Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Gekon létavý

Dobrý dem , ahoj, chtěl jsem se zeptat koupil jsem si páreček gekonu létavých a ejhle najednou z ničeho nic dívám se a červené tečky na těle. Takové malé breberky velikosti špendlikové hlavičky a jsou rudě červení. Je mi jasné že se jedná o nějakého parazita cizopasníka nejspíš asik nějaký roztoč nebo se mílím? Byl mi doporučen NEOSTOMASON ale co s ním? Mám je tím pomazat nebo stačí jak jsem slyšel kus vaty namočit tímto přípravkem uzavřít do nějaké klícky nebo tak aby to nelízali a že stačí ty výpary ale to se mi nějak nezdá.prosim poradte co a jak.děkuji

Předmět Autor Datum
Su to paraziti. Najjednoduzsie je pouzit Detiu. Neostomason sa pouziva zriedeny (myslim, ze 1:400, a…
danio007 16.04.2012 15:30
danio007
supr dík.vidíš to mě nenapadlo zadaval jsem jen přímo gekon létavý a moc mi toho nevyjelo ale přes n…
Marty McFly 16.04.2012 15:35
Marty McFly
Nemusis. Ale najlepsia vec na nich je ta Detia. odrezes kusok, das do nejakej latky a zavesis do ter…
danio007 16.04.2012 15:38
danio007
už to pročítám všeci to doporučujou tu detii asi na tom cosik bude.zeptám se na veterině.Ovšem ta po…
Marty McFly 16.04.2012 15:47
Marty McFly
ještě jedna věc jak dlouho to trvá tá lečba při použití neostomasonu a při použití detie?
Marty McFly 16.04.2012 16:01
Marty McFly
Detia je drahsia, ale je to s nou jednoduhsie a dost dlho vydrzi (ak ju das po otvoreni napriklad do…
danio007 16.04.2012 16:09
danio007
Detiu das do terarka a z nej sa uvolnuju latky, ktore rozleptavaju chininovu schranku a tym zabija t…
Aurifer 13.11.2012 14:51
Aurifer
Tak to děkuji za informaci ...
rayman 13.11.2012 14:52
rayman
...je to i v Arpalitu,leckdo se mnou nebude souhlasit a je to už přežitý,ale já s ním měl dobrou zku…
babal 13.11.2012 21:10
babal
No tak to by byl u mě problém, já sem rád, že je vidím natož abych je musel nějak chytat ;)
rayman 13.11.2012 21:14
rayman
Tak on Arpalit dříve obsahoval Metrifonát (organofosfát fungující na stejné bázi jako ten Dichlorvos…
Aurifer 13.11.2012 22:02
Aurifer
Zdravím můžu se zeptat kde se to dá koupit? Jelikož u nás na veterině prý nic takovýho nemají, a v k…
rayman 12.11.2012 20:40
rayman
Tento rok jsem Detii objednával. Už si nepamatuji kde a nemám čas hledat. Možná...: http://teraplus…
BlackFlame 12.11.2012 20:47
BlackFlame
Tak ja resil totoznej problem, zaparazitovany kuhliky z burzy, rovnou jsem k nim od Kociana vzal det…
Jaffata 12.11.2012 20:56
Jaffata
No jak sem ti psal, že jsem si před měsícem pořídil trio těch kuhliku, tak už mám to svinstvo na sam…
rayman 12.11.2012 21:01
rayman
Možná blbý dotaz, ale nezabíjí Detia i cvrčky, nebo jiný krmný hmyz? Já ji nikdy nepoužila, protože…
Lyncha 14.11.2012 10:29
Lyncha
přečti si můj příspěvek ze včerejška 14:51 a třeba ti to dojde ;-)
Aurifer 14.11.2012 10:31
Aurifer
Ten jsem četla a pořád mi to nedošlo :-) Pořád mi připadá, že jediné, co rozhoduje o tom, koho to za…
Lyncha 14.11.2012 11:47
Lyncha
Jj. V terárku s Detií to hmyz zabije (ale to ho často zabije i ten Frontline co vyvětrá z ošetřených…
Aurifer 14.11.2012 12:04
Aurifer
Takže gekoni musej žrát rychle, nebo mají smůlu :-) poslední
Lyncha 14.11.2012 12:41
Lyncha

Su to paraziti.
Najjednoduzsie je pouzit Detiu.
Neostomason sa pouziva zriedeny (myslim, ze 1:400, alebo 1:500). Vystriekat cele terarko, aj gekony (pozor na oci, papulu,...) a nechat poriadne vyvetrat.
Staci trochu pohladat tu na fore, skus zadat do vyhladavaca pripravok ktory chces pouzit, a mylsim, ze to mas vyriesene...

supr dík.vidíš to mě nenapadlo zadaval jsem jen přímo gekon létavý a moc mi toho nevyjelo ale přes název přípravku to mě nenapadlo.ještě jedna poznámka.Všiml jsem si že jsou hlavně zespod těla pod těmi létajicími blánami a pod nožiškami.Musím to vystříkat přímo na to místo protože chytit je a manipulace tak abych je mohl postříkat zespod je trošku náročné

Detia je drahsia, ale je to s nou jednoduhsie a dost dlho vydrzi (ak ju das po otvoreni napriklad do zavaraninovej flase).
Detiu das do terarka a z nej sa uvolnuju latky, ktore rozleptavaju chininovu schranku a tym zabija tie svine. Neposobi ale na vajicka. Zato mozes ju mat v terarku aj 2-3 mesiace. Dostanes v baleni pomerne velky kus (na 50m3), vypocitas si objem terarka a podla objemu do neho das kusok napr 1x1,5 cm.
Ja mam Detiu uz asi rok aj nieco. Davam ju ku kazdym novym zvieratam (aj gekony na krmenie - importy po ktorych tiez nieco sem tam lezie).
Pri Neo. je liecba o nieco kratsia. Odporuca sa terarko a zvierata vystriekat, a potom to vsetko opakovat myslim, ze po 2 tyzdnoch. Ale da to vecsiu robotu...

Detiu das do terarka a z nej sa uvolnuju latky, ktore rozleptavaju chininovu schranku a tym zabija tie svine.

WTF? ::). Účinná látka Detie je Dichlorvos (organofosfát), který blokuje enzym cholinesterázu, čímž ovlivňuje svalové a nervové funkce. A funguje na základě toho, že přez chitinovou kutikulu bezobratlých prostupuje snáze a ve větším množství, než přez rohovinovou kůži plazů. takže přiměřené množství stačí na to, aby otrávilo roztoče, ale ještě neotrávilo plazy. No a když se to přepískne s množstvím, nebo se tomu citlivější druhy vystaví po delší dobu, tak to samozřejmě otráví i ty plazy. Ale pokud se to stihne zavčasu podchytit, tak to zvířata obvykle časem rozchodí, protože ten enzym se vylučuje pořád.

Jinak je samozřejmě blbost, že by výpary z Detie byla neškodné pro obratlovce- je pro ně jedovatá stejně jako pro bezobratlé, akorát pro bezobratlé na letální dávku stačí podstatně menší množství a na tom principu to taky funguje.

...je to i v Arpalitu,leckdo se mnou nebude souhlasit a je to už přežitý,ale já s ním měl dobrou zkušenost... a použil jsem ho i na tydle geckouše...nastříkal jsem na vatu a potřel jsem mu kůži i ty jeho faldíky a do skleněnýho terárka a po dvou tejdnech zopáknul a pak ,pro sychr ještě jednou...a dobrý...

Tak on Arpalit dříve obsahoval Metrifonát (organofosfát fungující na stejné bázi jako ten Dichlorvos, taky inhibitor cholinesterázy), což bylo taky svinstvo k pohledání. Ale po řadě otrav zvířat upravili složení na Permethrin + Fenoxycarb, takže dneska už je celkem bezpečný. Až na kočky, na které se používat nesmí kvůli citlivosti vůči Permethrinu. Velcí plazi jako jsou větší hadi, varani atd ho celkem dobře snáší, ale na menší bych ho rači taky nepoužívala.

Jinak já na tyhle brebery používám Frontline, taky nanášim opatrně na vatičce na celý povrch zvířete. Dá se to udělat i bez odchytu, když zvíře spí. Pokud je zvíře v dobré kondici a nepředávkuje se, tak je celkem bezpečný.

Tak ja resil totoznej problem, zaparazitovany kuhliky z burzy, rovnou jsem k nim od Kociana vzal detii a trvalo to tak 2-3 tejdny nez roztoci pochcipali..Mel jsem je teda dany v hygienickejch boxema do terarka je presunul cca po dvou mesicich a celou tu dobu u nich mel detii. A davam to do krabicek od nakej lekarskejch masti a misto vicka zabaleny musim pletivem..

Možná blbý dotaz, ale nezabíjí Detia i cvrčky, nebo jiný krmný hmyz? Já ji nikdy nepoužila, protože jsem se bála, že by gekoni neměli co žrát, kdyby měli tohle v terárku. Používala jsem Frontline - měli jsme tyhle roztoče taky na kuliších a Lygouších z importů a po jedné aplikaci bylo po nich a už se nikdy nevrátili.

Ten jsem četla a pořád mi to nedošlo :-) Pořád mi připadá, že jediné, co rozhoduje o tom, koho to zabije a koho ne, je velikost dávky. Vzhledem k tomu, že krmný hmyz má chitinovou vnější kostru, předpokládám, že se do něj ten sajrajt dostane stejně rychle jako do těch roztočů, jen je o něco větší, takže padne po delší době než ty roztoči. Tak jak to je?

Jj. V terárku s Detií to hmyz zabije (ale to ho často zabije i ten Frontline co vyvětrá z ošetřených zvířat). V místnosti pokud tam není už přílišná hladina té účinné látky (když se to nepoužije ve více teráriích) to cvrci většinou přežívají. Jinak co se týče vnímavosti plazů, tak třeba malá mláďata některých trimeráků jsou na to velice citlivá a popadají dřív než ti cvrčci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru