Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uměle vyvolaný katatonický stav u želvy nádherné

Dobrý den,
dovolte, abych se s vámi podělil a současně poradil o něčem, čemu nerozumím a ani se mi nepodařilo cokoliv k tématu najít.

Výchozí situace: želva nádherná, věk cca 10 let, velikost cca 18 cm, akvárium 40x120x40 cm, výška vody cca 15 cm (50-60 litrů), kámen, lampa, holé dno... 1x-2x týdně vyměňuji při odkalování cca 1/5 vody, tj. odsaji nečistoty ze dna do lavoru o objemu cca 10 litrů a stejné či větší množství vody opět stejným lavorem doliji. Vodu napouštím v kuchyni, je zcela mléčná (to dělá perlátor, že?) a mírně teplejší nebo spíše vlažná, každopádně ne studená.

A tady nastává ta prazvláštní situace - po nalití do akvária (maximálně z výšky hrany) želva zůstane levitovat pod vodou, s nataženýma nohama i krkem a absolutně netečná. V tu chvíli je možno ji např. chytit za nohu a táhnout pod vodou, totéž za ocásek (neděste se, jen opatrně), nebo přimáčknout ke dnu, hladit po hlavě... prostě prakticky cokoliv. Tento stav trvá cca minutu-dvě, tedy zřejmě po dobu, než se voda zcela ustálí/vyčistí, pak se želva jakoby probudí a během pár vteřin se začne chovat zcela normálně.

Nevím, jak přesně funguje perlátor, ale předpokládám, že značnou měrou obohatí vodu o vzduch. Mohla by želva na něj takto reagovat? A může jí to škodit? Ten stav je trochu děsivý... Jinak dodám, že jde o velmi čilou a zejména velmi zvídavou želvu, která ráda trávi hodně času mimo akvárium, ať už vyhříváním na slunci na koberci, pod extra halogenkou anebo prostě obcházením místnosti a překonáváním překážek.

Asi budete radit, abych vodu nechával odstát, už kvůli chlóru atd., což samozřejmě mohu. Ale spíše se ptám na ten nezvyklý stav a vaše zkušenosti.
Děkuji za odpovědi a rád doplním informace, pokud nějaké chybí.

Předmět Autor Datum
Tipoval bych teplotní šok (voda v terariu byla o víc jak 5 stC studenější nebo teplejší). S trochou…
Petr60zelv 06.03.2012 15:47
Petr60zelv
Aha. Sarkasmus si prosím odpusťte. Žádnou z teplot vody jsem neměřil, ale odhadem ta jedna vyměňovan…
Martin X 06.03.2012 16:06
Martin X
Mozno by bolo lepsie dopustat novu vodu cez hadicu samospadom nech sa to premiesa postupne.
Bic0 06.03.2012 16:13
Bic0
Rozumím, v tomto případě je technicky mnohem snazší na těch 10 litrů vody použít lavor. Ale myslím,…
Martin X 06.03.2012 16:17
Martin X
Pardon, čtu to po sobě a vidím, že jsem se nevyjádřil přesně. Chtěl jsem napsat, že se pokusím zajis…
Martin X 06.03.2012 16:50
Martin X
taky bych to viděla spíš na změnu teploty, nebo ještě možná reakci na velké množství bublin ve vodě.…
Aurifer 06.03.2012 16:52
Aurifer
Nechci odporovat, ale "celkem spolehlivě" je těch osm dánií, co s želvou koexistují, už hooodně týdn…
Martin X 06.03.2012 17:22
Martin X
"celkem spolehlivě" je těch osm dánií, co s želvou koexistují, už hooodně týdnů zcela v pohodě kdy…
Aurifer 06.03.2012 17:28
Aurifer
v pohodě, já tomu rozumím dělám z neznalosti chybu(y) a proto jsem tady, abych se poučil
Martin X 06.03.2012 19:15
Martin X
Gut. Pak ale proč ty stížnosti. To je jako vyškemrat si lok vody a pak si stěžovat, že nebyla dost s…
Petr60zelv 07.03.2012 13:11
Petr60zelv
Ó, jak výstižný příklad ve vztahu k tématu :-D Stížnosti? Kdepak, žádné nejsou.
Martin X 07.03.2012 14:34
Martin X
Nerozumiem tomuto linku. Co chce človek,ktorý položí otázku,potom si na nu aj odpovie a nepripustí ž…
jaro valentin 07.03.2012 21:43
jaro valentin
A já zas s prominutím nerozumím Vám - položil jsem otázku, neodpověděl jsem si na ni a o nepřipouště…
Martin X 08.03.2012 09:55
Martin X
ještě mně napadá, že když je želva zvyklá běhat po bytě, jak píšete,proč prostě , když se akvárium č…
hathor 08.03.2012 08:35
hathor
Přesně tak, k situaci s popisovaným stavem došlo třikrát, v ostatních případech je želva při výměně…
Martin X 08.03.2012 09:34
Martin X
Ještě si dovolím dokreslit kontext, abyste lépe pochopili, do jaké až paradoxní situace se může dost… poslední
Martin X 08.03.2012 10:04
Martin X

Aha. Sarkasmus si prosím odpusťte.
Žádnou z teplot vody jsem neměřil, ale odhadem ta jedna vyměňovaná pětina nebude mít ani 30 stupňů, zbytek bez vytápění pokojovou nebo méně. Dobře, zkusím příště doplnit vodou o stejné teplotě a dám vědět. Děkuji.

Rozumím, v tomto případě je technicky mnohem snazší na těch 10 litrů vody použít lavor.
Ale myslím, že jsem schopen zajistit jak teplotu, bližší té v akváriu, tak i ohleduplnější přesun vody do něj, tedy bez "nalévání z výšky".

taky bych to viděla spíš na změnu teploty, nebo ještě možná reakci na velké množství bublin ve vodě. MOžná to prostě želvu přehltí vzruchama. Pokud tohle uděláš v akvárku s rybama nebo některými obojživelníky, tak je celkem spolehlivě zabiješ, dostanou plynovou embolii. U želvy by to hrozit nemělo, ale když se po tom takhle chová, tak to asi také nebude košer. Buď bych nechala vodu odstát, nebo aspoň na to napouštění odmontvala ten perlátor.

Nechci odporovat, ale "celkem spolehlivě" je těch osm dánií, co s želvou koexistují, už hooodně týdnů zcela v pohodě :-)

Ok, každopádně beru, že za to může změna teploty anebo moc bublin, anebo oboje dohromady... prostě tím želvě škodím a proto to musím eliminovat, jak jen to půjde. Perlátor odšroubovat na tu chvíli určitě mohu a není problém nechat vodu aspoň hodinku odstát.

Příčinu jsem víceméně tušil (protože se tak za běžných okolností neděje), více mne proto zajímalo, do jakého stavu se želva tím dostává. Resumé: předinfarktového, kolapsového atd. Přijmu náležitá opatření a děkuji za rady.

ještě mně napadá, že když je želva zvyklá běhat po bytě, jak píšete,proč prostě , když se akvárium čistí a voda ustáluje a promíchává, proč jí nenecháte volně, v klidu akvárko nevyčistíte a pak tam želvu nevrátíte? O ona má v akvárku možnost si vylézt i na souš? To by asi bylo ideální,potom jí tam vrátit na souš a ať si do vody vleze sama postupně a podle svého.....ale je mi jasné, že vás problém zajímal spíše fiziologicky, než prakticky, co se to s tou želvou vlastně děje a to jste se, myslím, dozvěděl. Teď by možná si zasloužila trošku uzpůsobit podmínky tak, jak tady ostatní radí.

Přesně tak, k situaci s popisovaným stavem došlo třikrát, v ostatních případech je želva při výměně vody mimo akvárium a vracím ji tam nejdříve po 2-3 minutách. Souš má samozřejmě také.
Jsem začínající chovatel, který k celkem odrostlé želvě přišel jak slepý k houslím, takže od prvního dne sosám informace (je jich na webu naštěstí dost, jen se jimi probrat a vytřídit relevantní). Myslím, že v ostatních aspektech žádné zásadní chyby nečiním. Snad :-)
Každopádně děkuji za každou radu i pochopení.

Ještě si dovolím dokreslit kontext, abyste lépe pochopili, do jaké až paradoxní situace se může dostat člověk, který přišel k želvě prakticky ze dne na den (nebyla to až tak jeho volba), ale zase když už se to stalo a ke zvířátkům má celkově kladný vztah... Takže sedne k netu, projde pár webů, pár fór a nasbírá ty nejzákladnější rady.

Jeden z prvních poznatků byl, že želva když je spokojená, natáhne všechny nohy a moc nevnímá - stav do jisté míry se shodnými znaky jako v popsané situaci. Kdepa by mne napadlo, že si to nebožačka neužívá, ale naopak kolabuje...

Nevymlouvám se, neomlouvám se, jen prosím o toleranci - chybami se člověk učí. A kdo je nedělal, ten je dělá dodnes... vlastně ne, to se týká něčeho jiného.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru