Předmět Autor Datum
Nezimovat horsfieldku? Oni zimování potřebují. Já je zimoval vždycky. A perfektní. Vždycky se mi pro…
BlackFlame 08.04.2012 13:31
BlackFlame
zimování se trochu bojím, nerad bych, aby se mi želva neprobudila. V období jejích přirozených spánk…
Satanda 08.04.2012 13:54
Satanda
jo a želvu mám od roku 2009
Satanda 08.04.2012 13:57
Satanda
Čím svítíte? Teplota okolo... Já mluvím o možnosti vyhřátí - myslím tím basking spot. Pod bodovkou k…
BlackFlame 08.04.2012 14:06
BlackFlame
fajn, začnu zimovat, ale ted mám problém zda jí vzbudit, nebo jí nechat spát. Jestli snížit teplotu,…
Satanda 08.04.2012 14:24
Satanda
Tady to není jen o zimování - teplota je taky špatně, krmíte úplně špatně...čím svítíte vůbec nepíše…
lacerta 08.04.2012 14:27
lacerta
takové jaké mají být - vyhřívám UV, teplota okolo 25°C, krmím čerstvým ovocem a zeleninou, nevím z…
lupus 08.04.2012 14:57
lupus
teď už určitě nezimovat, přidat teplo pod žárovkou, aby tam měla alespoň 28 stupňů, pokud bude více…
hathor 08.04.2012 20:46
hathor
Hathor, děkuji! KOnečně příspěvek, který nesmyslně nekritizuje můj tříletý chov, ale opravdu se mi s…
Satanda 09.04.2012 00:02
Satanda
Ale pořád tu nepíšete, čím svítíte - UV dostatek je nevypovídající. Na co jí dáváte červy? To v žel…
lacerta. 09.04.2012 07:23
lacerta.
Tak ovoce umí pěkně destabilizovat střevní mikroflóru. Může to vést k přemnožení bakterií a želva se…
BlackFlame 09.04.2012 09:22
BlackFlame
Jasně, ve venkovním výběhu se dostanou k ledasčemu, ale nezimovaná želva přikrmovaná červy a granule…
lacerta. 09.04.2012 09:41
lacerta.
KOnečně příspěvek, který nesmyslně nekritizuje můj tříletý chov, ale opravdu se mi snaží pomoct! ne… poslední
lupus 09.04.2012 17:01
lupus
červy bych také nepodávala, já občas ( opravdu občas) chytím žížalku a větší želva si poradí i s mal…
hathor 09.04.2012 10:09
hathor

Nezimovat horsfieldku? Oni zimování potřebují. Já je zimoval vždycky. A perfektní. Vždycky se mi probraly, pár dní se rozkoukaly a super. Kde se asi stala chyba???

Jak dlouho jí máte, jaké jsou podmínky chovu? Přes den potřebují vyhřátí, UV... O tom nic nepíšete. Čím svítíte, čím krmíte? Už podle toho nezimování...

zimování se trochu bojím, nerad bych, aby se mi želva neprobudila. V období jejích přirozených spánků (letní a zimní) byla želva vždycky taková ospalejší, moc nevylejzala, ale aspoň tak jednou za dva dny se přišla k misce najíst. Proto jsem z toho zmatený, že tak dlouho spí. Podmínky chovu jsou takové jaké mají být - vyhřívám UV, teplota okolo 25°C, krmím čerstvým ovocem a zeleninou, občas posypu vitamíny.

Čím svítíte? Teplota okolo... Já mluvím o možnosti vyhřátí - myslím tím basking spot. Pod bodovkou klidně možnost výhřevu při 40 °C.

Bojím se zimovat... Ale to zvíře zimování potřebuje. Blbě je ho nezimovat. Tím ho úplně rozhodíte. Normálně do dřevěné bedny se suchým senem a do sklepa, kde je v zimě nějakých 5-6 °C. Bednu je třeba mít zajištěnou před hlodavci a podobnou havětí. Já je tam vždycky plesknul takhle a na jaře příjemné shledání.

Hlavně si něco načtěte...

Klidně začněte tady:

http://www.euzelva.cz/clanky/testudo-horsfieldi-ze lva-ctyrprsta-stepni-chov.html

teď už určitě nezimovat, přidat teplo pod žárovkou, aby tam měla alespoň 28 stupňů, pokud bude více jedině dobře( ale nic se nemá přehánět) v terárku - a má tam vlhko? Víte alespoň trošku, kolik želvě je? Píšete že jí máte od roku 2009 - od malička?
1) ovoce - sladké ŠPATNĚ! Základem by v době, kdy není tráva mělo být čínské zelí - opravdu ZÁKLADEM, denně a pravidelně
2) nyní už se objevují pampelišky - úplně nejlepší co může být, prostě trávu a vybírat hlavně pampelišky, takovou tu krásnou "šťavnatou" jarní travičku možno dávat i s kořínky - zásobárna vitamínů
3) želva by měla mít rozdělenou ubikaci na minimlálně dvě části - vlhkou a suchou, nejlépe vlhká část - denně večer rosit ( já rosím celé bedny) vlhká aby byla oravdu vlhká( ne mokrá) ale dostatečně VLHKÁ, suchá - pod lampou a třetí část by měla tvořit mělká prostorná miska, do které se želva nejlépe vejde, aby měla k dispozici nejen pití, ale i koupání dle její libosti
4) calcium - velmi důležité, naše želvy mají k dispozici v mističce neustále nadrcené skořápky a ještě jim přidávám do krmení čistý vápník ( ten nedávám denně)
5) pro zpestření přidávám granule - dnes se dají na trhu sehnat už i kvalitní značky různých chutí a velikostí, ale neměly by se stát hlavní složkou krmení - já dávám cca 2x týdně
6)pokud želva nezimovala, ale zároveň neměla k dispozici kvalitní UV svícení, rozhodně by potřebovala vitamín AD3 - ale pozor, velmi snadno se předávkuje, s ním hodně opatrně, ale nejspíš ho bude potřebovat. Úplně bohatě stačí maličkou kapičku na čumáček, ona už si s tím poradí.
Takže asi tohle všechno máte dělat :-) ¨co se týče zimování, je to sporné, zimování je pro želvy přirozené a dodává jim potřebnou "sílu" a energii, ale pokud se zimovat bojíte ať už z jakýchkoli důvodů a máte želvu celoročně doma, musíte jí dopřát vhodné podmínky, včetně potřebných vitamínů atd.....nezmiňuji koupání, předpokládám, že pokud máte želvu tři roky, základy znáte :-)

Hathor, děkuji! KOnečně příspěvek, který nesmyslně nekritizuje můj tříletý chov, ale opravdu se mi snaží pomoct!

Teplo pod žárovkou odpovídá, ovšem s tím vlhkem si dám větší pozor - rozhodně budu tedy více vlhčit boudičku. Želvu mám od roku 2009, tehdy měla 8 cm plastron a 16 dgk, dnes má 9 cm plastron a 30 dkg.
Ted v zimě jsem samozřejmě krmil čínským zelím (čerstvá zelenina) a senem. Jakmile vyraší první tráva (pampelišky, jitrocel...), smozřejmě přejdu na tuto stravu (ostatně jako každý rok). Vápník strouhám do potravy, stejně tak jako přidávám skořápky, takže vápníku má želva dost. Granule želvě moc nejedou, přesto jí to stejně tak jako červy, přidávám k běžné potravě. UV má želva dostatek, ale k zimování přejdu i když mi bylo řečeno, že potřeba není, pokud želvu nehodlám rozmnožovat. Samozřejmě vím, že to prosívá celkovému fitness želvy, ale nevěděl jsem, že je to nutností. Každopádně další zimu budu zimovat, abych splnil veškeré její nároky.

Ještě jednou Vám děkuji za radu! Pro želvu udělám maximum :)

Ale pořád tu nepíšete, čím svítíte - UV dostatek je nevypovídající.

Na co jí dáváte červy? To v želvím jídelníčku vůbec nemá co dělat, stejně jako zelenina a ovoce (to max sem tam, ale spíš ne). Přesně proto jsou tu odkazy, kde se dočtete víc...

Tak ovoce umí pěkně destabilizovat střevní mikroflóru. Může to vést k přemnožení bakterií a želva se vám pak vysere z podoby. Přebytek rychlých cukrů je prostě nevhodný.

V teráriu bych živočišnou složku nepodával (zvlášť ne moučňáky). Venku si ale nějakého toho hmyzáka nebo rousnici dají. V přirozeném prostředí věřím, že žerou i mršiny a že tam ta živočišná složka bude.

Po opakovaných dotazech chybí údaje o svícení.

KOnečně příspěvek, který nesmyslně nekritizuje můj tříletý chov, ale opravdu se mi snaží pomoct!

nevím, co je na uvedení nejlepších odkazů v čj "nesmyslně" kritického...:-/

Pro želvu udělám maximum :)
tož si v zájmu želvy prostudujte celý uvedený web, lidi se vám tu snažili poradit a odhalit chyby
není důvod k jakýmkoli "osypkám":-)

červy bych také nepodávala, já občas ( opravdu občas) chytím žížalku a větší želva si poradí i s malým šnekem) tím jim zpestřím jídelníček a dají si s chutí.
Ovoce bych také vyřadila, ono sice ževám chutná, ale více jí uškodí, než že by jí něco dalo. Tráva a čínské zelí je tím nejlepším :-)
Ona želva může mít takové línější období, věřím, že jí to přejde a bude v pohodě, protože vyloženě obrovské chyby v chovu nevidím, teď doladíte ty menší, přidáte teplo,pozměníte jídelníček, v zimě si bude želva chrupkat a já věřím, že bude všechno v pohodě :-)
Hodně zdaru do dašího chovu :-)
Vodu by si mohla "vzít" tím, že se "nacucá" v tom vlhkém prostředí, když momentálně nemá potřebu se sama napít.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru