Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon pardálí - prosím o radu

No abych se přiznal tak jsem rád , že jsi odpověděl, protože jsem pod tíhou stále se opakujících témat typu "chameleon a problem s okem" rozhodl napsat malé slohové cvičení, které se snad dostane k těm, pro které je určeno. Už jsem tvojí situaci konzultoval s Čtvercovou, takže jsem v obraze.

Ta vzdálenost je OK. Dodržel jsi sice specifikaci výrobku, ale u chameleonu je to v této problematice bohužel všechno jinak. Tuto skutečnost si spousta lidí tady na teraporadně neuvědomuje a potom sic s dobrým úmyslem poradí UVB zdroj, který chameleonovi spíše ublíží, než pomůže. Sám jsem si to vyzkoušel na vlastní kůži když jsem před lety pod takovým kvalitním zdrojem doslova uvařil svého milovaného jemeňáka (známá kauza s kompakty od Zoomedu). Přitom stačí trochu číst a používat hlavu. Jinými slovy chameleon není želva nebo jiný plaz, který je na UVB náročný. Pro správný cyklus ukládání vápníků stačí u chameleonu opravdu malé koncetrace UVB záření (okolo 30 mikroW na cm), což splní bohatě správně umístěné Reptiglo 5.0. Vím, že se o tomhle zdroji napsalo spousta negativních informací, ale jedna informace zatím nezazněla... je odzkoušené! Chovám chameleony cca 10 let, mám za sebou opravdu mnoho odchovů a nikdy jsem s tímto UVB zdrojem neměl problém. Narozdíl od různých výbojek a jiných UVB zdrojů prostě nemůže ublížit ani při nesprávné instalaci (tedy pokud chameleon opravdu není centimetr od žárovky). Zároveň zajistí dostatečné osvětlení terária, což je neméně důležité.

Proto snažně žádám místní odborníky na problematiku UVB zdrojů (a nemyslím to ironicky. Oni opravdu této problematice rozumí a věnovali tomu jistě spoustu času), aby především začínajícím chameleonářům nedávali rady typu... kup si tuhle výbojku ta je kvalitní. Ona opravdu kvalitní je, ale chameleon skončí se zánětem očí a následná léčba je velice komplikovaná. V poslední době řeším tyhle problémy skoro denně a nejčastější argument ze strany chovatelů je... "ale oni říkali, že je kvalitní". Prostě nemůžete po začínajícím chovateli chameleonu chtít, aby přečetl stohy infomací o této problematice. V ideálním případě by to tak bylo, ale bohužel realita je jiná. Jako pokus jak chameleoni milují vysoké koncentrace UVB záření doporučuji malý test. Zkuste dát chameleona na sluníčko kolem poledne a dejte mu možnost "uklidit" se do stínu. Vydrží tam možná pět minut a pak jde do stínu. Ráno a večer vám na sluníčku naopak vydrží klidně hodinu. Takový chameleon není totiž narozdíl od teraristů hloupý a ví, že jeho oči rozhodují ve volné přírodě o jeho bytí a nebytí... proto si je taky chrání. Ráno se vyhřeje na "provozní" teplotu a jde lovit. Přes den se potuluje se někde ve křoví, kde jsou hodnoty UVB minimální.

Tak jsem se vykecal a teď zpět k tvému problému. Určitě vypni UVB zdroj, případně nahraď nějakým dostatečným světelným zdrojem bez UVB. Do očí kapej kapky Floxal 2x denně. Pokud to nezabere zkus kapky Garasone... osobně s nimi nemám zkušenosti, ale byli mi doporučeny jedním známým, který s nimi vyléčil i škaredě vypadající záněty očí.

Ať se chamíkovi daří a vše dopadne dobře.

Martin

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny