Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem strihanie nechtov potkana

Dobry den,mam doma bezsrstho potkana ktoremu velmi rychlo rastu nechty,ked si ho zoberiem na ruky vzdy ma hrozne doskriabe,tak by som sa chcela spytat ci sa mu mozu strihat nechty a ak ano tak ako (ci netreba pouzit specialne noznice atd.).

Za vsetky odpovede velmi pekne dakujem.

Předmět Autor Datum
predem musim priznat,ze ti neporadim subjektivne,pac s potkany mam zkusenost jen jako krmivo pro meh…
ondr4 09.04.2012 22:26
ondr4
Potkanům se s drápkama nic nedělá, akorát ho střihneš...to, že škrábou je normální, já jsem vždycky…
Réza 09.04.2012 22:36
Réza
Když už by byl potkyš tak klidný, aby se nechal stříhat, pak počítám že by stačily normální kleštičk… poslední
Y Draig Goch 10.04.2012 15:04
Y Draig Goch

predem musim priznat,ze ti neporadim subjektivne,pac s potkany mam zkusenost jen jako krmivo pro meho hadika :D
ale pokud mu chces strihat drapky,tak se urcite hodi nejake klesticky i treba pro lidi,kteri maji tvrde nehty,ale podle me je hodne dulezite i od jakeho mista mu to strihat,protoze do nejake vzdalenosti by mel mit v nehtu i zivou tkan a kdyby se mu tohle zastrihlo,tak by to pro neho nebylo vubec prijemne a mohlo by se mu to treba i zanitit atd..
od jake vzdalenosti ti bohuzel nereknu,ale bacha na to,musis sama znat,jak je bolestivy si utrhnout nebo zatrhnout nehet :) takze treba zajit za mistnim veterinarem a presne se ho zeptat anebo ti tu nekdo poradi ;)

Potkanům se s drápkama nic nedělá, akorát ho střihneš...to, že škrábou je normální, já jsem vždycky jak po napadení nějaký příšery. Předpokládám, že je to mazlík, tak když ho necháš často běhat po podlaze, drápky si obrousí sám, ale škrábat bude vždycky. Jen se tak úplně mimo mísu zeptám, jestli ho máte samotnýho, nebo je alespoň ve dvou.

Když už by byl potkyš tak klidný, aby se nechal stříhat, pak počítám že by stačily normální kleštičky na nehty. Stříhání je nejlepší ve dvou, vzít si k ruce baterku (ale u skinny asi nebude ani potřeba) na prosvícení drápku - je tam jasně vidět kam až zasahuje "nerv", odstraňuje se jen přebytečný keratin. Když se střihne do živého, může to krvácet, pak je potřeba vydezinfikovat a dávat pozor, aby do toho potkyš nechytil něco ze znečištěné podestýlky.
Bacha ale, čím víc se drápky stříhají, tím rychleji rostou. Vhodnější je potkanovi přidat do ubikace něco na obroušení - třeba dutou cihlu jako prolézačku. V případě chovu na směsi kočkolitu a hoblin tyhle problémy taky odpadají (aspoň u našich to tak je) - a ještě že tak, páč stříhat ty miniaturní drápečky... to by se mi značně nechtělo. Otázka je, jestli jde skinny vrazit na kočkolit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru