Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Substrát pro želvy, který nepůjde jíst

Berte to prostě tak, že pro volbu vhodného substrátu je potřeba vzít v potaz několik věcí.

Jednou z těchto věcí je i ona lepivost na potravu, kterou sama zmiňujete. To se ale týká substrátů, které můžou želvě uškodit, což jemný písek, ani hlína obecně nejsou. Netroufám si hodnotit jak moc škodlivé by to mohlo být ve velkém množství, nicméně občasné nalepení na potravu podle mě zas tak škodlivé není, pokud jim tedy nedáváte potravu přímo na písek, díky čemuž je obaleno vše. V příprodě se jim taky běžně stává, že najdou na zemi něco k snědku, co je zrovna mokré a obalené hlínou a zbaští to.

Druhým faktem, který je vhodné zohlednit je, že by se doma želvě mělo pomoci s možností načerpat vlhkost. Nejlepší, ne-li jedinou možností je umožnit jí, aby se zahrabala na noc do něčeho vlhkého. K tomuto bodu bych z vlastní zkušenosti dodal, že to nemusí nutně být substrát, který je ve zbytku terárka ;-).

Pokud Vám vadí to obalování potravy, pak bych doporučil dát prostě do půlky terárka jeden typ substrátu a do druhé jiný a oddělit to. Já mám kupříkladu v terárku v místě kam dávám krmení přesně ty 3 centimetrové kameny proložené občas plochými kameny an které je možné položit misku a funguje to výborně. Neřeším obalování sajrajtem, želvy sice tu a tam něco roznesou po okolí, ale to mě taky nějak extra netrápí, páč toho není tolik. V místě kam chodí želvy spát, mám substrát, který udržuji vlhký, aby se měly do čeho na noc zahrabat a nutno dodat, že to opravdu dělají a evidentně rády. A stejný substrát mám i části, kde se sluní pod lampou, ten pouze nevlhčím, páč by byl stejně rychle zase vyschlý.

Pro oddělení se dá použít několik různých variant, buď přímo nějaká nízká lepená přepážka, která může usnadnit udržování vlhkosti v té části, kde želvy chrní, nebo klacík, který zabrání extrémnímu promíchání různých substrátů. To už je na Vás.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny