Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama Henrylawsoni - agrese

Zdravím chovatele.
Před půl rokem jsem se odhodlal koupit Agamky. Z důvodu středního terária jsem zvolil menší druh než vousatku a to Lawsonku. Samečka jsem si koupil od chovatele v Praze a samičku v Bratislavě. Aby nemohlo dojít k příbuzenskému křížení. Oba tvrdí, že pohlaví je takové které jsem chtěl. Takže páreček.. Ze začátku bylo vše bez problému. Bez potíží, bez bojů a normální žravosti. Ovšem po půl roce se začalo objevovat agresivní chování, přávažně ze strany samičky, posléze i ze strany samečka. Oba po sobě skáčou, kývají hlavami nahoru dolů, postaví se k sobe bokem a švihají se ocasy. Samička je natolik útočná, že se rozběhne proti samečkovi a shodí jej z místa pro slunění do písku. Ve chvíli, kdy je jeden nahoře tak kouše toho dole do krku a ten dole mává nožkama. To je vzájemné. Záleží kdo má navrch. Když jsem to psal chovateli od kterého mám samičku, nebo lidem co chovají vousatky tvrdí, že asi mám 2 samečky. Ovšem je zvláštní, že barevné zbarvení údajné samičky je světlé až oranžové a údajný sameček je tmavě hnědý. Chovatelka vousatky mi poradila podívat se na vnitřní stranu stehýnek, když tam jsou tečky je to sameček, když ne je to samička..Tak to má ona u svycg vousatek.. ovšem u mých Lawsonek je to přesně naopak. Sameček nemá nic a samička má tečky. Jak jsem zmínil, tak i žravost se změnila, samička žere vše na co příjde a bříško jí roste téměř před očima. Ovšem sameček je v šířce poloviční. Celé jejich "tance jsem si natočil". Kdyby někdo chtěl vidět. Ovšem myslím si, že popis jejich chování je jednoznačný.
Kdyby někdo měl nejaké informace, rady nebo zkušenosti určitě mi písněte. Nejradši na icq, které mám v profilu. Mockrát děkuji

loading...
Předmět Autor Datum
Třeba by pomohlo vložit ostré fotky podvozků obou zvířat :-).
cejna 24.04.2012 18:03
cejna
Pokusím se :-)
Image 24.04.2012 18:19
Image
Společná fotka to hubenější tmavší a vlevo je podle mě sameček. To světlejší silnější a napravo je…
Image 24.04.2012 19:17
Image
Me to dle fotek teda prijde obracene, ta prvni samecek, druha (nejspis) samicka. A pokud se napadaji…
lucifer 24.04.2012 19:26
lucifer
Težko říci. Uvěřil bych tomu, že se jeden majitel může splést, ale oba? když to chovají dlouho době.…
Image 24.04.2012 19:40
Image
Souhlasím s luciferem. To první bych řekl, že je samec. U druhýho si jistej nejsem. Ale může to bejt…
cejna 24.04.2012 19:48
cejna
Potěší. Jen tak na odlehčenou.. Není možné žeby Lawsonky byly rasistky? On je Pražák a ona je Sloven…
Image 24.04.2012 20:36
Image
Oprava: a pak po prodeji jedné agamky a koupě nové zjistím, že mám opět páreček stejného pohlaví
Image 24.04.2012 20:37
Image
Mně se praly vousatky (obě samice), respektive ta menší utlačovala tu větší - všechno jí sežrala. Po…
4erw 24.04.2012 22:27
4erw
jj, to jsem už někdy slyšel. Ovšem zkusenosti s pohlavním rozeznáváním pohlaví. Můžeš to více popsat…
Image 25.04.2012 05:29
Image
tady je to pekne ukazane u vousatek: watch U tech P. henrylawsoni to bude myslim stejne.
lucifer 25.04.2012 08:17
lucifer
porovnal jsem jejich ocásky s tím co je na tom videjku a opravdu to sedi spis na 2 samce.. i kdyz u… poslední
Image 25.04.2012 21:46
Image

Težko říci. Uvěřil bych tomu, že se jeden majitel může splést, ale oba? když to chovají dlouho době. Příjde mi to nepravděpodobné. Pokud by někoho napadlo namítnou, že jsem si je za toho půl roku mohl poplést, tak to určitě ne. Mají zcela jiné zbarvení a pigment. Těžko říci jestli je stresovaná, ale jedna téměř nežere a ta druhá žere vše. Domníval jsem se, že kývání hlavou je výhrada samců a samičky jen pávají packama a podrobují se. Ovšem v případě mých ješterek je to tak, že každý chvilku tahá pilku. Ale nejgrasivnější z těch dvou ta světlejší.

Souhlasím s luciferem. To první bych řekl, že je samec. U druhýho si jistej nejsem. Ale může to bejt klidně taky samec. Tomu by odpovídaly i ty jejich šarvátky. Navíc v tomto případě by se sekl jen jeden chovatel. A to zase tak neobvyklý a nereálný není :-).

Potěší. Jen tak na odlehčenou.. Není možné žeby Lawsonky byly rasistky? On je Pražák a ona je Slovena :-D Třeba si vzájemně nerozumí. :-) Není někdo někde od Přerova-Olomouce, že by se na to osobně podíval :-). Nebo nezná nějakého znalého veterináře? Nechci ani pomyslet na to, že bych se měl jedné agamky zbavit. Sofijinu volbu provádět nechci :-) Náhodou je to opravdu páreček jen mají pubertální neshody a pak zjistím, že mám opět 2 samce nebo 2 samice. :-)

Mně se praly vousatky (obě samice), respektive ta menší utlačovala tu větší - všechno jí sežrala. Po oddělení už nebyl problém. :-)

Jinak podle femorálních pórů (tečky) pohlaví příliš spolehlivě určovat nelze. Nejčastěji se pohlaví určuje podle vystouplých hemipenisů, či jejich absence. Případně také podle velikosti kloakálního otvoru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...