Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon pardálí - prosím o radu

Dobrý den, mám 6měsícu starého chameleona pardálího. A minulý týden začal mít problémy s vystřelováním jazyka, nekokáže ulovit cvrčka..Vím, že na toto téma je zde už něco napsáno, ale chtěla bych se spíše zeptat co je nejlepší tomuto chameleonovi podávat? Protože každý říká úplně něco jiného. Já teď dávám 3x týdně Biomin H a 1x týdně Roboran pro exoty..U chovatele mi bylo řečeno, že UVB chameleon nepotřebuje, že to nahradí ten Roboran pro exoty, ale jelikož nastal problém s vystřelováním jazyka tak mě napadlo, že by to mohli tím a teď na něj dva dny svítím zářivkou Repti Glo 5.0..Která mi byla doporučena, ale po přečtení několika názorů zase úplně zavrhlá..Tak mohl by mi prosím někdo poradit jaké vitáminy podávat, zda mohu zůstat u Biominu H, nebo zkusit něco jiného a zda si mám koupit i novou zářivku nebo zda postačí Repti Glo 5.0..Prosím o jakoukoliv radu s tím co je pro chameleona nejlepší co se týče poruchy vystřelování jazyka, ale i podávání příprávků po celou dobu chovu aby se předcházelo různým onemocněním a poruchám. Přečetla jsem toho na internetu opravdu spoustu, ale na každý stránce se píše něco jiného a už nevím čemu věřit. Proto bych ráda slyšela názor zkušeného chovatele tohoto chameleona..Děkuji moc

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, prosím o radu. Před koupi chameleona pardálího cca 3 měsíce jsem si na internetu sehnala…
Nemocné oči 21.08.2013 14:06
Nemocné oči
Kdepak je umístěný zdroj UVB? Nemá chameleon možnost vylézt si někam, kde má tu výbojku v úrovni očí…
Paganae 21.08.2013 14:41
Paganae
UVB má umístěné nad teráriem a větvičky vrby sahají až k vršku terária, ale přímo v úrovni očí určit…
Nemocné oči 21.08.2013 16:15
Nemocné oči
uvb urcite dovnitr.. teda pokud mate 13w .. roseni 1x dene a poohlednout se po dobre vetranem terark…
milde 21.08.2013 16:24
milde
Děkuji, budu rosit jednou denně. Večer vložím foto, ale nevím jestli tam bude něco vidět. Jak tak na…
Nemocné oči 21.08.2013 17:11
Nemocné oči
nejlepsi by bylo ho dat do jineho teraria.. vzdusneho..ale ne za tyden .. nebo za dva ale hned. pred…
milde 21.08.2013 18:52
milde
Ano, v exoteře je takové jakoby polystyrenové pozadí a na zemi ten lignocel s pískem. Ale tím lignoc…
Misulette 21.08.2013 21:29
Misulette
Pardálisové jsou velmi nároční na větrání. O dost víc než jemeňáci. Problém s očima z toho může klid…
Host123 21.08.2013 21:40
Host123
Posílám fotku zblízka, kterou jsem dnes pořídila, tahle ve foťáku to vypadá, že to má červené, ale v…
Misulette 21.08.2013 21:48
Misulette
hlavne propana nedavat bodovku dovnitr.. to by byl pečenač. ten lignocel vyndat.. zakladni pravidlo…
milde 21.08.2013 22:04
milde
Takže lignocel je pryč, dala jsem tam písek a koupila jsem bodovou žárovku Exo Terra Day Glo 50W a u…
Nemocné oči 22.08.2013 13:22
Nemocné oči
vlhkost neres.normalni vlhkost doma je kolem 60% .. nechapu tu teplotu.. ta zarovka je kde?na necem…
milde 22.08.2013 13:39
milde
No místo té 40W, která dělala jen 26 stupňů nahoře, jsem dala tu 50W, která už udělá těch 29 stupňů.…
Nemocné oči 22.08.2013 14:15
Nemocné oči
UVB zatím vevnitř není, na to je to terárko ještě malé, ale udělám to co nejdřív, hned jak bude nové…
Nemocné oči 22.08.2013 14:17
Nemocné oči
No nemusis okamzite menit terarko od EXO TERRA. Pre zaujimavost pre "milde", tieto teraria s velkym…
Cataphractus 22.08.2013 23:12
Cataphractus
A ked nieco sietove, daju sa dnes zohnat, vhodne aj na vonkasi chov..zimne obdobie sa vyriesi prenes…
Cataphractus 22.08.2013 23:31
Cataphractus
Děkuji za názor. Ale ten problém je právě to, že názory na chov se strašně liší,ať se to týká větrán…
Nemocné oči 23.08.2013 08:25
Nemocné oči
Btw., koukali jste někdo na tu fotku toho očka? Já tam nic moc nevidím...? poslední
lillek 23.08.2013 10:55
lillek

Dobrý den, prosím o radu. Před koupi chameleona pardálího cca 3 měsíce jsem si na internetu sehnala hodně informací o chovu. Ale přesto se mi nyní objevil problém a žádám o radu. Mám koupeného pardála, lokalita Ambanja od chovatele, nyní ve věku asi 4,5 měsíce. Měl by to být samec (tipuju podle začínajícího zbarvení místama do zelena až do modra). Terárium Exo terra rozměr 55x45x45, odvětrávání strop plus pruh zepředu, UVB ReptiGlo 5.0, výhřevná žárovka 40W (svítím mu 14 hodin denně od 8.00 hod do 22:00hod) uvnitř terária živí fikus plus větvičky vrby, které jsem předtím dala vypéct do trouby, aby se zničili případné bakterie. Substrát Cocopress smíchaný s pískem, též prošel troubou. Rosím odstátou vodou 3x denně. Krmím cvrčky posypané ve směsi Roboran a Plastin v poměru 1:1 obden. Dále občas krmím smýkaným hmyzem, který neposypávám, jelikož by měl mít vitamínů dost. A teď k problému: Chameleon má problém s okem, které je jakoby menší, těžko se to vysvětluje, ale je vidět, že není v pořádku. Zapadlé tedy není, jen ta panenka je jakoby menší. Má ho většinu času zavřené a je vidět, že ho to asi svědí, neboť si ho tře o větvičky. Nyní mám pocit, že se mu začíná horšit i to druhé oko. Čím by to mohlo být? CHamelon normálně žere i pije. Děkuji moc za odpověd, pokud tedy nějaká bude

UVB má umístěné nad teráriem a větvičky vrby sahají až k vršku terária, ale přímo v úrovni očí určitě ne. Vlhkost je nějakých 60%. Spíš mi to přijde na pardálise málo, ale zase když říkáte míň rosit, tak vyšší ani být nemůže. Každopádně kdykoliv bych mu to porosila, tak se jde napít. Teplota dole je 23, nahoře 27stupňů. V okolí navíc není žádný veterinář, který se specializuje na tyhle zvířata, všude mi řekli, že se zajímají spíše o kočky a psy, ale s tímhle zkušenosti nemají. Zkusím sehnat kapičky Floxal, ale bojím se, jak bude reagovat na kapání. Snad mi nepojde na stres.

Ano, v exoteře je takové jakoby polystyrenové pozadí a na zemi ten lignocel s pískem. Ale tím lignocelem to asi nebude, protože on na zem prakticky vůbec nechodí. Každopádně pro jistotu ho dám stejně pryč a nahradím jen pískem. Myslíte, že ta Exoterra je nedostačující co se týče větrání?

Pardálisové jsou velmi nároční na větrání. O dost víc než jemeňáci. Problém s očima z toho může klidně být. Dále může být i vadné RG a jestli sem dobře četla, tak maximum nahoře je 27 st? To je málo.Dle mých zkušeností pardálí prckové i více pijí než jemenáci, což ovšem neznamená, že potřebují větší vlhkost.Já dávala pít rovnou z rozprašovače.Dál bych přidala vápník.

hlavne propana nedavat bodovku dovnitr.. to by byl pečenač. ten lignocel vyndat.. zakladni pravidlo u chameleona .. pridat par vetvicek reptiglo koupit male 13w .. (pokud mozno stary obal) .. terarko si nechat zbouchat u nejakyho truhlare z osb desek.. s pozadavkem na vetrani pres cely strop a alespon 10cm pak pod dvirky.. nebo dvirka udelat z pletiva.. ja mam mladata pardalu jen u reptigla.. nicim navic netopím.jeste by to chtelo dosvitit zarivkou.. na tohle male terarko se krasne vleze 8w podlinkova zarivka.ale nevim jestli to ma smysl.. protoze velikostne to terarko vydrzi tak jeste 2 mesice a pak se bude muset resit kam snim

Takže lignocel je pryč, dala jsem tam písek a koupila jsem bodovou žárovku Exo Terra Day Glo 50W a už má na výhřevném místě alespoň 29 stupňů. Kvůli cirkulaci má aspoň teď, než to vymyslím jinak, pootevřená dvířka, aby to cirkulovalo. Vlhkost je 47, tak snad změna k lepšímu. Ale nechápu to, protože všude se píše, že pardálisové potřebují vyšší vlhkost, že v přírodě kde se vyskytují je vlhkost kolem 80%.

No nemusis okamzite menit terarko od EXO TERRA. Pre zaujimavost pre "milde", tieto teraria s velkym uspechom pouzivaju dokonca na horske druhy, ktore su extremne narocne na prudenie vzduchu..Vid. odkaz, fofum..podrobnejsi popis.

[http://www.chameleonnews.com/10JulAndersonGlass_fi   les/Glass%20Terrarium%20Setup.jpg]

http://www.chameleonnews.com/10JulAndersonGlass.ht ml

Ono tieto teraria vraj maju dobre vyrieseny problem s cirkulaciou, horna cast je cela z pletiva, spodne otvory stacia na odvetravanie, dokonca tam je aj navod na vhodne zvoleny substrat, skladbu.
V tycht terariach sa dobre vytvara komínový efekt, kde sa vzduch ohrieva v uzavretom priestore, ten sa zdvihne a odchádza cez hornú časť krytu, pletivo. Vzhľadom k tomu, ze ohriaty vzduch stúpa nahor, sa uvoľní priestor v terariu, tak vnika čerstvý vzduch do priestoru cez otvory na spodnej strane. Výsledkom je efektívna výmena vzduchu v uzavretom priestore,co poskytuje nepretržitý prísun čerstvého vzduchu.
Sam mam napr. bradypodiony vonku, v pletivovych terariach, v zime vo vnutry budu v Exo terra terariach..

Děkuji za názor. Ale ten problém je právě to, že názory na chov se strašně liší,ať se to týká větrání či vlhkosti. Budu se tedy řídit zlatou střední cestou, rosit spíše méně a terárium nechám tak, jak je. Přes den ho má stejně pootevřené, takže vzduch proudí...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru