Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chovani uzovky

ahoj,chovam uzovku cervenou,je to muj prvni had,uz ho (samec) mam rok a pul (8/2010) a po teto dobe bych se chtel zeptat zkusenych chovatelu na par veci,jestli jsou dobre nebo by mohly byt lepsi..

vlhkost - snazim se terarium (95x45x45) rozprasovat vodou 2-3x tydne,terarko me vyhryva jedna 40w zarovka kolem 28-29 stupnu,ta vlhkost vystoupa tak k 80-90%,ale udrzi se v terarku jen tak pul dne,ani ne..normalne ju mam natocenou na misku s vodou,tam se drzi vlhkost na 60% stabilne..je tohle spravne?

relief - mam v terarku celkem dost vetvicek,3d pozadi,bambusy,proste hodne,po cem had muze lizt..ikdyz vim,ze je to nocni tvor,nema ve zvyku ve dne (neberu par dni,kdy travi) lezt po terarku,jen v rohu ma umelou kytku,kam obcas zaleze a lezi..ma byt aktivnejsi?

brani do ruky - kdyz chcu si ho vzit do ruky,tak temer porad ho musim brat z "baraku",kde skoro porad lezi ve dne,ale jak uvidi,ze ho chcu vyndat,tak nechce a uhyba..kdyz si ho nakonec vezmu,tak dobrych par minut na rukou se leka a skube se jakehokoliv dotyku,ktery nevidi,potom si uz ale zvykne..je tohle normalni chovani?

vaha - nikde sem nemohl najit nejakou prumernou vahu v letech,kdy ma vazit,pred par dny sem ho vazil a vaha me ukazala neco kolem 350g i s kouskem vaku,kde sem ho mel

budu rad za vase zkusenosti,abych si to mohl nejak tak srovnat..diky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ja by som sa snad len k tomu vyberaniu na ruky vyjadrila.. V "domceku" by sa had mal citit bezpecne…
Yukina 12.04.2012 20:46
Yukina
takze by bylo lepsi,kdybych ho tak nejak naucil,aby pri otevirani dveri si zvykl,ze ho chcu na ruku?…
ondr4 12.04.2012 20:59
ondr4
nepleť si hady se psy... had je bezkontaktní zvíře a vytahováním ho násilím ho jen akorát stresuješ.…
Taria 12.04.2012 21:07
Taria
s tim psem sem to myslel tak,ze to asi nepujde tak lehce s hadem,jak by to treba slo se psem..;) ale…
ondr4 12.04.2012 21:14
ondr4
uzovky su zvierata, ktore su aktivne hlavne vecer. Cez den oddychuju, tak ju proste nerus :-) Pockaj…
Yukina 13.04.2012 08:55
Yukina
to je mi jasny,ze had se neda naucit..:) jeste by me zajimalo,od kdy do kdy mate zaply svetlo?
ondr4 13.04.2012 14:12
ondr4
ty jsis toho asi moc nepřečetl o užovkách co:-/?? V letním čase 12hod.(přes den) a v zimním 8hod.(př… poslední
kepibara 13.04.2012 17:32
kepibara

Ja by som sa snad len k tomu vyberaniu na ruky vyjadrila.. V "domceku" by sa had mal citit bezpecne a tym, ze ho odtial pravidelne nasilim vyberas mu tento pocit nedozicis... Ja sa moju uzovku snazim nevyberat.. Ked vecer lozi pri terarku tak necham otvorene dvierka a ked zacne vyliezat, tak nastavim ruku a ona si sama prelezie.. Bez stresu, mykania, utoku... Pokial z terarka na ruku neprelezie, tak zavriem dvierka a necham ju na pokoji.. Chapem, ze je to dost o povahe hada, ale podla mna mu to tvojo "sahanie do sukromia" vobec nie je prijemne..

nepleť si hady se psy... had je bezkontaktní zvíře a vytahováním ho násilím ho jen akorát stresuješ... plně souhlasím s Yukinou, své užovky beru jen, když vidím, že se plazí po teráriu a samy chtějí z něj ven a už vůbec by mě nenapadlo brát hada z úkrytu, dokud by to nebylo nezbytně nutné

s tim psem sem to myslel tak,ze to asi nepujde tak lehce s hadem,jak by to treba slo se psem..;) ale to je prave ten problem,ze ikdyz ma hodne reliefu v terarku,po cem by mohl lozit,tak bud je zalezly pres den v budce nebo za tou rostlinou schouleny..je teda pravda,ze ho nekdy malo vidim se po terarku prohanet,ale vubec to neni pravidlo..rad ho mam na rukach,ale takhle bych ho mel teda hodne malo..a pro rejpaly,nechcu ho mit jako plysaka ;)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru