještěry. Pokud by měli aspoň trochu prostudovanou tu knížku Gekončík noční, už by dávno byli na veterině. To na obrázku už vůbec nevypadá jako gekončík, ale jako embryo. My chodíme na veterinu kvůli každé kravině a vždy jsme překvapeni, že diagnóza je lepší než jsme odhadovali.

Tak zrovna tady bych to nehrotila. Kdyby tak vypadala všechna gekončata tak neřeknu, ale tohle byl očividně nějakej defektní kus. Když je mládě špatné, tak se do tohohle stavu dostane hodně rychle, je to otázka pár dní. Hlavně - ač jsme tu všichni veterináře doporučovali - tak je fakt, že u takhle malého zvířete ani veterinář nic moc nezmůže. Pokud to byly kokcidie tak to jde skutečně rychle a mláďata nemají takové tukové zásoby jako dospělí. Tohle nebylo o prostudování knížky.

Tak nevím za jak dlouho se tam dostal - ale chce to uvědomit si, že pokud to člověk nemá nakoukané - tak se to plíží pomalu- to že zvíře maličko zhubne ani nezpozorujete - až pak najednou je zvíře na chcípnutí. Gekončík na špatné podmínky hubne týdny, ale při nějakém metabolickém problému to jde podstatně rychleji - zvlášť u mláděte. Ty podmínky nebyly zase taková tragédie, takže byl asi problém v mláděti;-)

Hm, všechno špatně - potřebujou i samostatnej vápník, zvlášť mláďata (ale to asi není příčina tohohle stavu), podle fotky vypadá tak nějak na umření (ale je to nějaká barevná mutace a o jejich výdrži nemám dobrý mínění, takže to neberte zle). 26 v celém prostoru je málo - méně odolná mláďata potřebují aspoň těch 28 a nutnost se vyhřát.
Pouštní písek je úplně na draka - je to předpokládám ze zverimexu? Ten bych vyhodila jako první. A to bude nejspíš příčina toho zavírání oka. Tím, že má v teráriu chladno netráví tak jak by měl. Přendejte ho na samotku, na ubrousky a vytopte mu ho na těch 28 - s možností vyhřátí přes 30°C. Může mít i na kousku 25°C. To oko mu něčím vykápněte - nejspíš se mu tam dostal písek. Nicméně toho veterináře taky zkuste...

Jinak ty výkaly, co jste popisoval - je jisté, že byly toho nemocného?

podle té fotky to ale není problém v oku- to zvíře ho zavírá, protože mu je šoufl, ne proto že by s ním něco mělo. To je běžný jev, zvířata kterým není dobře nebo je něco bolí takhle přivírají oči, bud jen jedno, nebo obě. Ale ikdyby se ho podařilo zachránit, tak ne na moc dlouho- pokud to zvíře takhle vyhubne, tak bude mít těžce poškozenej metabolismus. Veterinář za tohle zvíře je jen vyhození peněz- rači bych je vrazila do kvalitního rozboru trusu, než se ho pokoušet zachránit. gekončík jak takhle vychrtne, tak je to konečná.
Co se týče těch podmínek, tak ty jsou samozřejmě špatně, jak už bylo psáno- ale na takovéhle zdevastování zvířete to nestačí. pouštní písek vyhodit, nahradit normálním pískem třeba na hřišťata (ikdyž teda ten, na kterém je to zvíře vyfocené nevypadá jako pouštní a je použitelný) a přidat lokální zdroj tepla, a nechta udělat ten rozbor trusu- to je důležité. páč tohle zvíře musí mít problém i někde jinde, než jen v podmínkách- docela bych to tipovala na kokcídie. A pokud by je mělo 1 zvíře ze skupiny, tak ostatní je budou mít taky.

No, přišlo mi, že je na chcípnutí - i jsem to psala - ale to mi ti barevní připadaj skoro vždycky (jsou prostě takoví nedomrlí, nic proti nim)... Proto jsem se ptala na ten trus :-/ Protože takhle nezhublo kvůli oku, to mi bylo jasný, ale zase oni blbě snáší i ty nižší teploty (teda aspoň ti, co jsem viděla je blbě vydejchávali, naštěstí těch barevných tolik nebylo)

ale to mi ti barevní připadaj skoro vždycky (jsou prostě takoví nedomrlí, nic proti nim)

Jj, já na ně mam tentýž názor...ale tohle zvíře už není "prostě takový ten kryplík", tohle je zvíře před chcípnutím. Ty podmínky (nemožnost se vyhřát) mu samozřejmě nepřidaly, možná byly příčinou rozjetí těch potíží. Ono právě chovy gekončíků tu jsou dost promořené a ta zvířata nemusí mít žádné příznaky, ale pak když se z nějakého důvodu oslaběj, tak se to rozjede, eubl začne rapidně hubnout a jde celkem rychle do kytek.

No, ono to pravděpodobně bylo spíš tím mláďětem - u gekončíků to chce důkladněji vybírat chov, ze kterého je vezmete - zvlášť u těhle barevných mi přijde, že je ten výskyt kokcidií nějakej vyšší (nebo na ně jen rychleji chcípou). Doufejte, že to byl jen kryplík, protože pokud to jsou kokcidie, tak je to dost průšvih...

To bylo mysleno jinak, veskere barevne formy jsou vyslechtene inbreedingem, coz ma za nasledek "nekvalitni geny" - proste se potkaji i ruzne vady ktrere by se jinak neprojevili, genom degeneruje. To neznamena ze by ty zvirata nemohli byt v terariich zdrave a vitalni, dozit se ve zdravi vysokeho veku - ale ze muzou byt (a jsou) choulostivejsi nez ty "prirodni" ktere se musely o sve misto na Zemi poprat s panem Darwinem.

(viz treba "tancujici" enigmy)

ad. ten gekoncik zadavatelky - vypada strasne, nechapu ze to vubec jeste zije... :-?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru