Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem P. cepediana společně s P. quadriocellata?

Ahoj všem, mám možná blbej dotaz, ale sonduju aktuálně, zda by bylo možný, dát do jednoho společnýho většího terka (45x45x50) dva páry phelsum, konkrétně cepediany a quadriocellatky. Mám je nyní zvlášť, nicméně pro cepediany je terárko větší, páč jsem původně plánoval místo páru větší skupinku, tak si říkám, že bych k nim případně šoupnul ty quadriocellatky. Už jsem viděl společně quadriocellatky třeba s klemmerkama, takže z jejich strany by to asi šlo, sonduju tudíž hlavně, zda s tím má někdo zkušenost u těch cepedian, nebo je raději nechat samotně.

loading...
Předmět Autor Datum
Ani jeden z Vámi zmiňovaných druhů nechovám, ale z chovu felsum jsem se poučila v tom, že vždy zálež…
mitratus 05.03.2012 11:26
mitratus
Díky za reakci. Já právě vím, že třeba Jaona má pohromadě quadriocellatky a klemmerky. Já mám spoled…
VilemC 05.03.2012 12:57
VilemC
Tuším ale, že Jaona má pokupě jen samičky těchto druhů. Ono klemmerky jsou taky trochu něco jiného n…
mitratus 05.03.2012 13:23
mitratus
V přírodě jsem pár x viděla na 1 palmě cepediány pohromadě s ornátama nebo guimbeauikama. Ale v terá…
Aurifer 05.03.2012 14:27
Aurifer
Já našel hodně diskusí o chovu ve větší skupince a to by údajně mělo jít, ikdyž mě to teda taky nefu…
VilemC 05.03.2012 14:45
VilemC
pokud už máš sestavenej fungující pár, tak do toho rači ničim nevrtej ;-) Můžeš tam zkusit přidat ji…
Aurifer 05.03.2012 14:56
Aurifer
Jo tak vypozoroval jsem, že jsou to ve srovnání se vším co mám asi největší háklivky. Myslíš, že by…
VilemC 05.03.2012 15:06
VilemC
u těch Lygoušů bych se docela bála, že je ty felsumy zmastěj. Přecejen oboje je dennní, a ty cepediá…
Aurifer 05.03.2012 15:16
Aurifer
Jasný, já je asi nechám jen tak, mě se ty noční mršky nelíbí, respektive to mám ty ciliáty a víc už…
VilemC 05.03.2012 15:23
VilemC
tak jasně, to je Tvoje věc...já jen že to je fungující kombinace, no :-)
Aurifer 05.03.2012 15:25
Aurifer
No každopádně děkuju za reakce a názory. O těch cepedianach se strašně blbě hledaj informace.
VilemC 05.03.2012 15:33
VilemC
Tak ony tyhle maskarénské druhy se chovají zatím poměrně krátce, no... před 5 lety byly cepediány ex…
Aurifer 05.03.2012 16:09
Aurifer
Ahoj Viléme :-) no, co se týká mého názoru a zkušeností, tak bych řekl, že se budou řezat. Cepediany…
boguschak 05.03.2012 21:51
boguschak
Ahoj, no asi je tedy taky nechám zvlášť ať to zbytečně nedráždím. Já si ten páreček těch quadriocell… poslední
VilemC 05.03.2012 22:40
VilemC

Ani jeden z Vámi zmiňovaných druhů nechovám, ale z chovu felsum jsem se poučila v tom, že vždy záleží na konkrétních jedincích. Osobně bych do toho nešla, nemám ráda míchání druhů, ale je to jen můj názor. Samice by se asi snášet mohly, ale zda i samci, těžko říct..

Díky za reakci. Já právě vím, že třeba Jaona má pohromadě quadriocellatky a klemmerky. Já mám spoledně L. Williamsi a L. Kimhowelli taky už cca 2 roky a bez problémů se společně jak sluní, tak se oba páry množí. Tudíž mě napadlo, že bych to mohl zkusit, ale nedaří se mi nikde dohledat, jak se na případné spolubydlící tváří cepediany a riskovat to bez nějaké informace od někoho, kdo to zkoušel se mi nechce.

Tuším ale, že Jaona má pokupě jen samičky těchto druhů. Ono klemmerky jsou taky trochu něco jiného než cepediany, obecně se považují za nejsnášenlivější z malých druhů felsum.
Ono Vám to stejně nikdo na 100% nepotvrdí, co funguje jinému, nemusí fungovat Vám a naopak. A zrovna u felsum to platí dvojnásob.. Mám v chovu cepedianám podobné inexpectaty a to jsou rvavé potvůrky. Mám skupinku 1,2, samice se mezi sebou nervou, ale samec napadá střídavě obě samice. Jiný druh bych k nim rozhodně nepřidávala. Ono se to nezdá, ale felsumy si dokážou dost ublížit - znám případy, kdy si urvaly končetinu. U mě to byly zatím jen maximálně prsty (a to zrovna u obecně snášenlivých klemmerek, kde jsem kdysi měla samce agresora)..

V přírodě jsem pár x viděla na 1 palmě cepediány pohromadě s ornátama nebo guimbeauikama. Ale v terárkách to nešlo, po nějaké době se začaly řezat. vlastně ani nešlo dlouhodobě chovat pohromadě více zvířat stejného druhu, jen v párech a to se někdy řezal i ten pár mezi sebou.

Ale uplně bez problému se daj chovat s Hemydactylus brooki, Ebenavia inunguis nebo Gehyra mutilata.

Já našel hodně diskusí o chovu ve větší skupince a to by údajně mělo jít, ikdyž mě to teda taky nefungovalo. Měl jsem samotnou samičku už tak rok a něco a dokoupil jsem k ní páreček, protože se mi nedařilo sehnat samotnýho samce, a po přendání do společnýho terária dostával sameček od té původní samičky strašnou sodu, takže jsem jí musel odchytit a dát bokem. Terárko samozřemě komplet přestavěné, aby se tam necítila jako doma a stejně to nepomohlo. Nicméně mi přišlo, že se agresivně chovala vyloženě ta samotná samička, páreček byl takovej mírumilovnej, tak jsem si říkal, že bych jim do terárka zkusil dát nějaký kámoše, páč je docela velký, ale asi na to teda prdím a nechám jim tam větší výběh, případně časem otestuju přidat nějakou jinou samičku, třeba to bude lepší.

pokud už máš sestavenej fungující pár, tak do toho rači ničim nevrtej ;-) Můžeš tam zkusit přidat jiný gekony, ale rači ne felsumy a už vůbec ne stejného druhu.

JInak ono pokud máš nějaké zvíře delší dobu chované samo, tak je k němu obecně problém dosadit jiné zvíře, byť jen opačného pohlaví, natož víc zvířat. A to neplatí zdaleka jenom pro felsumy.

JInak co se týče těch cepedián, tak v přírodě na 1 palmě většinou žije skupina- ale co jsem tak vysledovala, tak je to většinou dominantní pár a zřejmě jejich různě stará mláďata. Rozhodně tam není více dospělých samců a zřejmě ani plně dospělých samic. V terárku jsme to zkoušeli napodobit, ale dlouhodobě to neklapalo. zřejmě když mláďata moc vyrostla, tak se skupina začala mezi sebou řezat a bylo potřeba mladá zvířata vychytat a dát jinam.

u těch Lygoušů bych se docela bála, že je ty felsumy zmastěj. Přecejen oboje je dennní, a ty cepediány jsou o něco větší a ne zrovna uplně přátelské. Spíš jsem myslela nejaké noční druhy gekonů nebo ty Ebenávky, ty žijou dost skrytě a sodit se nenechaj. Mně krom těch Ebenávek s cepediánama a ornátama fungovaly i ty Gehyry a Hemidactylové- oni se prakticky nesetkaj, felsumy maj terárko pro sebe přez den a tihle gekoni přez noc.

Ahoj Viléme :-)
no, co se týká mého názoru a zkušeností, tak bych řekl, že se budou řezat. Cepediany jsou dost agresivní i mezi sebou a na jiné druhy by si dost frkaly. Nebo by naopak byly vystreslé, pokud si to ty quadriocellaty nenechají líbit. Každopádně je to druh, který je složité udržet v páru, natož ho s něčím míchat. Quadriocellatky bývají pohodové, i když záleží na konkrétních jedincích, a tak jdou chovat s jinak zbarvenými a ještě pohodovějšími klemmerkami. Ale jinak bych to nezkoušel, většinou, když někdo má 2 druhy felsum pohromadě, tak to jsou klemmerky + něco, protože klemmerky bývají poměrně snášenlivé a navíc vypadají jinak než ostatní felsumy. Tím pádem asi ty pasteurky, nigristriaty a quadriocellaty, co se s klemmerkami běžně chovají, neberou ty klemmerky jako konkurenty, ale prostě jiná zvířata, která tam s nimi taky bydlí. Nevím, jestli by to šlo třeba s jinými, hnědými felsumami, jako je P. modesta nebo P. hoeschi. S druhou jmenovanou budu zkoušet chovat malé pasteurky, uvidíme.
Mně navíc podobné společné chovy fungovaly dobře jen několik měsíců, a pak se začaly řezat i ty klemmerky (zkoušel jsem je s nigristriatami, a pak jsem zkoušel společný chov Lygodactylus kimhowelli a luteopicturatus). Od té doby mám vše zvlášť a pozoruji spokojená zvířátka v terárkách :-)

Ahoj, no asi je tedy taky nechám zvlášť ať to zbytečně nedráždím. Já si ten páreček těch quadriocellatek přivezl minulej týden, tak jsem si říkal, že až budou mít po karanténě, že bych je k někomu zkusil dát, ale asi je tedy nechám bokem :-) Já mám hlavně s těma cepedianama takový prázdný terárko, je větší a jak jsou pořád schovaný, tak to vypadá divně :-), tak jsem ho chtěl trochu oživit :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...