Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uměle vyvolaný katatonický stav u želvy nádherné

Dobrý den,
dovolte, abych se s vámi podělil a současně poradil o něčem, čemu nerozumím a ani se mi nepodařilo cokoliv k tématu najít.

Výchozí situace: želva nádherná, věk cca 10 let, velikost cca 18 cm, akvárium 40x120x40 cm, výška vody cca 15 cm (50-60 litrů), kámen, lampa, holé dno... 1x-2x týdně vyměňuji při odkalování cca 1/5 vody, tj. odsaji nečistoty ze dna do lavoru o objemu cca 10 litrů a stejné či větší množství vody opět stejným lavorem doliji. Vodu napouštím v kuchyni, je zcela mléčná (to dělá perlátor, že?) a mírně teplejší nebo spíše vlažná, každopádně ne studená.

A tady nastává ta prazvláštní situace - po nalití do akvária (maximálně z výšky hrany) želva zůstane levitovat pod vodou, s nataženýma nohama i krkem a absolutně netečná. V tu chvíli je možno ji např. chytit za nohu a táhnout pod vodou, totéž za ocásek (neděste se, jen opatrně), nebo přimáčknout ke dnu, hladit po hlavě... prostě prakticky cokoliv. Tento stav trvá cca minutu-dvě, tedy zřejmě po dobu, než se voda zcela ustálí/vyčistí, pak se želva jakoby probudí a během pár vteřin se začne chovat zcela normálně.

Nevím, jak přesně funguje perlátor, ale předpokládám, že značnou měrou obohatí vodu o vzduch. Mohla by želva na něj takto reagovat? A může jí to škodit? Ten stav je trochu děsivý... Jinak dodám, že jde o velmi čilou a zejména velmi zvídavou želvu, která ráda trávi hodně času mimo akvárium, ať už vyhříváním na slunci na koberci, pod extra halogenkou anebo prostě obcházením místnosti a překonáváním překážek.

Asi budete radit, abych vodu nechával odstát, už kvůli chlóru atd., což samozřejmě mohu. Ale spíše se ptám na ten nezvyklý stav a vaše zkušenosti.
Děkuji za odpovědi a rád doplním informace, pokud nějaké chybí.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny