Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uměle vyvolaný katatonický stav u želvy nádherné

Dobrý den,
dovolte, abych se s vámi podělil a současně poradil o něčem, čemu nerozumím a ani se mi nepodařilo cokoliv k tématu najít.

Výchozí situace: želva nádherná, věk cca 10 let, velikost cca 18 cm, akvárium 40x120x40 cm, výška vody cca 15 cm (50-60 litrů), kámen, lampa, holé dno... 1x-2x týdně vyměňuji při odkalování cca 1/5 vody, tj. odsaji nečistoty ze dna do lavoru o objemu cca 10 litrů a stejné či větší množství vody opět stejným lavorem doliji. Vodu napouštím v kuchyni, je zcela mléčná (to dělá perlátor, že?) a mírně teplejší nebo spíše vlažná, každopádně ne studená.

A tady nastává ta prazvláštní situace - po nalití do akvária (maximálně z výšky hrany) želva zůstane levitovat pod vodou, s nataženýma nohama i krkem a absolutně netečná. V tu chvíli je možno ji např. chytit za nohu a táhnout pod vodou, totéž za ocásek (neděste se, jen opatrně), nebo přimáčknout ke dnu, hladit po hlavě... prostě prakticky cokoliv. Tento stav trvá cca minutu-dvě, tedy zřejmě po dobu, než se voda zcela ustálí/vyčistí, pak se želva jakoby probudí a během pár vteřin se začne chovat zcela normálně.

Nevím, jak přesně funguje perlátor, ale předpokládám, že značnou měrou obohatí vodu o vzduch. Mohla by želva na něj takto reagovat? A může jí to škodit? Ten stav je trochu děsivý... Jinak dodám, že jde o velmi čilou a zejména velmi zvídavou želvu, která ráda trávi hodně času mimo akvárium, ať už vyhříváním na slunci na koberci, pod extra halogenkou anebo prostě obcházením místnosti a překonáváním překážek.

Asi budete radit, abych vodu nechával odstát, už kvůli chlóru atd., což samozřejmě mohu. Ale spíše se ptám na ten nezvyklý stav a vaše zkušenosti.
Děkuji za odpovědi a rád doplním informace, pokud nějaké chybí.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě si dovolím dokreslit kontext, abyste lépe pochopili, do jaké až paradoxní situace se může dost… poslední
Martin X 08.03.2012 10:04
Martin X

Ještě si dovolím dokreslit kontext, abyste lépe pochopili, do jaké až paradoxní situace se může dostat člověk, který přišel k želvě prakticky ze dne na den (nebyla to až tak jeho volba), ale zase když už se to stalo a ke zvířátkům má celkově kladný vztah... Takže sedne k netu, projde pár webů, pár fór a nasbírá ty nejzákladnější rady.

Jeden z prvních poznatků byl, že želva když je spokojená, natáhne všechny nohy a moc nevnímá - stav do jisté míry se shodnými znaky jako v popsané situaci. Kdepa by mne napadlo, že si to nebožačka neužívá, ale naopak kolabuje...

Nevymlouvám se, neomlouvám se, jen prosím o toleranci - chybami se člověk učí. A kdo je nedělal, ten je dělá dodnes... vlastně ne, to se týká něčeho jiného.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru